جامعه شناسی کارکردگرا PPT

- جامعه شناسی کارکردگرا PPT

جامعه شناسی کارکردگرا PPT

 

 

 

 

 

نام محصول : پاورپوینت جامعه شناسی کارکردگرا

فرمت : PPT

حجم : 0.1 مگابایت

تعداد اسلاید : 47

زبان : فارسی 

سال گردآوری : 96

 

ریشه ها و تاریخچه فکری 

ریشه های تاریخی این پارادایم را می توان در جامعه شناسی به منزله یک رشته علمی و تلاشهای اولیه فیلسوفان اجتماعی در کاربرد عقاید و شیوه های علوم طبیعی در حوزه علوم اجتماعی جستجو کرد.
تا به امروز در رشته های مختلف اجتماعی، مدلها و شیوه های علوم طبیعی، بیشترین نفوذ و مقبولیت را در حوزه های مختلف تحقیق داشته است.
برای سهولت، تحلیل این پارادایم را از کار اگوست کنت (1798-1857) به عنوان پدر جامعه شناسی شروع می کنیم.

 

اگوست کنت (1798-1857):
به عقیده ریموند آرون (Raymond Aron) می توان کنت را جامعه شناس وحدت انسانی و اجتماعی تلقی کرد: کنت معتقد بود که دانش و جامعه در فرایندی از انتقال تکاملی است و وظیفه جامعه شناسی، شناختن نقش لازم، حیاتی و اجتناب ناپذیر تاریخ، در جهت افزایش نظم اجتماعی جدید است.
مراحل تکامل: مراحل سه گانه تحول تمام علوم:
.1مرحله ربانی (theological)یا تخیلی (fictitious)
.2مرحله مابعدالطبیعه (metaphysical) یا انتزاع (abstract)
.3مرحله علمی یا اثباتی (positive): در این مرحله، ذهن تحقیق بیهوده در مورد عقاید مطلق، منشأ و غایت جهان و علت پدیده ها را کنار می گذارد و توجه خود را به بررسی قوانین آنها (یعنی روابط تغییرناپذیری که در توالی و همانندی آنها مشاهده می شود) معطوف می نماید.
بینش او نوعی جامعه شناسی مبتنی بر مدلها و روشهای به کار رفته در علوم طبیعی بود.
هدف وی کشف قوانینی بود که روابط بین اجزای مختلف جامعه (ایستایی اجتماعی – social statics) و شیوه تغییر آنها طی زمان (پویایی اجتماعی – social dynamics) را تبیین می کرد.
کنت پایه گذار شیوه نظریه پردازی اجتماعی در پارادایم کارکردگرایی است.
وی بر اساس مدل اثباتی علوم طبیعی، با استفاده از قیاسهای مکانیکی و ارگانیکی، تمایز بین ایستایی (ساختار) و پویایی (فرایند) را تشخیص داد و با پیروی از روش شناسی کل گرایی (methodological holism) اصول مهمی را برای سازمان جامعه شناسی ابداع کرد که با تنظیم نظم و تنظیم اجتماعی توافق داشت.
هربرت اسپنسر (1820-1903):
اسپنسر تأثیر عمده ای بر پیشرفتهای جامعه شناسی در دهه های 1870 و 1880 داشت.
وی به شیوه ای گسترده تر، تأثیرات قیاس زیست شناسی را در جامعه شناسی بیان کرد. او از کار داروین اثر پذیرفته بود و جامعه شناسی را مطالعه تکامل در پیچیده ترین شکلش می دانست.
بسیاری از مفاهیم زیربنایی کارکردگرایی ساختاری از کار اسپنسر گرفته شده است، به خصوص مشابهتهایی که وی بین جوامع و ارگانیسمها ترسیم کرده است؛ اجزای جامعه به شیوه ای عمل می کنند که باعث بقای کل می شود.
از نظر وی جامعه «نظامی خودتنظیم است» که از طریق بررسی عناصر یا ارگانهای گوناگون آن و نحوه رابطه درونی آنها، می توان آن را درک کرد.
توجه محوری اسپنسر به هنگام مقایسه جهان زیستی و جهان اجتماعی، عمدتا (نه انحصارا) معطوف به سطح ارگانیسم است تا گونه ها.
جوامع به صورت ابر ارگانیسمها (super-organisms) نگریسته می شوند. این چارچوب ارگانیسمی بر وحدت، وابستگی متقابل و ماهیت منظم روابط تشکیل دهنده آن تأکید می کند.

برای دانلود کلیک کنید