اسلام و فلسفه حقوق بشر
عنوان: اسلام و فلسفه حقوق بشر
قالب بندی: WORD
تعداد صفحات: 27
توجه: در این تحقیق به بررسی مقوله اسلام و فلسفه حقوق بشر در این دین پرداخته می شود.
چکیده
حقوق بشر چه در مفهوم غربی و یا در مفهوم اسلامی از چنان اهمیت و جایگاهی برخوردار است که امروزه دولتها مشروعیت و مقبولیت خود را در وضع قوانین و مقررات حقوق بشری و حمایت و پشتیبانی از حقوق بشر میبینند. به بیان دیگر، امروزه حقوق بشر علی رغم وجود برخی نارساییهای مفهومی و اختلاف نظرهای مبنایی و فقدان ضمانت اجرایی کافی و موثر در آن، کماکان به عنوان یکی از مهمترین عناصر گفتمان حقوقی و سیاسی دولتها و جوامع بشری در حقوق بین الملل مطرح است، و لذا نادیده گرفتن آن در نظام حقوقی منجر به چالش کشیده شدن کارآمدی و مشروعیت نظام سیاسی در حقوق داخلی میشود و اعمال محدودیتها و موانع متعددی در حقوق بین الملل خواهد داشت. بر این اساس، دولتها برای حفظ تداوم حیات سیاسی و انجام تعهداتی که به واسطه حقوق داخلی و خصوصاً حقوق بین الملل پذیرفته اند، ملزم به رعایت حقوق بشر هستند.
مقدمه
حقوق بشر واژهای عام است اما زمانی که پسوند اسلامی به دنبال آن میآید، به طور انحصاری متعلق به آن بخش از مردم جهان میشود که یا مسلمان هستند و یا بر دین اسلام تاملی هر چند کوتاه دارند و معتقدند این حقوق در مقابل حقوق بشر غربی نگاهی وحیانی برای مردم جهان قائل شده و بر این باورند که حقوق بشر اسلامی حامی مردم چه مسلمان و چه غیرمسلمان است.
اساسات حقوق بشر در عصر حاضر، به ویژه بعد از آنکه در میثاقها و اعلامیههای مشخصی چون اعلامیهی حقوق بشر فرانسه، امریکا، انگلستان، اروپا و اعلامیهی جهانی حقوق بشر، تبلور یافت، از بالاترین مراجع برای قانونگذاران، قضات، سیاستمداران و دستاندرکاران امور اخلاقی و تربیتی به حساب میرود. به اندازهایکه مرزهای حاکمیت ملی دولتها و گروههای قومی و یا حاکمیت و مرجعیتهای دینی را درنوردیده و یا هم در مرتبهی بالاتری از آنها قرار گرفته است.
فهرست مطالب
چکیده
مقدمه
حقوق بشر و اسلام
اصالت حقوق بشر در اسلام
خاستگاههای مفهوم اسلامی حقوق بشر
حق آزادی
حقوق اجتماعی
حق وقایه صحی (بهداشت)
حق تشکیل خانوداده
حق پرورش
حقوق سیاسی
تطبیق عملی این حقوق در تاریخ مسلمانان
نتیجه گیری
منابع