مبانی نظری و پیشینه تحقیق اضطراب و رضایت زناشویی

دانلود فایل

عنوان: مبانی نظری و پیشینه تحقیق اضطراب و رضایت زناشویی

 

فرمت فایل: word

تعداد صفحات: 40

 

استفاده از واژه دلواپسی تصوراتی را در شخص بر می انگیزد که در اتاق در حال قدم زدن است دستهایش را به هم می مالد، ابرو هایش را چین می دهد، قلبش به شدت می تپد، تنفسش تند می شود و قادر نیست که حواسش را جمع کند. توصیفات شخص شامل یک احساس از سختی، ضعف در زانو ها و احساس دل پیچه در شکم است. مردم همچنین این واژه را به انتظار ترس از احتمالات آینده نیز اطلاق می کنند. کلماتی از قبیل نگرانی، مواظبت و توجه اغلب مترادف واژه اضطراب هستند. همچنین اضطراب می توانند به علاقه مندی اطلاق شود که به عنوان یک عنصر مثبت به کار می رود. مضطرب بودن می تواند به کسب تجاربی مانند تکنوازی پیانو یا تکمیل پایان نامه کمک کند. بعلاوه اضطراب به عنوان پاسخی به عوامل فشار آور شخصی یا اقتصادی نیز در نظر گرفته می شود مانند طلاق، بیکاری، تغییراتی در خانه و عوامل محیطی از قبیل بستری شدن در بیمارستان، تغییر محل جغرافیایی و مصیبت های طبیعی.

تعریف تئوریک اضطراب آسان نیست و نظریه پردازان درباره منابع درونی و بیرونی اضطراب، فرآیندها یا پویایی های احساس، علایم یا نشانه های احساس و درمان مناسب برای اضطراب تفاوت هایی را قایل هستند (بک و همکاران[1]، 1984)

 

تاریخچه اضطراب

زبان فرانسوی نگرانی را ز اضطراب جدا می کند. در بین مردم آلمان واژه Angst و در بین مردم آنگوساکسن Anxiety به هر دو معنی به کار می رود (پورو، ترجمه شجاع رضوی، 1374).

برای اولین بار پزشک آمریکایی بنام برد در سال 1869 اضطراب را تعریف کرد. از سال 1890 برمید اضطراب را اختلالی تعریف می کرد که نشانه آن یک احساس انقباض و خفگی است. فروید در سال 1989 نوروز اضطراب را به عنوان یک واحد بالینی باز شناخت. علامت اصلی این بیماری نگرانی، اضطراب و دلهره می باشد. در اوایل سال 1910 سر ویلیام اسلر، متوجه ارتباط بین درد سینه و هیجانات زندگی شد و کشف کرد که اضطراب و فشار باعث بیماری می گردد.

کانن اثرات اضطراب روی حیوانات و انسان ها را مطالعه کرد، به خصوص واکنش «جنگ و گریز» را مورد توجه قرار داد. یکی از اولین تلاش های علمی برای تشریح فرآیند بیماری های وابسته به اضطراب به وسیله پزشک دانشمند هانس سلیه به عمل آمد. او در سال 1946 برای مرزی که در مقابل حالت های اضطراب آور قرار می گیرد سه مرحله قائل شد:

1- واکنش در برابر خطر

2- مقاومت

3- فرسایش یا عجز (کوپر، ترجمه مدیحی، 1370)

اریک فرام در سال 1965 نظریه خود را بر تعارض بین نیاز فرد برای آزادی و اضطرابی کم آزاری پیش می آورد بنا نهاده است (آزاد، 1376).

در دهه 1970 روانشناسی بنام ریچارد اس. لازاروس اظهار داشت که واکنش ناشی از اضطراب به چگونگی ارزیابی (آگاهانه، نا آگاهانه) او از میزان صدمه، تهدید یا به مبارزه طلبیدن آن حادثه مربوط می شود (کوپر، ترجمه مدیحی، 1370).

سپس در جریان سال های پایانی قرن 19 و آغاز قرن بیستم دیدگاه مبتنی پدیده آیی زیست شناختی روان آزردگی جای خود را به دیدگاه فرویدی مبتنی بر پدیده آیی روان شناختی داد. فروید اصطلاح روان آزردگی را به معنای دیگری به کار برد و بر این نکته تأکید کرد که این اختلال از علل جسمانی ناشی نمی شود بلکه ریشه در اضطراب دارد بدین معنی که وقتی خاطرات و امیال سرکوب شده، ناهشیار کوشش می کنند تا از سطح ناهشیاری به سطح هشیاری راه یابند. اضطراب به علامت هشدار دهنده پایگاه (من) آشکار می شود و رفتارهای نوروزی را به عنوان شیوه بیان اضطراب و یا دفاع علیه آن قلمداد می شوند و در دهه های اخیر نظریه پردازان مختلف و به خصوص نظریه پردازان رفتارنگر معتقدند که روان آزردگی گسترده ای وسیع تر از آنچه در وضع کسوتی تحت عنوان اختلال های اضطرابی مشخص می شود پوشش می دهد (دادستان، 1376).

خودکار معینی را که در شرایط معمولی برانگیخته نمی شود فعال سازد. دانشجوی پزشکی هنگام امتحان، تنها اضطراب شدید نداشت، بلکه بازداری ذهنی و تمایل به فرار نیز او را ازار می داد. مورد مبتلا به هراس داندانپزشکی، از واکتش شدید سیستم عصبی پاراسمپاتیک رنج می برد (عرق کردن و غش). علایم فلج کننده در این موارد، ماند باز داری ذهنی و غش، نمایان گر مکانیزم های بقایی هستند که در دورانی خاص، یعنی ماقبل تاریخ، برای کاهش عواقب وخیم یک حمله سودمند بوده اند. اما در دوران کنونی، خود این علایم باعث می شوند که در دفعات بعدی، ترس شخص از مواجه با موقعیت بیشتر گردد. شخص از این می ترسد که میادا این واکنش های ابتدایی فلج کننده دوباره تکرار شوند.

 

[1] Beck et al.

 

فهرست مطالب

مبانی نظری اضطراب

تعریف اضطراب

تاریخچه اضطراب

عناصر اضطراب

شیوع اضطراب

ریشه های اضطراب

درجات اضطراب

همه گیر شناسی

کودکان مضطرب

بحران اضطراب در نوجوانی

والدین مضطرب

اضطراب پس از کسب زبان

پیشگیری از اضطراب

تشخیص بالینی اضطراب

دیدگاه صاحبنظران در خصوص اضطراب و منشأ آن

نظریه روانکاوی فروید

دیدگاه سالیوان

دیدگاه هورنای

دیدگاه اتورانک

دیدگاه آدلر

نظریه پرز

اضطراب از دیدگاه رفتارگرایی

دیدگاه راجرز

دیدگاه الیس

دیدگاه گلاسر

دیدگاه زیستی در خصوص اضطراب

دیدگاه پل تیلیش

اختلالات اضطرابی از دیدگاه DSM-IV-R

تفاوت و تشابه اختلالات اضطرابی

انواع پاسخ به اضطراب

خانواده

ازدواج

تعریف ازدواج

عناصر و اهداف ازدواج

رضایت زنا شویی

تعریف رضایت زنا شویی

عوامل موثر در رضایت زناشویی

ابراز محبت و عشق زوجین نسبت به یکدیگر

احترام به همسر

بر قراری روابط اجتماعی

روابط جنسی

مسائل اقتصادی و اجتماعی

ارتباط با اقوام و اطرافیان

مسائل ارزشی . عقیدتی و مذهبی

مزاج و شخصیت

تاثیر رضایت زناشویی بر کودکان

منابع

دانلود فایل