پاورپوینت کامل و جامع با عنوان بافت سنگ های آذرین در 69 اسلاید

- پاورپوینت کامل و جامع با عنوان بافت سنگ های آذرین در 69 اسلاید

پاورپوینت کامل و جامع با عنوان بافت سنگ های آذرین در 69 اسلاید

 

 

 

 

 

 

 

 

سنگ‌های آذَرین در زمین‌شناسی به سنگ‌های حاصل از انجماد مواد مذاب می‌گویند. سنگ‌های آذرین به دو بخش سنگ‌های آذرین درونی و سنگ‌های آذرین بیرونی تقسیم می‌شوند. سنگ‌های آذرین بیرونی حاصل فرایند آتشفشانی و بیرون ریختن مواد مذاب از دهانهٔ آتشفشان‌است اما سنگ‌های آذرین درونی حاصل فرایند ماندن ماگما در آشیانه و سرد شدن آهستهٔ آن‌است.

از انواع سنگ‌های آذرین درونی گرانیت و از سنگ‌های آذرین بیرونی بازالت از همه معروف‌تر هستند. تقسیم‌بندی سنگ‌های آذرین توسط اتحادیه بین‌المللی علوم زمین‌شناسی IUGS صورت می‌گیرد.

آذرین درونی

این سنگ‌ها بر اثر سرد شدن مواد مذاب در داخل زمین به وجود می‌آیند مثل سنگ گرانیت – گابرو ویژگی این سنگ‌ها این است که دارای بلورهای درشت می‌باشند و بیشتر رنگ روشن دارند و بسیار زیباتر هستند.

آذرین بیرونی

سنگ‌هایی هستند که بر اثر سرد شدن مواد مذاب در خارج از کوه‌های آتشفشانی به وجود می‌آیند و ریز بلور هستندچون این مواد مذاب توسط آتشفشان از داخل زمین خارج می‌شوند به این سنگ‌ها آتشفشانی نیز می‌گویند. مثال بازالت و ریولیت.

اهمیت زمین‌شناسی

سنگ‌های آذرین ۹۰ تا ۹۵٪ حجم و به ضخامت ۱۶ کیلومتر (از بالا) از پوستهٔ زمین را تشکیل می‌دهند. سنگ‌های آذرین در زمین‌شناسی نقش بسیار مهمی دارند زیرا: مواد معدنی و شیمیایی سراسری آن‌ها اطلاعات زیادی در مورد ترکیب گوشته، جایی که از آن سنگ‌های آذرین استخراج شده به ما می‌دهد، و شرایط دما و فشار که اجازهٔ شکل‌گیری به‌این صورت را داده، یا دیگر سنگی که از قبل موجود بوده که ذوب شده؛ تاریخ‌گذاری مطلق آن‌ها را می‌توان به‌وسیلهٔ اشکال مختلف زمان‌سنجی رادیومتری به‌دست‌آورد و در نتیجه می‌توان با لایه‌های چینه مجاور مقایسه کرد، و امکان یافت که توالی و زمان حوادث را محاسبه کرد؛ ویژگی‌های این سنگ‌ها معمولاً از ویژگی‌های یک محیط تکتونیکی خاص خبر می‌دهد. تحول تکتونیکی (زمین‌ساخت صفحه‌ای را ببینید)؛ در برخی شرایط خاص آن‌ها میزبان ذخایر معدنی مهم (سنگ معدن) هستند: به عنوان مثال، تنگستن، قلع، و اورانیوم معمولاً با گرانیت و doritos همراه است، در حالی که سنگ معدن کروم و پلاتین معمولاً با گابروها در ارتباط است.

 

فهرست مطالب:

بافت یک سنگ

عوامل مؤثر بر بافت سنگهای آذرین

درجه تبلور

تأثیر سرعت سرد شدن ماگما بر درجه تبلور

تأثیر گرانروی و ترکیب ماگما بر درجه تبلور

دانه بندی یا اندازه دانه ها

شکل بلورها

عوامل مؤثر بر شکل کانی ها

نحوه قرارگیری کانی ها نسبت به یکدیگر

انواع بافت در سنگ شناسی آذرین

بافت های سنگهای درونی و نیمه عمیق

بافت گرانولار (دانه ای)

بافت لامپروفیریک

بافت آپلیتیک

بافت هیپیدیومرفیک

بافت پگماتیتی

بافت گرافیکی

بافت پوئی کلیتیک

بافت اینترگرانولار

بافت افی تیک

بافت ساب افیتیک

مهمترین بافتهاى موجود در سنگهای آذرین خروجی

بافت پرفیریک

بافت میکرولیتی

بافت گلومروپرفیریتیک

بافت راپاکی ویک

بافت میکروگرانولار

بافت اسفرولیتى

بافت فلسیتیک

بافت میرمکیتی

بافت هیالوافی تیک

بافت تراکیتى

بافت شیشه ای

و…

برای دانلود کلیک کنید