پلنگ انواع و خصوصیات
عنوان: پلنگ ، انواع و خصوصیات
قالب بندی: WORD
تعداد صفحات: 38
این تحقیق در مورد پلنگ بوده و به طور جامع و کامل ، به معرفی انواع نژادهای پلنگ، ویژگی ها و خصوصیات آن ها و دیگر اطلاعات لازم در مورد آنها می پردازد. این تحقیق به دانشجویان رشته های محیط زیست ، منابع طبیعی ، جغرافیا و دیگر رشته های مرتبط پیشنهاد می گردد.
مقدمه
پلنگ جانوری از خانواده گربهسانان و کوچکترین حیوان در میان چهار گربه بزرگ در سرده پلنگیان است که شیر، ببر و جگوار سه عضو دیگر آنند. زیستگاه پلنگ در گذشته از آفریقای جنوبی تا کره در سراسر آفریقا و جنوب آسیا پراکنده بود. اما تخریب زیستگاه و شکار، قلمرو این حیوان را به شدت کاهش داده و امروزه بیشترین تراکم پلنگها در آفریقای جنوب صحرا است. آییوسیان این حیوان را با توجه به کاهش جمعیت و کاهش محدوده زندگی آن در فهرست گونههای «در مرز تهدید به انقراض» قرار دادهاست. اما با همه این احوال جمعیت پلنگها از دیگر گونههای خویشاوند خود یعنی شیر، ببر و جگوار بیشتر است و وضعیت حفاظتی بهتری دارد.
پلنگ در مقایسه با دیگر گربهسانان پاهایی کوتاه، بدنی کشیده و جمجمهای بزرگ دارد. بیشتر به جگوار شباهت دارد با این تفاوت که کوچکتر و لاغرتر از آن است. پوستش با خالهایی گلمانند پوشیده شده که شبیه به خالهای جگوار است.
موفقیت بالای این گونه در حیات وحش تا حدی به قابلیتهای شکارگری فرصتطلبانهاش، انطباقپذیریاش با زیستگاههای مختلف، امکان دویدن با سرعت ۵۸ کیلومتر در ساعت، توانایی بینظیرش در بالارفتن از درخت حتی در حالی که لاشه بزرگی را با خود حمل میکند و همچنین توانایی شناختهشدهاش در حرکت پنهانی مربوط میشود. پلنگ تقریباً از هر حیوانی که بتواند شکار کند تغذیه میکند و زیستگاه مطلوب او نیز از جنگلهای بارانی تا نواحی بیابانی متغیر است.
پلنگ گوشتخواری است بزرگ که طول بدن آن تا 160 سانتیمتر و گاهی تا 180 سانتیمتر و طول دم تا 110 سانتیمتر و بلندی در ناحیه شانه تا 75 سانتیمتر میرسد. بدن دراز و باریک و دستها و پاها قوی و به اندازه متوسط و پنجهها ناخن بزرگ که بطور واضح از دو طرف فشرده شده است. گوشها کوتاه و مدور و بدون موهای بلند انتهایی است. دم دراز و طول آن معمولا از نصف طول بدن بیشتر و ظریف و باریک است. رنگ بدن خالدار و در رنگ سفید زمینه آثاری از زردی یا زرد قرمز یا زرد خاکستری وجود دارد.
دسته خالهای گل مانند در همه جا در روی بدن و دم و دستها و یا پراکنده شده است. در عقب و وسط پشت بدن بعضی خالها دنبال هم قرار گرفته و به صورت نوار نمایان میشوند. جمجمه خیلی بزرگ و دراز و نسبتا باریک است. ناحیه پیشانی تقریبا مسطح است و در وسط آن فرو رفتگی طولی وجود دارد. پهنای جمجمه در بالای دندانهای نیش خیلی بیشتر از پهنا در عقب زایدههای پس حدقهای است. استخوانهای بینی دراز و نسبتا باریک است. انتهای عقبی استخوانهای بینی به لبه عقبی استخوان فکی میرسند یا بیشتر از آن امتداد مییابند. دندانهای نیش خیلی بزرگ و اولین پیش آسیای بالا همیشه وجود دارد.
جثه بزرگ تر از یوز ، دست و پا نسبتا کوتاه ، رنگ پشت زرد متمایل به نارنجی ، با خال های توخالی ، طول سر و تنه 110 تا 180 سانتی متر .
پلنگ بزرگترین و با شکوه ترین گربه ایست که در کشور ما به تعداد قابل قبول وجود دارد . او در مکان های مختلفی یافت می شود ، ولی نواحی کوهستانی با بوته ها و درختچه های فراوان را ترجیح می دهد. معمولا پلنگ را با یوز پلنگ اشتباه می گیرند . پلنگ لانه خود را در سوراخ درختان ، شکاف سنگ ها ، غار ها و سایر حفرات طبیعی می سازد و سطح آن را با علفهای نرم می پوشاند .
جفتگیری در اواسط زمستان گاهی تا بهار انجام می شود . مادر پس از 3 ماه 1 تا 6 بچه به دنیا می آورد . نوزادان تا 3 ماه شیر می خورند . پلنگ های جوان تا مدت طولانی گاهی بیش از یک سال در کنار مادر باقی می مانند. غذای آنها به طور عمده از بز وحشی ، گراز و گوسفند وحشی تامین می شود.
پلنگ را باید آمیزه ای منحصربفرد از زیبایی، ابهت، قدرت و وقار دانست، قوی و درعین حال چابک و سریع، با حمله های کشنده. کوهستان عرصه حضور اوست، همه جا هست. هروقت حضور آنرا در نزدیکی خود حس کردی، شک نکن. البته این زیبای نامرئی پیش از آنکه تو آنرا ببینی، او تو را دیده و بدون آنکه بفهمی و جانوران دیگر بفهمند، آهسته از میان تخته سنگها آنجا را ترک کرده است تا همیشه بدانیم که سلطان مغرور کوهستانها دوست ندارد کسی او را ببیند. شب هنگام بر سر کوه ها می رود و می غرد تا همگان بفهمند که این قلمرو مالکی دارد، مالکی که حضور هیچ رقیب دیگری را در عرصه خود برنمی تابد. او حاضر است تا پای جان برای دفاع از آن بجنگد.
پلنگ بزرگترین گربه سان دنیاست که در ارتفاعات بلند کوهستانی زندگی می کند و همین بالا و دور از دسترس بودن آن باعث گردیده که انسان آنرا شکارگری مغرور بداند. تعبیری که باعث شده از دیرباز مثلهای مختلفی در میان مردم سینه به سینه نقل شود. می گویند پلنگ آنقدر مغرور بود که برای آنکه از تمامی جانوران بالاتر باشد، از بلندترین کوه ها بالا رفت و از اینکه همه را زیرپای خود می دید، به خود می بالید. ولی شب هنگام دید که ماه در دل آسمان از آن بالاتر است، پس پرید تا بتواند ماه را نیز تحت سیطره خود درآورد، غافل از آنکه به ته دره سقوط کرد و کشته شد. شاید همین داستان خود ریشه نگرش ما درباره انسانهای مغرور نیز باشد. این جانور زیرک و چالاک، در اکثر مناطق ایران زیست می کند، ولی متأسفانه آینده آن روشن نیست.
فهرست مطالب
مقدمه
پیشینه
وقتی پلنگ ها پا بر زمین گذاشتند
جایگاه پلنگ در میان گربه سانان
پراکنش
وضعیت پلنگ در دنیا
ایران، آخرین امید پلنگ در غرب آسیا
نخستین گامها برای شناخت پلنگ
زیستگاه
مشخصات
تولید مثل
شیوه زندگی
گونههای خویشاوند
اثر انگشت در پلنگها!
پلنگ و پسرعموهایش
اکولوژی و رفتار
پلنگهای قلمروطلب!
عادات غذایی
قوچ و میش به عنوان یکی از طعمه های مهم پلنگ در ایران
تولید مثل
پلنگ ایرانی، پرطرفدار در میان باغ وحش ها
پلنگ و انسان
عوامل تهدید
نکاتی دربارۀ پلنگ
منابع