عنوان: مبانی نظری و پیشینه تحقیق بسته بندی ، بیوپلیمرها و پوششهای خوراکی ؛ عصاره آویشن
فرمت فایل: word
تعداد صفحات: 80
بسته بندی چیست؟ بسته بندی عبارت است از محافظی که سلامت کالای محتوی خود را از مرحله پس از برداشت و تولید تا مرحله مصرف (نگهداری یا انبار مانی) حفظ کند. به بیان دیگر بسته بندی به معنی تهیه ظروف، محافظ یا سیستمی استکه سلامت کالای مظروف خود را درفاصله تولید تامصرف حفظ نموده و آن را از ضربات، صدمات، لرزش، فشار و ارتعاش مصون نگه دارد (میرنظامی ضیابری، 1385)
از آنجائیکه اکثر بستهبندیهایی که امروزه مورد استفاده قرار میگیرند از مشتقات نفتی و بطور مصنوعی تولید میشوند و به جهت اینکه سازگاری زیستی و تجزیه پذیری زیستی آنها نسبت به بستهبندیهای طبیعی از قبیل سلولز، کیتین، کیتوزان و سایر مشتقاتشان بسیار محدودتراست، به همین دلیل امروزه استفاده از بستهبندیها و پوششهای خوراکی بسیار حائز اهمیت میباشند (Krotcha, 2002; Krotcha & Mulder-Johnston, 1997).
2-2- پلیمر و بیوپلیمر
پلیمر[1] یک جسم با وزن مولکولی بالاست که ساختمانش از تعداد زیادی از واحدهای کوچک و از نظر ساختمانی مشابه تشکیل شده است. به این واحدهای کوچکتر که اصطلاحاً بلوکهای ساختمانی پلیمر خوانده می شوند منومر یا واحدهای تکرار شونده گویند. پلیمرازpolys که کلمه یونانی به معنی زیاد و meros که به معنی قسمت یا واحد است گرفته شده و معنی چند واحدی یا چند قسمتی را میدهد. در صورتی که پلیمر از یک نوع منومر تشکیل شده باشد آن را هموپلیمر و فرآیند را هموپلیمریزاسیون گویند. اگر از دو نوع منومر تشکیل شده باشد، کوپلیمر و فرآیند را کوپلیمریزاسیون و در صورتی که از سه نوع منومر تشکیل شده باشد، ترپلیمر و فرآیند را ترپلیمریزاسیون مینامند.
بیوپلیمر از نظر بیوشیمیستها عبارت است از ماکرومولکولهای زیستی که از تعداد زیادی ریز واحد کوچک و شبیه به هم، که با اتصال کووالانسی به هم متصل شده اند و یک زنجیره طولانی را ایجاد میکنند، ساخته شدهاند. در روند طبیعی بیوپلیمرها و یا همان ماکرومولکولها ترکیبات داخل سلولی هستند که قابلیت زنده ماندن را به ارگانیسم در شرایط سخت طبیعی میدهند.
2-2-1- مزیت بیوپلیمرها
توسعه مواد بیوپلیمری به چند دلیل اهمیت دارد: اول اینکه بخش عمدهای از پلیمرهای طبیعی منشاء کشاورزی دارند و معمولاً از محصولات گیاهی و جانوری بدست میآیند لذا این مواد برخلاف پلیمرهای سنتتیک که از مواد نفتی بدست می آیند زیست تجزیه پذیر هستند (در اثر تجزیه دی اکسید کربن، آب، متان و … تولید میکنند)، بنابراین مواد آلوده کننده محیط زیست به شمار نمیآیند. از سوی دیگر مواد بیوپلیمری به وسیله موجودات زنده ساخته میشوند و در نتیجه در چرخه ساخت و تجزیه مواد بیولوژیکی قرار میگیرند پس هیچگاه منابع آنها محدود و تمام شدنی نیست در حالیکه مواد پلیمری و پلاستیکی امروزی از سوختهای فسیلی ساخته میشوند که منابع آن محدود و تمام شدنی است. مزیت دیگر بیوپلیمرها اقتصادی بودن این مواد است زیرا تولید بیوپلیمر نیاز به کارخانه و صنعت پیشرفته ندارد و با حداقل امکانات میتوان به تولید آنها مبادرت ورزید همچنین مواد اولیه آنها ارزان است زیرا از زبالههای مواد اولیه کشاورزی تجدید شونده یا صنایع فرآوری مواد غذایی دریایی بدست میآیند(ضیابری، 1385؛ Krochta, 2002; Krochta & Mulder-Jonston, 1997).
[1]-Polymer
فهرست مطالب
بستهبندی |
پلیمر و بیوپلیمر |
مزیت بیوپلیمرها |
خصوصیات بیوپلیمرها |
بازدارندگی در برابر گازها |
بازدارندگی نسبت به بخار آب |
بکارگیری بیوپلیمرها در بسته بندی |
روشهای تولید بسته بندیهای زیستی (بیوپلیمری) |
پوششها و فیلمهای خوراکی |
تاریخچه استفاده از پوششهای خوراکی |
مواد به کار رفته در پوششها و فیلمهای خوراکی |
پوششها و فیلمهای بر پایه پلیساکارید |
پوششها و فیلمهای بر پایه کیتوزان |
پوششها و فیلمهای بر پایه سلولز |
پوششها و فیلمهای بر پایه آلژینات |
پوششها و فیلمهای بر پایه پکتین |
پوششها و فیلمهای بر پایه کاراگینان |
پوششها و فیلمهای بر پایه نشاسته |
پوششها و فیلمهای بر پایه دکسترینها |
پوششها و فیلمهای بر صمغهای میکروبی |
پوششها و فیلمهای بر پایه پروتئین |
پوششها و فیلمهای بر پایه زئین |
پوششها و فیلمهای بر پایه گلوتن |
پوششها و فیلمهای بر پایه کازئین |
پوششها و فیلم های بر پایه پروتئینهای آب پنیر |
پوششها و فیلمهای بر پایه ژلاتین |
پوششها و فیلمهای بر پایه کلاژن |
پوششها و فیلمهای بر پایه پروتئین سویا |
پوششها و فیلمهای بر پایه چربی |
فیلمهای مرکب |
روش تهیه فیلمهای خوراکی |
خصوصیات فیلم های خوراکی |
خصوصیات مکانیکی |
ارزیابی خواص مکانیکی فیلمهای خوراکی |
خصوصیات ارگانو لیپتیک |
حلالیت در آب و چربی |
نفوذپذیری |
افزودنیهای فیلمهای خوراکی |
مزایا و کاربرد فیلمها و پوششهای خوراکی |
معایب پوششهای خوراکی |
پوششها وبسته بندیهای جدید |
بسته بندی فعال |
بسته بندی ضدمیکروبی |
مزایای استفاده از بسته بندیهای ضدمیکروبی |
معایب استفاده از بسته بندیهای ضدمیکروبی |
کاربرد مواد ضدمیکروبی در فیلمهای خوراکی |
مکانیسم عمل اسانسها و عصارهها در جلوگیری از رشد میکرو ارگانیسمها |
میکروارگانیسمهای مورد بررسی |
اشرشیا کلی |
استافیلوکوکوس اورئوس |
پژوهشهای انجام شده روی ساگو و نشاسته آن |
گیاه شناسی ساگو |
منشا و پراکنش جغرافیایی ساگو |
نشاسته در پالم ساگو |
اجزاء غیر نشاستهای در مغز ساگو |
خواص عملکردی و فیزکوشیمیایی نشاسته ساگو |
کیفیت نشاسته ساگو |
پژوهشهای انجام شده روی عصاره آویشن |
تاریخچه آویشن |
مشخصات گیاهشناسی و رده بندی آن |
مواد مؤثره |
محلهای بیوسنتز و تجمع اسانس ومونوترین ها |
پژوهشهای انجام شده روی تاثیر پلاستیسایزر |
پژوهشهای انجام شده روی خواص فیزیکوشیمیایی |
پژوهشهای انجام شده روی خواص مکانیکی |
پژوهشهای انجام شده روی خواص ضد میکروبی |
منابع و مآخذ |