پاورپوینت کامل و جامع با عنوان کلیات ژئومورفولوژی ایران در 33 اسلاید
ژئومورفولوژی (به انگلیسی: Geomorphology) یا زمینریختشناسی علم مطالعه سیستماتیک و بینرشتهای زمینچهرها و مناظر آنها بهعلاوه فرایندهای درونی و بیرونی کره زمین است که اشکال را خلق و آنها را تغییر میدهند. ژئومورفولوژی شاخهای از رشتهٔ جغرافیای طبیعی است که به بررسی چگونگی بهوجود آمدن اشکال مختلف طبیعی در سطح زمین میپردازد و تغییرات حاصل از عوامل درونی و بیرونی زمین را بر روی این اشکال دنبال میکند تا بتواند رفتار آنها را تبیین نموده و به پیشبینی آینده آن نایل شود. هدف از این علم، مطالعه اجزای اصلی تشکیل دهندهٔ ناهمواریها است و از روش اصولی توصیف علمی ناهمواری شامل شناسایی اجزای متفاوت عوارض زمین و چگونگی روابط بین آنها و طبقهبندی این عوارض بهصورت سیستماتیک بهره میگیرد.
ژئومورفولوژی دانشی است که در اواخر قرن نوزدهم میلادی شکل گرفت و با تلاش دانشمندان علوم زمین به قوانین و اصول علمی خود رسید. این علم امروزه مبتنی بر مقایسه ناهمواریها و همچنین تعیین اشکال اولیه آنها و بالاخره شناسایی فرایندها و محیطهای ریختاقلیمی است و داری دو گرایش اصلی ژئومورفولوژی نظری (محض) و ژئومورفولوژی عملی (کاربردی) است. امروزه ژئومورفولوژی در دانشگاههای دنیا بهعنوان زیرشاخهای از علوم زمین و در ایران نیز به عنوان گرایشی از جغرافیای طبیعی و هم بهصورت رشتهای مستقل (در مقاطع تحصیلات تکمیلی) در دانشگاهها تدریس میشود.
مطالعه و بررسی فرایندهای مختلف تغییردهندهٔ چهره زمین با استفاده از ابزارها و تکنیکهای گوناگون مهمترین رویکرد دانش ژئومورفولوژی است که در این میان ماهیت فرایندهای مختلف (فرایندهای رودخانهای، بادی، دامنهای، یخچالی، ساحلی، زمینساختی، آذرین و زیستی) و زمینچهرهای پدید آمده توسط آنها و تغییرات آن در طول زمان مورد بررسی قرار میگیرد. به دلیل گستردگی قلمرو مطالعه ژئومورفولوژی، این علم با سایر دانشها و بهویژه علوم طبیعی ارتباط و پیوستگی تنگاتنگی دارد و از قوانین علوم دیگر در بررسیهای ژئومورفولوژی استفاده زیادی میشود. از سوی دیگر بررسی مسائل ژئومورفولوژی و نتایج حاصل از تحقیقات آن در بسیاری از علوم طبیعی و انسانی (شهرسازی، گردشگری، آمایش سرزمین و…) با استفاده از فنون جغرافیادارای کاربرد و اهمیت فراوان است.
فهرست مطالب:
موقعیت فلات ایران در کمربند کوه زایی آلپ – اروپا
بنیادهای نظریه تکتونیک صفحه ای
حرکات افقی در تکتونیک صفحه ای
حرکات کششی
حرکات همگرا
خاستگاه جغرافیایی ایران در رفتارهای تکتونیکی
خطوط اصلی توپوگرافی ایران
ساختار اصلی مورفولوژی زاگرس
ساختار ارتفاعات شمالی
طوط اصلی دگرسانی های اقلیمی در تعیین رفتارهای مورفودینامیک ایران
سطوح ارتفاعی ایران
ارزیابی سطوح ناهموار و شیب در ایران
تفاوتهای عمده توپوهیدرولوژی جریان های آبی ایران
چشم انداز مورفولوژیکی سطح داخلی ایران
نقش توپوگرافی در ساختار اقلیمی ایران
اثرات مورفولوژیکی تنوعات اقلیمی ایران
تاثیر عرض جغرافیایی بر پیدایش عوارض مورفولوژی خشک ایران
و…