دانلود پاورپوینت فیزیولوژی دستگاه گوارش- 64 اسلاید

- دانلود پاورپوینت فیزیولوژی دستگاه گوارش- 64 اسلاید

دانلود پاورپوینت فیزیولوژی دستگاه گوارش- 64 اسلاید

 پاورپوینت فیزیولوژی دستگاه گوارش- 64 اسلاید

 

 

 

 

 

 

 

Øدهان،حلق ،مری ،معده،روده باریک  و روده بزرگ لوله گوارش را تشکیل داده و به همراه کبد ،کیسه ی صفرا و پانکراس ،اجزای دستگاه گوارش محسوب می شوند.
Øلوله ی گوارش از دهان تا انتهای یک سوم فوقانی مری از عضلات اسکلتی و از آنجا تا انتهای روده ی بزرگ از عضلات صاف تک واحدی تشکیل شده است. لایه های روده ی باریک از داخل به خارج شامل لایه های مخاطی، زیر مخاطی،عضلانی حلقوی،عضلانی طولی و سروزی است.با توجه به اینکه لوله گوارش از طریق دهان و مقعد با محیط خارج در ارتباط است بنابر این جز محیط داخلی بدن محسوب نمی شود.
 
Øبر اساس شباهت ساختمانی و عملکردی ؛هورمون های اصلی دستگاه گوارش در دو خانواده گاسترین (شامل گاسترین و کوله سیستوکینین) و خانواده سکرتین (شامل سکرتین ،پپتید شبه گلوکاگون ،گلایسنتین،پپتید موثر بر عروق روده وپپتید مهاری معده )قرار می گیرند .
Ø
Ø1) گاسترین :این هورمون به طور عمده از سلول های G موجود در آنتروم معده و تا حدودی از ابتدای روده باریک ترشح می گردد . چهار نوع از این هورمون در بدن یافت می شود (G45,G34,G17,G14) که G17 اصلی ترین آنها در تحریک ترشح اسید معده می باشد .
Ø
4) پپتید مهار کننده ی معده( GIP):
Ø
Øاین پپتید دارای 42 اسید آمینه بوده و از سلول های k موجود در مخاط دئودنوم وژژنوم ترشح می شود اسید های چرب ،پپتیدها وبه ویژه کربوهیدرات های موجود در دئودنوم موجب تحریک ترشح این هورمون می شوند .مهمترین عمل این هورمون ،کاهش ترشح اسید معده و تحریک ترشح انسولین (وابسته به غلظت گلوکز خون)می باشد.به علاوه این هورمون موجب حرکات معده نیز می گردد.
Ø
 
Øگرلین :توسط معده ترشح می شود و باعث افزایش حرکات روده و تکثیر سلول های روده ای می شود .این هورمون با اثرات هورمون لاغری مقابله کرده و نقش مهمی در کنترل مرکزی میزان غذا خوردن ایفا می کند همچنین این هورمون تحریک کننده ترشح هورمون رشد در سطح هیپوفیز است.
Øماده P: این ماده در سلول های اندوکرینی و عصبی دستگاه گوارش یافت شده و می تواند وارد خون گردد و حرکات روده باریک را افزایش می دهد.
Ø
Ø
 
Øبعد از هضم مکانیکی و شیمیایی در ناحیه ی دهان  غذا طی عمل بلع از حلق و مری عبور کرده و وارد معده می گردد. بسته به محل عبور غذا در این مسیر ،عمل بلع به 3 مرحله تقسیم می گردد که توسط اعصاب آوران سه قلو ،زبانی حلقی و واگ کنترل می شود.زمانی که غذا از ناحیه ی دهان عبور می کند ،مرحله ی بلع دهانی انجام می شود .این مرحله به صورت کاملا ارادی انجام گرفته و از طریق فشار دادن زبان به کام آغاز می گردد.دو مرحله ی دیگر بلع غیر ارادی بوده و توسط مرکز بلع در بصل النخاع تنظیم می شود .
 
Ø روده باریک محل اصلی هضم و جذب در دستگاه گوارش است .در روده باریک فرآیند هضم مکانیکی ،با واسطه حرکات روده و فرآیند هضم شیمیایی ،با واسطه ترشحات آن به انجام می رسد.
Øالف)حرکات روده باریک :

    علاوه بر انقباضات مهاجر چندگانه که در فواصل بین تغذیه ای و با فرکانس 150_90 دقیقه یکباررخ می دهد سه نوع حرکت دیگر نیز بعد از ورود غذا به داخل روده باریک قابل مشاهده است :

Ø
 
Ø کربوهیدرات ها : کربوهیدرات های موجود در غذا پس از هضم توسط آمیلاز دهانی و پانکراسی و آنزیم های موجود در دیواره روده باریک ،به گلوکز ،گالاکتوز و فروکتوز تبدیل شده و سپس جذب می گردند . گلوکز و گالاکتوز توسط روند انتقال فعال ثانویه وابسته به سدیم (به واسطه حامل SGLT1) وارد سلول های روده باریک شده و به وسیله ی انتشار تسهیل شده از طریق حامل تسهیلی شماره 2 گلوکز (GLUT2)از سلول خارج و وارد خون می گردند .
Ø
 
Øآب زیاد موجود در روده بزرگ نیز منجر به تحریک این بخش از دستگاه گوارش و بروز اسهال می گردد. روزانه حدود 7 لیتر آب به صورت ترشحات دستگاه گوارش وارد روده می گردد که با در نظر گرفتن 2 لیتر آب خورده شده توسط هر فرد درهر روز ،میزان آب وارد شده به دستگاه گوارش 9 لیتر می باشد. 98% این آب در دستگاه گوارش جذب شده (5/5 لیتر توسط ژژنوم ، 2 لیتر توسط ایلئوم و3/1 لیتر توسط کولون ) و 200 میلی لیتر باقیمانده از طریق مدفوع دفع می گردد.
Ø
 
Ø کبد با وزنی حدود 1400 گرم بزرگترین غده بدن می باشد .کبد مواد غذایی جذب شده از دستگاه گوارش را پردازش کرده تا مورد استفاده سایر قسمت های بدن قرار گیرد .ساختمان عملی کبد لوبول است . کبد انسان شامل 50 تا 100 هزار لوبول می باشد.
Øاعمال کبد :
Ø شرکت در متابولیسم :کبد نقش مهمی در تنظیم میزان گلوکز خون ایفا می کند .پس از جذب مواد غذایی از دستگاه گوارش ،محصولات هضمی کربوهیدرات ها از طریق ورید پورت وارد کبد می شود. کبد با برداشت گلوکز ،فروکتوز و گالاکتوز از خون و ذخیره آنها بصورت گلیکوژن ،از افزایش قند خون جلوگیری می نماید. در صورتیکه گرسنگی برای مدت طولانی ادامه یابد ،کبد طی فرآیند گلیکونئوژنز از منابع چربی و پروتئین موجود در کبد ،گلوکز تولید کرده و آن را وارد خون می نماید . کبد نقش مهمی در متابولیسم چربی ها دارد.
Ø
 
Øتشکیل صفرا : تشکیل و ترشح صفرا از دیگر وظایف مهم کبد می باشد
Øذخیره آهن و برخی از ویتامین ها :اکثر آهن بدن به شکل فریتین در کبد ذخیره می شود .هپاتوسیت ها حاوی مقادیر زیادی آپوفریتین هستند که می توانند با آهن ترکیب شده و به صورت فریتین ذخیره گردند.کبد منبع غنی از ویتامین ها می باشد .ذخایر کبد برای ویتامین B12 تا یکسال ،ویتامین A تا 10 ماه ، ویتامین D تا 3 ماه و ویتامین K  تا یک ماه می تواند نیاز افراد را برآورده کند.
Ø
Ø

برای دانلود کلیک کنید