پاورپوینت کامل و جامع با عنوان فرآورده های خونی در 29 اسلاید
بدن برای زنده ماندن به خوراک و اکسیژن نیازمند است ولی فقط بودن غذا در معده و بودن اکسیژن در ششها کافی نیست، بلکه این دو باید به همه نقاط بدن برسند و خون این عمل یعنی رساندن آن مواد به همه بدن را برعهده دارد. خون در لولههایی به نام رگ جریان مییابد. قلب، خون را در رگها به جریان میاندازد.
در حدود ۷ الی ۸ درصد وزن بدن را خون تشکیل میدهد و در انسان بالغ بطور متوسط ۵ لیتر از حجم بدن را خون تشکیل میدهد.
یک قطره خون به یک قطره جوهر قرمز میماند، ولی ساختارش به سادگی ساختار جوهر نیست بلکه مواد گوناگون در آن هست. قسمت مایع خون قرمز نیست. قرمزی رنگ خون به خاطر گویچههای قرمزرنگ فراوان آن است، گویچههایی که گلبول قرمز نامیده میشوند. گلبولهای قرمز اکسیژن را از شش میگیرند و به دیگر نقاط بدن میبرند. قسمت مایع خون پلاسما نام دارد. قسمت عمده پلاسما را آب تشکیل دادهاست رساندن غذای سالم به همه نقاط بدن و دفع مواد زائد کار مهم پلاسما است.
جزئیات
خون به صورت مایع است و کار اصلی آن رساندن اکسیژن و موادّ تغذیهکننده مانند گلوکز و سازنده به بافتها و کمک به دفع موادّ زائد (همچون کربن دیاکسید و اسید لاکتیک) از بافتهای بدن و دفاع در برابر میکروارگانیسمها است. این مایع بهوسیلهٔ پمپاژ قلب (یا ساختاری همانند) توسط رگها، به تمام قسمتهای بدن منتقل میشود. خون هم یک شاره و هم یک نوع بافت، محسوب میشود و بافت نامیده شدن آن، از آن روست که شامل مجموعهای ازیاختهیاختههای ویژه است که وظایف و اعمال خاصی را بهانجام میرسانند. این یاختهها در مادهٔ میانیاختهای و زمینهای مایعی به نام پلاسما شناورند که به خون حالت شاره میبخشد. به دانش بررسی خون، خونشناسی گفته میشود.
فهرست مطالب:
خون کامل
موارد کاربرد
میزان و نحوه تجویز
گلبول های قرمز خون
گلبول های قرمز شسته شده
گلبول قرمز منجمد: گلبول قرمز دی گلیسرولیز
پلاکت
پلاسمای تازه منجمد
پلاسمای مایع
فاکتور ضد هموفیلی رسوب کرایو یا کرایو پرسیپیتیت
تجویز خون
گرم کردن خون
محدودیت زمانی برای تزریق فراورده های خونی
مصرف همزمان محلول های داخل وریدی