پاورپوینت کامل و جامع با عنوان پتریدوفیت ها یا نهانزادان آوندی در 151 اسلاید
مقدمه
همه گیاهان این شاخه آوند دارند. مرحله اسپوروفیت آنها، برخلاف بریوفیتها طولانی و مشخص بوده و همان گیاه اصلی است. این گیاهان را بر حسب ویژگیهایشان به پنجه گرگیان، دم اسبیان و سرخسها تقسیم میکنند. هیچیک از گیاهان این شاخهها توانایی تولید دانه را ندارند. بدین جهت از گروه گیاهان دانهدار (پیدازادان) به خوبی تخشیص داده میشوند.
گیاهان آوندی را اغلب گیاهان ساکن خشکی میشناسند زیرا وجود سیستم آوندی باعث میشود که این گیاهان بتوانند در محیط خشک ـ آب و مواد کانی را از پایینترین یاختههای ریشه به بالاترین نقطه پیکر خود برسانند و رشد کنند. غیر از گیاهان نهاندانه ، سایر گیاهان آوندی برای لقاح به آب نیاز دارند.
مشخصات شاخه پنجه گرگیان
اسپوروفیت این گیاهان کم و بیش با تقسیمات دو گانه میباشند. ریشه و ساقه در آنها کاملا تمایز یافته و مشخص هستند برگها به صورت میکروفیل و شامل یک رگبرگ غیر منشعب میباشند. سیستم آوندی از تراکئید وآبکش تشکیل یافته است. هاگدانها در نزدیکی یا در پای میکروفیلها ظاهر شده، جور هاگ یا ناجور هاگ هستند. گامتوفیت در روی سطح خاک و یا در زیر خاک تشکیل میگردد. این شاخه به 2 رده به اسامی لیکوپودیوپسیدا وایزوتوپسیدا تقسیم میگردد.
رده لیکوپودیوپسیدا
گیاهان چند ساله ، خشکیزی یا اپیفیت با شاخههای کم و بیش مشخص و انشعابات دو گانهاند. برگها کوچک و ساده ، فاقد و یا واجد فقط یک رگبرگ و بدون لیگول میباشند. اعضای این رده جور هاگ بوده و هاگدان آنها در پای برگ ظاهر شده و مجموعا به صورت خوشه یا سنبله به نظر میآیند.
پروتال زیرزمینی و اغلب ساپروفیت و همراه با میکوریزهاست. گیاهان این رده در یک راسته به نام لیکوپودیالس که از یک خانواده به نام لیکوپودیاسه تشکیل یافته طبقه بندی میشوند. دو جنس لیکوپودیوم و مارزبان در این خانواده جای دارند. تاکنون هیچ یک از گیاهان متعلق به این رده در ایران شناخته نشدهاند.
رده ایزوتوپسیدا
گیاهان چند ساله خشکیزی ، آبزی و یا اپیفیت هستند. ساقههای آنها با انشعابات دو گانه و راست یا گسترده در سطح زمین (مانند Selayginella) و یا کوتاه و تکمه مانند (نظیر Isoetes) میباشند. در جنس سلاژنیلا برگها کوچک و به صورت میکروفیلهای واجد یک رگبرگ میانی غیر منشعب و دارای لیگول هستند. در جنس Isoetes برگها طویل و باریک ، در قاعده قاشقی شک و دارای لبه غشایی و لیگول دارند.
این گیاهان ناجور هاگ بوده و هاگدانها در پای میکروفیلها قرار دارند. در جنس سلاژنیلا هاگدانها و اسپوروفیلها ایجاد استروبیل چهار وجهی نمودهاند. اعضای این رده دو نوع پروتال ایجاد میکنند. پروتال حاصل از مگاسپور ایجاد آرکگون و پروتال حاصل از میکروسپور ایجاد آنتریدی مینمایند. همواره فقط یکی از آرکگونهای حاصل در پروتال ماده تلقیح و ایجاد زیگوت مینمایند.
ویژگیهای مهم پنجه گرگیان
در پنجه گرگیان ، هاگها در نزدیکی محور اسپوروفیلهای (برگها) یا روی آنها قرار دارند. اسپوروفیلها در انتهای شاخههای قائم جمع میشوند و اندام مخروطی (استروبیل) را بوجود میآورند و پنجه گرگیان جور هاگ و ناجور هاگ گامتوفیت پنجه گرگ ممکن است بی رنگ و زیرزمینی باشد ولی گامتوفیت انواع دیگر اتوتروف است. گامتوفیت سلاژنیل درون هاگ رشد میکند. هاگهای برخی انواع سلاژنیل انواع سلاژنیل تا مرحله رسیدن گامتوفیت و لقاح در استروبیل باقی میمانند. دستگاه آوندی ساقه پنجه گرگیان شبیه دستگاه آوندی ریشه نهاندانگان است.
سرخسها
سرخسها گروهی از گیاهان نهانزاد آوندی هستند. سرخسهای کنونی گروهی تکامل یافتهترین گیاهان از این گروه هستند. رشد برگ در سرخسها نسبتا کامل و مدوام و ریزوم آنها پایا است. در سرخسها مثل سایر نهانزادان آوندی تولید گیاه برگدار با تشکیل تخم آغاز میشود و بنابراین با اسپوروفیت مطابقت دارد.
دستگاه رویشی سرخسها
ریشه
ریشه سرخسها همیشه نابجا و نازک بوده، قطر آن از 2 تا 3 میلیمتر تجاوز نمیکند. ریشههای نابجا علاوه بر سطح ریزوم روی دمبرگ سرخسها نیز میروید. در برش عرضی استوانه آوندی ریشه در سرخسها ، دو دسته |آوند آبکشی متناوب با دو دستهآوند چوبی به شکل مثلث که در پایه به یکدیگر متصل هستند و در بین آن دو فضایی برای پارانشیم مغزی وجود ندارد دیده میشود.
ساقه
سرخسها ریزوم دارند و ریزوم در سال یک ساقه هوایی تولید میکند که حامل برگهای بزرگی است. ساقه سرخسها ، به استثنای بعضی گونههای نادر مناطق حاره ، همیشه زیرزمینی و به صورت ریزوم است. ریزوم سرخس تریکومانس آلاتوم که سرخسی کوچک است، دارای ساقه نازک با ساختاری ساده و یک استوانه مرکزی است. در برش عرضی ریزوم این سرخس بخشهای زیر دیده میشود.
برگ
برگ سرخس فروند نامیده میشود. برگها نسبت به ساقه بزرگند و اثر برگی آنها که اهمیت زیاد دارد، در محل تشکیل در استوانه مرکزی ساقه یا حتی در قطعات آن چالهای ایجاد میکند. برگ سرخسها دارای 2 ویژگی هستند. حالت پیچیده برگ قبل از باز شدن. برگ جوان به صورت دسته عصا پیچیده است و رشد نامحدود آن.
برگها در سرخسها مستقیما از ریزوم جدا شده و رشد و توسعه آنها معمولا چندین سال طول میکشد. رشد برگ بوسیله مریستمی که در نوک و راس آن قرار دارد صورت میگیرد.
چرخه زندگی و تولید مثل در سرخسها
در گیاهان آوندی تناوب نسلها به صورت گامتوفیت و اسپوروفیت دیده میشود. گیاهی که معمولا سرخس نامیده میشود در واقع اسپوروفیت است که بزرگ برگدار و سبز است و امکان دارد که در تمام سال باقی بماند. در فصلهای معینی از سال سلولهای سطح زیرین برگ سرخس هاگدانهای عدسی شکل پایهداری تولید میکنند. معمولا در یک نقطه برگ چند هاگدان باهم پدید میآیند. این دسته هاگدانها سور نامیده میشود. در بسیاری از موارد سورها دو ردیف منظم در دو ردیف رگبرگ اصلی برگ تشکیل میدهند.
در هاگدان محتوی سلولهای مادر هاگ است که پس از تقسیم میوز هاگهای هاپلوئید دارای پوشش محافظ تولید میکنند.سرانجام هاگدانها خشک شده و شکفته میشوند و هاگها بیرون میریزند. بعدا این هاگها میرویند و گامتوفیتهای هاپلوئید را بوجود میآورند. اندامهای جنسی آنتریدی و آرکگون در سطح زیرین گامتوفیت ایجاد میشوند. آنتریدی تولید گامت نر و آرکگون تولید گامت ماده را میکند که از لقاح آنها تخم ایجاد شده و از رشد تخم گیاه اسپوروفیت حاصل میشود. و به این ترتیب این چرخه ادامه مییابد.
دم اسبیان
امروزه فقط یک جنس از شاخه دم اسبیان به نام دم اسب باقی مانده است. این گیاه دارای ساقه ، برگهای پولک مانند و ریشه است. ساقه به دو صورت هوایی و زیرزمینی وجود دارد. هر دو نوع ساقه دارای برگهای پولک مانند ساقه هوایی دو نوع است. ساقه نازا و ساقه زایا که در انتهای آن استروبیل (هاگدان) تولید میشود. تولید مثل دم اسبیان به دو صورت رویشی و زایشی صورت میگیرد. تولید مثل رویشی در نتیجه از بین رفتن بخشهای هوای بر اثر شرایط نامساعد محیط و رویش ساقههای هوایی جدید از گروههای ریزوم صورت میگیرد.
هاگهای دم اسب درون استروبیل بوجود میآیند. چهار نوار به نقطهای از سطح هاگ متصل است که آن را بطور مارپیچ پوشانیده اند و الاتر (بازو) نامیده است. یاختههای جنسی روی یک گامتوفیت مشترک تولید میشوند. گامتوفیت میتواند قتوسنتز کننده و از نظر تغذیه نیز خود کفاست. اسپوروفیت دیپلوئید و یاختههای جنسی هاپلوئیدند.
فهرست مطالب:
نهانزادان آندی
مقدمه
صفات عمومی
سه ویژگی گیاهان آوندی
اپوسپوری و اپوگامی
ساختار ساقه در نهانزادان آوندی
ساختار برگ
ساختار ریشه
تشکیل و ساختمان گامتوفیت
اندامهای رویشی
پروتال
تشکیل و ساختمان اسپوروفیت
ساختمان و اختصاصات هاگدان و هاگ
زادآوری در نهانزادان آوندی جورهاگ
نهانزادان آوندی هموسپور (جورهاگ) که دو نوع پروتال دارند
نهانزادان آوندی ناجورهاگ
نهانزادان آوندی که به روشهای دیگر تکثیر مییابند
طبقه بندی
پسیلوفیتها
رده بندی پسیلوفیتها
لیکوپودیوفیتها (پنجه گرگیان)
مقدمه
صفات لیکوپودیوفیتها
طبقه بندی لیکوفیتا
صفات رده لیکوپودیوپسیدا
پنجه گرگیان سنگواره
صفات رده ایزوئتوپسیدا
اسپوروفیت پنجه گرگیان
شرح خانوادههای زنده پنجه گرگیان
خانواده لیکوپودیاسه
خانواده سلاژینلاسه
خانواده ایزوئتاسه
مسیر تکامل شاخه لیکوفیتا
تولید مثل پنجه گرگیان
جنسهای زنده و موجود پنجه گرگیان
اکویستوفیتها (آرتروفیتا یا دم اسبیان)
مقدمه
اهمیت اقتصادی
اسپوروفیت دم اسب
سه نوع مجرای ساقه بالغ
گامتوفیت دم اسب
ویژگیهای مهم دم اسبیان
رده بندی
طبقه بندی شاخه آرتروفیتا
پولی پودیوفیتها (سرخسها)
مقدمه
صفات مشخصه سرخسیان
رهیافتهای تکاملی
طبقه بندی سرخسها
مشخصات رده پولی پودیوپسیدا
مشخصات زیررده پولی پوئیده
مشخصات زیررده مارسیلیده
مشخصات زیررده سالوینیده
خانواده افیوگلوساسه
خانواده ماراتیاسه
رده فیلیکوپسیدا
خانواده گلیچنیاسه
خانواده پولی پودیاسه
خانواده سیاته آسه
و…