پاورپوینت کامل و جامع با عنوان کانی شناسی نزوسیلیکات ها یا سیلیکات های جزیره ای در 43 اسلاید
کانیهای سیلیکات از ترکیب شدن سیلیسیم، اکسیژن و یک یا چند فلز به دست میآیند و به دو دستهٔ سیلیکاتهای تیره(دارای آهن و منیزیم) و سیلیکاتهای روشن (بدون آهن و منیزیم) تقسیم میشود. الیوین، پیروکسین،آمفیبول، میکای سیاه، تورمالین، تالک، سرپانتین و آزبست، نمونههایی از دستهٔ نخست و کوارتز، فلدسپات، میکای سفید و کائولینیت، نمونههایی از دستهٔ دوم هستند.
کوچکترین واحد سازندهٔ سیلیکاتها به شکل یک هرم چهاروجهی است که سطوح آن را مثلثهای متساوی الاضلاع تشکیل میدهند.
این بنیانهای چهاروجهی سیلیکات، بار الکتریکی منفی دارند و باید یکدیگر را دفع کنند ولی در ساختمان بلورین کانیها، این بنیانها به وسیلهٔ یونهای مثبتی چون آلومینیم، آهن، منیزیم و … طوری به یکدیگر پیوند داده شدهاند که واحد سازندهٔ بلوری در مجموع دارای بار خنثی است. یونهای پیوند دهندهٔ بنیانها دارای اندازه و بار الکتریکی متفاوتند.
بهطور کلی یونهای تقریباً هماندازه میتوانند جانشین یکدیگر شوند (آهن و منیزیم که شعاع یونی نزدیک به هم دارند با سدیم و کلسیم که جای یکدیگر را در ساختمان بلورین کانی اشغال میکنند) این وضع تغییر مهمی را در ساختمان کانی به وجود نمیآورد. جدای از دستهبندی کانیها بر اساس رنگ و تیرگی یا روشنی آنها، کانیهای سیلیکاتی براساس ساختار بلوریشان به ۶ زیرشاخه تقسیم میشوند.
سیلیکاتهای جزیرهای یا چهاروجهیهای منفرد (Nesosilicates)، در این دسته از سیلیکاتها، چهاروجهیهای -۴ (SiO۴) بصورت تکی و مستقل میباشند و از چهاروجهیهای دیگر به وسیلهٔ یونهای فلزی جدا میشوند. فرمول عمومی این سیلیکاتها -۴ (SiO۴) یا M۲SiO۴ میباشد. کانیهای الیوین از این دسته محسوب میشوند.
فهرست مطالب:
الیویت ها
گارنت ها
گروه بندی گارنت ها بر اساس کاتیون های A و B
گروه Al2SiO5
الیوینهای آهن و منیزیم
الیوین MgTe)2SiO4)
دونیت
گارنتها – A3B2(SiO4)3
زیرکون ZrSiO4
گروه آلومینوسیلیکاتها
کیاستولیت
سلیمانیت
توپاز
استارولیت
اسفن یا تیتانیت
و…