پاورپوینت کامل و جامع با عنوان نمونه گیری تصادفی ساده در 47 اسلاید
دید کلی
از آنجا که در سرشماری تمام واحدهای جامعه باید شمارش شود این کار پرهزینه و وقتگیر خواهد بود. برای صرفه جویی در وقت و هزینه مجبوریم روش دیگری را بکار بریم. در اینجاست که اهمیت روش نمونهگیری آشکار میشود. در نمونه گیری معمولا نمونه کوچکی از جامعه را بررسی میکنیم و آن را برای کل جامعه تعمیم میدهیم.
هر وقت تصمیم بگیریم که بوسیله بررسیهای نمونهای اطلاعاتی را تهیه کنیم، فورا با دو مطلب مواجه میشویم: تعریف دقیق جامعهای که علاقمند به مطالعه آن هستیم، و گزینش مشخصه یا مشخصههایی که باید ثبت شوند. مفاهیم کلی برای نمونه گیری از قبیل جامعه ، نمونه ، سرشماری و… را برای ارائه دید کلی از روش نمونه گیری و مزایای آن در انجام بررسیهای آماری ضروری است معرفی شوند.
تعاریف
- جامعه: در هر بررسی آماری ، مجموعه عناصر مورد نظر را جامعه مینامند. به عبارت دیگر ، جامعه مجموعه تمام مشاهدات ممکنی است که میتوانند با تکرار یک آزمایش حاصل شوند.
- سرشماری: سرشماری از جامعه متناهی ، بررسی است که تمام واحدهای جامعه را دربرمیگیرد. در بسیاری از موارد ، اجرای سرشماری در یک جامعه متناهی ، کاری است شدنی.
- نمونه: نمونه بخشی از جامعه تحت بررسی است که با روشی که از پیش تعیین شده است انتخاب میشود. به قسمی که میتوان از این بخش ، استنباطهایی درباره کل جامعه بدست آورد.
انواع بررسیهای نمونهای
- بررسی توصیفی: در بررسی توصیفی ، هدف صرفا کسب اطلاعاتی درباره گروههای بزرگ است.
- بررسی تحلیلی: در بررسی تحلیلی ، بین زیر گروههای متفاوتی از جامعه ، برای کشف تفاوتهای آنها مقایسههایی صورت میگیرد و یا فرضهایی را درباره دلائل این تفاوتها عنوان کرده و مورد تحقیق قرار میدهند.
مزایای نمونه گیری
- تقلیل هزینه: اگر دادهها فقط از نسبت کوچکی از توده جامعه تامین شوند مسلما هزینه تهیه آنها به مراتب کمتر از سرشماری است. در جامعههای بزرگ نتایجی که از طریقه نمونه گیری بدست میآیند آن قدر دقیق هستند که میتوان آنها را به عنوان نتایج خود جامعه مورد استفاده قرار داد.
- سرعت بیشتر: چون حجم نمونه کمتر از حجم جامعه در سرشماری است، جمع آوری و تلخیص دادهها با سرعت بیشتر ، یعنی با وقت کمتری انجام میشود.
- قدرت عمل بیشتر: در برخی از نمونه گیریها که وجود افراد متخصص و آموزش دیده و همچنین وسایل اندازه گیری و انجام آزمونهای دقیق برای تهیه دادهها ضروری است مسلما به علت کمبود این امکانات ، انجام سرشماری عملا غیر ممکن است.
- صحت عمل بیشتر: چون برای انجام یک نمونه گیری به دلیل حجم کار کمتر ، امکان آموزش افراد برای تهیه پرسشنامه و انجام مصاحبهها وجود دارد، لذا صحت عمل در نمونه گیری بیشتر از سرشماری است.
- حفظ واحدهای جامعه: در بعضی از جامعهها امکان انجام سرشماری نیست و ناگزیریم برای بررسی مشخصه مورد نظر از نمونه گیری استفاده کنیم.
فهرست مطالب:
مقدمه
نمونه گیری تصادفی ساده
نمونه گیری تصادفی بدون جایگذاری
نمونه گیری تصادفی با جایگذاری
انتخاب نمونه تصادفی ساده
تعاریف و نمادها
واریانس میانگین نمونه
ضریب تصحیح برای جامعه متناهی
حدود اطمینان میانگین جامعه
میانگین نمونه تصادفی ساده با جایگذاری
واریانس میانگین نمونه تصادفی ساده با جایگذاری
محاسبه تغییرات جامعه و نمونه
برآورد واریانس
حدود اطمینان P
تعیین نسبت در جامعه ای با چند رده
برآورد حجم نمونه
محاسبه حجم نمونه برای داده های پیوسته
محاسبه حجم نمونه بر حسب فاصله اطمینان مفروض
تعیین حجم نمونه در نمونه گیری برای نسبت ها
قضایا
لم ها
فرع ها
نتایج
و…