مبانی نظری جریان نقد آزاد در حسابداری (فصل دوم تحقیق)
– جریان نقد آزاد در حسابداری
جریان نقد آزاد نشان دهنده پول نقدی است که مدیران به وسیله تقویت آن می توانند بر ارزش شرکت خود بیفزایند برای ارزیابی عملکرد شرکت از طریق معیار جریان نقد آزاد ابتدا بایستی عوامل موثر بر این معیار مثل سود خالص ،هزینه استهلاک دارایی های مشهود و نامشهود ،مخارج سرمایه ای ،سود تقسیمی ،هزینه تامین مالی ،مالیات بردرآمد و سایر مواردمشابه دیگر را شناسایی و مورد تجزیه و تحلیل قرار داد (پارسائیان،علی،1382).
جریان نقد آزاد برای شرکت معیاری است که سود آوری شرکت را پس از همه هزینه ها و سرمایه گذاریها اندازه گیری
می کند . معیار مزبور یکی از معیارهای متعددی است که برای مقایسه و تجزیه و تحلیل سلامت مالی شرکتها استفاد
می شود.
جریان نقدی آزاد شرکت برابر با جریان نقدی قابل پرداخت به تامین کنندگان منابع مالی، شامل: سهامداران و وام دهندگان، پس از پرداخت تمام هزینههای عملیاتی و انجام سرمایهگذاری لازم، شامل: سرمایه در گردش و دارایی ثابت است. جریان نقدی آزاد، برابر با جریان نقدی قابل پرداخت به سهامداران عام شرکت پس از پرداخت تمام هزینههای عملیاتی، هزینههای مالی، اصل وامهای دریافتی و انجام سرمایهگذاریهای لازم است.در روش ارزشگذاری ارزش فعلی جریان نقدی، ارزش ذاتی ابزار مالی برابر با ارزش فعلی جریان نقدی مورد انتظار است.
ارزش سهام شرکت با محاسبه ارزش فعلی جریان نقدی آزاد سهامدار:
(Free cash Flow to Equity=FCFE
و جریان نقدی آزاد شرکت:
(Free cash Flow toFirm =FCFF) محاسبه شده است.
کاربرد مدلهای جریان نقدی آزاد در شرایط زیر مناسب است :
1-شرکت سود سهام پرداخت نمیکند.
2-سود سهام تقسیمی شرکت به گونه قابل ملاحظهای با توان پرداخت شرکت متفاوت است.
3-جریان نقدی آزاد شاخص خوبی از سوددهی شرکت است.
4- ارزشگذاری با توجه به نظر سهامدار عمده انجام میشود.
در تجزیه و تحلیل موضوعات ،جریان نقد آزاد را به طور متفاوت تعریف می کنند برای تعریف این وجوه راههای زیادی وجود دارد که از مسائل و موضوعات منطقی و قابل مقایسه منتج می شود. شرکت ها،تحلیل گران و سرمایه گذاران به اهمیت جریان نقد پی برده اند ولی از تحلیل این جریانات زمانی می توانند استفاده بهتری داشته باشند که محاسبه جریان نقد آزاد از یکنواختی و ثبات بیشتری جهت مقایسه برخوردار باشد .