تحقیق در مورد اسید
10 صفحه word |فونت tahoma سایز 12| قابل اجرا در آفیس 2007 و نسخه های جدیدتر|قابل ویرایش و آماده چاپ
بخشی از تحقیق
اسیدهای ضعیف دارای مقدار کوچکی برای Ka هستند (یعنی مقدار چشمگیری از HA و A− و مقداری متعادلی از H۳O+ در انتهای واکنش باقی میماند؛ اسید به طور جزئی واکنش میدهد). برای مثال Ka برای استیک اسید برابر ۱٫۸ x ۱۰-۵ است. تمام اسیدهای آلی اسیدهای ضعیف هستند. نیتریک اسید، سولفوریک اسید، و پرکلریک اسید همه اسیدهای قوی هستند در حال که نیترو اسید و سولفورو اسید و هیپوکلرو اسید ضعیف هستند.
- قدرت یک اسید را با ثابت تفکیک اسید (Ka) و یا همارزش آن pKa میسنجند، (pKa= – log(Ka)).
- pH یک محلول معیاری برای تعیین غلظت هیدرونیوم است.
اسیدهای چندپروتونی
اسیدهای چندپروتونی ترکیب هایی هستند که دارای بیش از یک هیدروژن اسیدی هستند و به طور متوالی تفکیک می شوند.
اسیدهای تک پروتونی تنها یک واکنش تکفکیک دارند و فقط یک ثابت تفکیک اسید دارند:
HA(aq) + H۲O(l) ⇌ H۳O+(aq) + A−(aq) Ka
یک اسید دوپروتونی (در این جا آن را با H۲A نشان میدهیم) بسته به مقدار pH میتواند یک یا دو واکنش تکفکیک داشته باشد. هر واکنش یک ثابت تفکیک اسید دارد، Ka۱ و Ka۲:
H۲A(aq) + H۲O(l) ⇌ H۳O+(aq) + HA−(aq) Ka۱
HA−(aq) + H۲O(l) ⇌ H۳O+(aq) + A۲−(aq) Ka۲
ثابت تفکیک اولی همواره بیشتر از دومی است، یعنی Ka۱ > Ka۲. برای مثال سولفوریک اسید (H۲SO۴) میتواند یک پروتون بدهد و به آنیون بیسولفات (HSO۴−) تبدیل شود. هنگامی که Ka۱ بسیاز بزرگ باشد، در این صورت میتواند دومین پروتون خود را بدهد و به آنیون سولفات (SO۴۲−) تبدیل شود. (SO۴۲−) هم مقدار متوسطی دارد. مقدار بزرگ Ka۱ در اولین تفکیک باعث میشود که سولفوریک اسید، اسیدی قوی باشد. همانند این، مقدار کوچک کربنیک اسید (H۲CO۳) میتواند اولین پروتون را بدهد و به آنیون بیکربنات (HCO۳−) تبدیل شود و دومین پروتون را بدهد و به کربنات (CO۳۲−) تبدیل شود. هر دو مقدار Ka کوچک هستند اما داریم Ka۱ > Ka۲.
یک اسید سهپروتونی (H۳A) میتواند یک یا دو یا سه پروتون بدهد و سه مقدار ثابت تفکیک برای آن وجود دارد، به طوری که Ka۱ > Ka۲ > Ka۳>:
H۳A(aq) + H۲O(l) ⇌ H۳O+(aq) + H۲A−(aq) Ka۱
H۲A−(aq) + H۲O(l) ⇌ H۳O+(aq) + HA۲−(aq) Ka۲
HA۲−(aq) + H۲O(l) ⇌ H۳O+(aq) + A۳−(aq) Ka۳
یک مثال غیرآلی از اسید سهپروتونی فسفریک اسید (H۳PO۴) است. تمام پروتونها میتوانند از دست داده شوند و به H۲PO۴−، سپس HPO۴۲−، و در آخر PO۴۳− تبدیل شود. یک مثال آلی از اسید سهپروتونی اسید سیتریک است، که میتوانند تمام پروتونهای خود را بدهد و در انتها به یون فسفات تبدیل شود.
خنثی کردن
خنثی کردن واکنش میان مقادیر برابری اسید و باز است و به تولید نمک و آب میانجامد. برای مثال هیدروکلریک اسید و سدیم هیدروکسید، آب و سدیم کلرید را میدهند:
HCl(aq) + NaOH(aq) → H۲O(l) + NaCl(aq)
خنثی کردن پایه تیتراسیون (سنجش حجمی) است، که شناساگر pH نقطه همارزی را مشخص میکند.
اسیدهای رایج
اسیدهای قوی معدنی
- هیدروبرمیک اسید
- هیدروکلریک اسید
- هیدرویدیک اسید
- نیتریک اسید
- سولفوریک اسید
- پرکلریک اسید
- بوریک اسید
- کربنیک اسید
- کلریک اسید
- هیدروفلوریک اسید
- فسفریک اسید
- نیترو اسید
- هیدروسیانیک اسید
- فسفرو اسید
- [[هیپو فسفرو
اسیدهای ضعیف معدنی
اسیدهای ضعیف آلی
به طور کلی تمام اسیدهای آلی اسیدی ضعیف هستند. مانند:
- استیک اسید
- بنزوئیک اسید
- بوتیریک اسید
- سیتریک اسید
- فرمیک اسید
- لاکتیک اسید
- مالئیک اسید
- مندلیک اسید
- اگزالیک اسید
- پروپانوئیک اسید
- پیروئیک اسید
- والریک اسید
اسید سیتریک
اسید سیتریک در لیمو ترش وجود دارد.
اسید سیتریک یا جوهر لیمو یکی از اسیدهای آلی است که در لیموترش و پرتقال وجود دارد. فرمول شیمیایی آن C6H8O7 میباشد. و نام آیوپاک آن 2hydroxypropane-1,2,3-tricarboxylic acid است. یکی از سادهترین روش هایی که برای تولید آن بکار میرود استفاده از قارچ آسپرژیلوس نایجر است.
اسید آمینه
علوم طبیعت > شیمی > بیو شیمی > بیوشیمی ساختمانی (cached)
دیدکلی
پروتئینها ، زنجیرههای خطی یا پلیمرهایی هستند که از ترکیب اسیدهای آمینه حاصل میشوند. اسید آمینهها ، حروف الفبایی پروتئینها را تشکیل میدهند و چون امکانات بالقوه نامحدودی در طرز توالی و طول زنجیره اسید آمینهها در تولید پروتئینها وجود دارد، از اینرو انواع بیشماری از پروتئینها نیز میتوانند وجود داشته باشند.