پاورپوینت کامل و جامع با عنوان مبحث دینامیک فیزیک سال چهارم ریاضی در 115 اسلاید
ینامیک یا پویایی (به فرانسوی: Dynamique) از واژه لاتین به معنی حرکتشناسی گرفته شده است و شاخهای از مکانیک و علوم مهندسیاست که به بحث و مطالعه دلایل حرکت و به بیانی دقیق بررسی حرکت به کمک نیروها و قوانین مربوطه میپردازد.
در حالت کلی حرکت یک ذره از دو دیدگاه مختلف میتواند مورد بررسی قرار گیرد به بیان دیگر میتوان گفت، بطور کلی دینامیک که در آن حرکت اجسام مورد تجزیه و تحلیل قرار میگیرد، شامل دو قسمت سینماتیک و سینتیک است. در بخش سینماتیک از علت حرکت بحثی به میان نمیآید و حرکت بدون توجه به عامل ایجاد کننده آن بررسی میشود؛ بنابراین در سینماتیک حرکت بحث بیشتر جنبه هندسی دارد.
اما در سینتیک علتهای حرکت مورد توجه قرار میگیرند. یعنی هر ذره یا جسم همواره در ارتباط با محیط اطراف خود و متأثر از آنها فرض میشود محیط اطراف حرکت را تحت تأثیر قرار میدهد. به عنوان مثال فرض کنید، جسمی با جرم معین بر روی یک سطح افقی در حال لغزش است. در این مثال سطح افقی به عنوان یکی از محیطهای اطراف جسم با اعمال نیروی اصطکاک در مقابل حرکت جسم مقاومت میکند.
حرکت یک ذره معین را ماهیت و آرایش اجسام دیگری که محیط ذره را تشکیل میدهند، مشخص میکند. تأثیر محیط اطراف بر حرکت ذره با اعمال نیرو صورت میگیرد؛ بنابراین مهمترین عاملی که در حرکت ذره باید مورد توجه قرار گیرد، نیروهای وارد بر ذره و قوانین حاکم بر این نیروها میباشد.
قانون اول نیوتن
هرگاه بر جسمی نیرو وارد نشود جسم اگر ساکن باشد همچنان ساکن میماند و اگر دارای حرکت باشد به حرکت خود با سرعت ثابت ادامه میدهد.
قانون دوم نیوتن
این قانون به صورتهای مختلف بیان میشود که یکی از آنها بر اساس تعریف اندازه حرکت خطی و دیگری برای تعریف شتاب حرکت میباشد. در حالت اول چنین گفته میشود که میزان تغییر اندازه حرکت خطی یک جسم، با نیروی وارد بر آن متناسب و هم جهت میباشد. اما بر اساس تعریف شتاب گفته میشود که هر گاه بر جسمی نیرویی وارد شود جسم در راستای آن نیرو، شتاب میگیرد که با اندازه آن نیرو متناسب است.
قانون سوم نیوتن
این قانون که تحت عنوان قانون عمل و عکسالعمل معروف است، حتی در بعضی از رفتارهای اجتماعی نیز مصداق دارد. بیان قانون سوم به این صورت است که هر عملی را عکسالعملی است که همواره با آن برابر بوده و در خلاف جهت آن قرار دارد. به عنوان مثال هنگام راه رفتن در روی زمین، نیرویی از جانب و به طرف جلو بر ما وارد میشود که سبب حرکت ما به سمت جلو میشود، برعکس ما نیز بر زمین نیرو وارد کرده و آن را به سمت عقب میرانیم؛ ولی چون جرم زمین در مقایسه با جرم ما خیلی زیاد است، حرکت زمین به سمت عقب محسوس نیست.
فهرست مطالب:
مقدمه
شناخت نیروها
عکس العمل افقی سطح (اصطکاک)
ضریب اصطکاک
نیروی کشش نخ
نیروی ایجاد شده در فنر
به هم بستن فنرها
متوالی
موازی
نیروی گرانش
قوانین نیوتن
قانون اول
قانون دوم
قانون سوم
اندازه حرکت (تغییر اندازه حرکت ـ تکانه ـ ضربه)
نمودار نیرو-زمان
حرکت روی سطح شیبدار
ماشین آتود
مسائل ترکیبی
نمودار نکانه-زمان
به همراه بیش از 100 مثال و تست کنکوری حل شده.