پاورپوینت با موضوع ترسیم های هندسی در عالم اسلامی
لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
دسته بندی : پاورپوینت
نوع فایل : .ppt ( قابل ویرایش و آماده پرینت )
تعداد اسلاید : 65 اسلاید
قسمتی از متن .ppt :
ترسیم های هندسی در عالم اسلامی
آپولونیوس
آپولونیوسِ پِرگایی (262ـ190قم،( ریاضیدان و ستاره شناس یونانی که مقاطع مخروطی و حرکات سیارهای از زمینههای موردتوجه او بودند.
نام وی در منابع اسلامی بیشتر به صورت بَلینوس یا بَلیناس و نیز به صورتهای اَبُولُونْیوس، اَفُولُونیوس، اَبْلینَس، اَبُولوس، اَبُلُّونیوس آمده است . معاصرانش او را (مهندس بزرگ) مینامیدند. برخی از دانشمندان اسلامی لقب نجّار به وی دادهاند. او به تکمیل نوعی ساعت آفتابی که خطوط ساعتی آن روی یک سطح مخروطی کشیده شده بودند هم پرداخت.
وی در زمینه هندسه مقاطع مخروطی کار کرد و این هندسه کمک زیادی به اختر شناسان نمود . اواز همان برهانهای یونانی استفاده نمود اما به نتایج تازه و جالبی درمورد هندسه مقاطع مخروطی دست یافت.
مشهورترین اثر وی کتاب مخروطات است که در نوع خود مهمترین اثر علمی زمان وی به شمار میرفته و تا قرنها مورد استفاده بوده است. وی مبحث مقاطع مخروطی را که در پژوهشهای هندسهدانان گذشته ناقص مانده بود، تکمیل کرد و اصطلاحات Parabola) ) شلجمی یا سهمی ،( Hyperbola)هُذلولی و Ellips ))بیضی را وارد دانش مخروطات ساخت.
بخش مهمی از اثار آپولونیوس در سدههای نخستینِ هجری به زبان عربی ترجمه شده است، ولی اکنون نه از این ترجمهها چیزی به جای مانده است نه از اصل یونانی آنها. عنوان عربی قسمتی از این آثار چنین است: رساله فی قطع السّطوح علی النّسبه، رساله فی النّسبه المحدوده، رساله فی الدّوائر المماسّه.
آپولونیوس اغلب ازخطوط مرجع برای مطالعه راجع به مقاطع مخروطی استفاده می کرد. برای مثال اوبیضی را به وسیله اندازه گیری فاصله درطول قطرویک خط مماس دربیضی که عمود برقطررسم می شود مطالعه می کرد.
فهرست مطالب و اسلایدها:
آپولونیوس
نظریۀ مقاطع مخروطی آپولونیوس
علائم سهمی
علائم هذلولی
کاربردهای مقاطع مخروطی
رسم هفت ضلعی توسط ارشمیدس
تحلیل ابوسهل
اولین تحویل: از هفت ضلعی به مثلث
دومین تحویل: از مثلث به تقسیم پاره خط
سومین تحویل: از پاره خط منقسم به مقاطع مخروطی
ترسیم گرایشی نه ضلعی منتظم
ترسیم مقاطع مخروطی
ابراهیم بن بستان و سهمی
ابراهیم بن بستان و هذلولی
بعد اسلامی: هندسه با پرگار
مسئلۀ 1
ترسیم عمودی از انتهای Aی پاره خط AB بر این پاره خط، بدون آنکه این پاره خط فراتر از A امتداد داده شود.
مسئلۀ 2
تقسیم پاره خطی به چند جزء برابر
مسئلۀ 3
نصف کردن زاویۀ مفروض ABG
مسئلۀ 4
ترسیم مربعی در دایرۀ مفروض