مبانی نظری و پیشینه تحقیق عدم توسعه شهرکهای صنعتی

دانلود فایل

عنوان: مبانی نظری و پیشینه تحقیق عدم توسعه شهرکهای صنعتی

 

فرمت فایل: word

تعداد صفحات: 24

 

2ـ2ـ2ـ شهرک صنعتی

شهرک‌های صنعتی به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که قابلیت سرمایه‌گذاری در اغلب رشته‌های صنعتی را دارا می‌باشند‌. در شهرک‌های صنعتی ضمن ایجاد فضای سبز کافی‌، همجواری با واحدهای صنعتی رعایت می‌شود و علاوه بر ایجاد و امکانات زیربنایی از قبیل: شبکه‌های تأمین آب‌، برق‌، مخابرات‌، گاز و جمع‌آوری فاضلاب امکان دسترسی به شبکه‌های راه‌آهن‌، فرودگاه و بنادر نیز در نظر گرفته می‌شود‌. همچنین طراحی و احداث تصفیه‌خانه فاضلاب‌، ساختمان‌های اداری‌، گمرک‌، آتش‌نشانی‌، مسجد‌، سالن اجتماعات‌، نمایشگاه‌، درمانگاه‌، دفاتر پست‌، بیمه‌، بانک و سایر امکانات رفاهی متناسب با پیشرفت فیزیکی شهرک انجام می‌شود‌. بسیاری از شهرک‌های صنعتی در حوالی بنادر احداث می‌شوند که نه فقط از تسهیلات دریایی و بندری بلکه از حمل و نقل جاده‌ای و ریلی خوب نیز بهره‌مند می‌شوند (نوریان، 1388‌: 62).

ـاگر بنگاه‌ها و صنایع در نزدیکی فعالیت‌های تولیدی مرتبط یا در جوار شرکت‌های صنعتی کار کنند این همجواری موجب ترغیب به همکاری و غالباً استفاده مشترک و سودمند از فن‌آوری‌ها، مهارت‌های ویژه و از همه مهم‌تر استفاده ایده‌ها و افکار می‌گردد.

ـ شهرک‌های صنعتی برای صنایع کوچک و متوسط بسیار ارزشمند است زیرا آن‌ها نمی‌توانند به سهولت سرمایه لازم برای دسترسی انفرادی به کلیه خدمات و تأسیسات شهرک صنعتی را فراهم کنند از این دیدگاه شهرک‌های صنعتی سهم بسزا و با ارزش در توسعه صنعتی پایدار و عادلانه دارند.

ـ اگر مناطق ویژه صادرات ارتباط تنگاتنگ با صنایع داخلی و شهرک‌های صنعتی داشته باشند ارزش تولیدات داخلی را بالا برده و همچنین برای صنایع داخلی تأثیرگذار می‌باشد.

ـ مشاوره در مورد تأمین مالی و سرمایه‌گذاری مشترک بازاریابی و جستجو برای یافتن سرمایه‌گذاران مشترک شهرک‌های صنعتی که به‌خوبی برنامه‌ریزی شده و دارای خدمات خوبی نیز باشند موجب تغییر مکان صنایع به بخش‌هایی می‌شوند که از نظر اجتماعی مطلوب بوده و در مراکز شهری نیز واقع نباشند. شهرک‌های صنعتی از این طریق به کاهش تراکم و آلودگی مناطق پرجمعیت و تقویت پایه صنعتی در مکان‌های کوچک و متوسط کمک می‌کنند و موجب توقف مهارت از روستاها به شهرها نیز می‌گردند از دیگر مزیت‌های شهرک‌های صنعتی‌، کاهش ترافیک موجود و افزایش کارایی در مورد تعیین کاربری زمین شهرها و کاهش هزینه‌های تأمین خدمات برای صنایع و اراضی می‌باشد‌. شهرک‌های صنعتی می‌توانند خدمات مدیریت زیست محیطی با هزینه پایین را برای صنایع مستقر در شهرک صنعتی ارائه دهند.

ـ بزرگترین شهرک صنعتی جهان منطقه آزاد جبل علی واقع در دبی و حدود 1250 شرکت و بنگاه اقتصادی در آن مستقر هستند که به دستگاه‌های الکترونیکی نیز مجهزند.

ـ در حال حاضر 270 شهرک صنعتی در سراسر کشور به کلیه افراد متقاضی در این شهرک‌ها خدمات مورد نیاز را ارائه می‌دهد. شرکت شهرک‌های صنعتی با استقرار این شهرک‌ها در مجاورت مناطق شهری دسترسی به مراکز جمعیتی و بازارهای مهم را تسهیل می‌نماید.

ـ براساس مفاد ماده واحده قانون تأسیس شرکت شهرک‌های صنعتی ایران، شهرک‌های صنعتی مکلفند از طریق واگذاری عین یا منفعت اراضی تحت اختیار خود سرمایه اولیه پرداختی دولت را جبران نمایند، انتقال قطعی اراضی به صاحبان واحدهای صنعتی موکول به اخذ پروانه بهره‌برداری است براساس این قانون هر شرکت شهرک صنعتی بر طبق مفاد اساس‌نامه خود و اصول قانون تجارت اداره می‌گردد و از شمول مقررات مغایر مستثنی بوده و ضوابط استخدامی این شرکت‌ها تابع قانون کار و تأمین اجتماعی جمهوری اسلامی ایران است.

ـ تعیین محل شهرک (در منطقه تصویب شده توسط مجمع) و طراحی نقشه شهرک براساس قانون تأسیس شرکت شهرک‌های صنعتی ایران، برای نیازهای گوناگون مطابق با ضوابط اعلام شده توسط وزارت مسکن و شهرسازی انجام خواهد شد. واگذاری اراضی به متقاضیان، حدود و شرایط و نحوه عمل در این‌ خصوص در اختیار مسئولان شهرک صنعتی است که براساس آئین‌نامه اجرایی این قانون عمل خواهد کرد و تشخیص ضرورت‌های فنی و اقتصادی به‌عهده مجمع عمومی شرکت شهرک صنعتی است.

 

فهرست مطالب

صنعت

شهرک صنعتی

شهرک صنعتی از دیدگاه اقتصادی

توسعه صنایع

مزایای سرمایه‌گذاری در شهرک‌های صنعتی

اساسنامه شرکت شهرک‌های صنعتی

هدف و موضوع شرکت شهرک‌های صنعتی

اعتبارات

فعالیت صنعتی

واحد صنعتی

طرح صنعتی

جواز صنعتی

مجوز صنعتی

پروانه صنعتی

کارگاه صنعتی

واحد (شرکت دولتی)

تکنولوژی

صنعتی شدن

تسهیلات بانکی

متقاضی

زمین اختصاصی

امکانات زیربنایی

عرصه

اعیانی

حق انتفاع

هزینه واردات و نگهداری

هزینه اختصاص واحدها

هزینه نوسازی و بازسازی

ارزش افزوده فعالیت صنعتی

ارزش تولیدات

ارزش ستانده فعالیت صنعتی

اموال سرمایه‌ای

بهره‌وری کار

ارزش انرژی مصرف شده

بهره‌دهی انرژی

پیشینه تجربی تحقیق

تحقیقات انجام شده در خارج

تحقیقات انجام شده در داخل

تئوری‌های کاربردی طرح

مایکل تودارو؛ تعریف توسعه

تئوری حداقل کردن هزینه لانهارد

تئوری وبر

نظریه هوور

تئوری حداکثر کردن درآمد آگوست لوش

تئوری حداکثر کردن سود از نظر ایزارد و گرین هات

مدل گرافیکی برای تشریح سه روش تئوری، هزینه و درآمد و سود

تعریف توسعه از منظر جامعه‌شناسان کلاسیک

تغییر اجتماعی

نسبت مفهوم توسعه با مفهوم تغییرات اجتماعی

مفروضات مفهوم تغییر اجتماعی

برداشت وسیع

برداشت محدود

مفهوم توسعه‌نیافتگی از نظر فورتادو

آلفرد سوی جهان سوم

تودارو جهان سوم

مفهوم کشورهای در حال توسعه یا کشورهای رشد یابنده

توسعه پایدار

نوسازی دانیل لرنر

نوسازی اینکلس و اسمیت

اندیشه وبر

تحلیل تئوریک پیرامون اهمیت مکان‌یابی بهینه فعالیت‌های صنعتی

اهمیت مکان استقرار فعالیت‌های صنعتی برای کارفرمای اقتصادی

ارتباط مقیاس تولید با مکان استقرار فعالیت صنعتی

ارتباط تکنیک تولید با مکان استقرار فعالیت صنعتی

عرصه عوامل تولید

ارتباط درآمد با مکان استقرار فعالیت صنعتی

تئوری مکان‌یابی صنعتی

 فهرست منابع

دانلود فایل