آئین‌نامه حفاظتی تاسیسات الکتریکی در کارگاهها

- آئين‌نامه حفاظتي تاسيسات الكتريكي در كارگاهها

آئین‌نامه حفاظتی تاسیسات الکتریکی در کارگاهها

فرمت فایل:پاورپوینت(قابل ویرایش)                                               تعداد صفحات:14

 

قسمتی از متن:

آئیننامه حفاظتی تاسیسات الکتریکی در کارگاهها

 

هدف:

هدف از تدوین این آئیننامه به روز رسانی و تطبیق مواد آن با شرایط روز صنایع، پیشرفت تکنولوژی و ایمنسازی محیط کارگاهها به منظور پیشگیری از حوادث منجر به صدمات جانی و خسارت مالی و حفظ و صیانت نیروی کار و منابع مادی میباشد.

 

فصل اول- تعاریف و اصطلاحات:

اضافه جریان:

هر جریان بیش از جریان نامی تجهیزات یا بیش از جریان قابل تحمل یک هادی که ناشی از اضافه بار، اتصال کوتاه یا عیب سیستم اتصال به زمین باشد.

باتری:

یک سیستم الکتروشیمیایی است که انرژی الکتریکی دریافتی را به صورت شمیایی ذخیره کرده و سپس آن را به صورت انرژی الکتریکی باز پس میدهد.

برقدار:

وسیلهای که اتصال الکتریکی به منبع اختلاف پتانسیل دارد.

بیبرق:

هر وسیلهای که هیچ اتصال الکتریکی با منبع اختلاف پتانسیل نداشته و دارای بارالکتریکی نیست.

تابلو برق:

مجموعهای از ورودی و خروجیهای برق و وسایل اضافه جریان خودکار که در داخل جعبه یا کابینت قرار داشته و برخی از انواع آنها کلیدهایی برای کنترل روشنایی، گرما یا مدارات توان دارند.

تأسیسات الکتریکی:

مجموعهای از تجهیزات الکتریکی مرتبط با هم بوده که برای یک هدف خاص طراحی گردیدهاند.

تجهیزات الکتریکی:

تمامی مدارها، وسایل، دستگاهها، مصرف کنندهها و هر وسیله مشابه دیگر که به عنوان بخشی از تأسیسات الکتریکی بکار رفته یا در ارتباط با این تاسیسات هستند.

تجهیزات سرویس دهی:

تجهیزات ضروری که معمولاً شامل یک قطع کننده مدار، کلیدها، فیوزها و لوازم جانبی آنها بوده و به ورودی مصرف کننده ساختمان و یا هر سازه دیگر متصل است و وظیفه آن کنترل اصلی و قطع تغذیه میباشد.

زمین:

هرگونه اتصال هادی عمدی یا تصادفی یک مدار الکتریکی یا تجهیزات به زمین یا به برخی بدنههای هادی که به جای زمین (ارت) عمل میکنند، حکم زمین را دارد.

 

فصل پنجم- سایر مقررات:

ماده 96- در مسیر عبور برق فشار قوی، نصب علایم هشداردهنده «برق فشار قوی» الزامی است.

ماده 97- استفاده از چراغهای دستی با ولتاژ بیش از 50 ولت ممنوع میباشد، مگر اینکه به کلیدهای محافظ جان (RCD) مناسب تجهیز شوند.

ماده 98- سرپیچ لامپهای الکتریکی باید به گونهای باشد که قبل از باز نمودن کامل لامپ، احتمال تماس بدن با هیچ از یک قسمتهای برقدار وجود نداشته باشد.

ماده 99- استفاده از لامپهای الکتریکی سیار صرفاً در صورتی مجاز است که تأمین روشنایی ثابت و مناسب امکان پذیر نباشد.

ماده 100- لامپهای الکتریکی سیار باید مجهز به دستگیره و نگهدارنده عایق مناسب باشد.

ماده 101- لامپهای سیار که برای مکانهای مربوط و خیس بکار برده میشود، باید از نوع ضدآب باشد.

ماده 102- در کلیه مکانهایی که احتمال بروز آتشسوزی و سرایت آن وجود دارد، ترانسفور ماتورهای روغنی را باید درون مکان مسقف و ایمن قرار داد.

ماده 103- اتاق ترانسفورماتورها باید طوری ساخته شود که از دسترس افراد متفرقه محفوظ بوده و کلیدها و قفلها به گونهای باشد که به راحتی از داخل باز شود.

ماده 104- اتاق ترانسفورماتورها باید تهویه مناسب داشته باشد.

ماده 105- هیچگونه لوله یا داکت متفرقه نباید از اتاق ترانسفورماتورها عبور کند و همچنین قرار دادن وسایل اضافی در اتاق مذکور ممنوع است.

ماده 106- شارژ، نگهداری و تعمیر باتری فقط باید در مکانهایی که دارای تهویه مناسب هستند، انجام شود.

ماده 107- در تمام ورودیهای اتاق باتری باید علایم هشداردهنده مبنی بر ممنوعیت سیگار کشیدن و روشن کردن آتش تا شعاع 8 متری نصب شوند.

ماده 108- باتریها باید طوری نگهداری شوند که از خروج فیومها، گازها و یا مایع الکترولیت و نفوذ آنها به مکانهای دیگر جلوگیری شود.

ماده 109- قفسهها و سینیهای موجود در اتاق باتری باید دارای استحکام کافی بوده و یک روکش مقاوم در برابر الکترولیت داشته باشد.

برای دانلود کلیک کنید