پاورپوینت حقوق مالی و مالیه عمومی
فرمت فایل: پاورپوینت قابل ویرایش تعداد اسلاید: 38
قسمتی از پاورپوینت :
با این توضیح که مالیه عمومی در مطالعات اقتصاددانان، مجموعهای از آموزههای اقتصادی در خصوص سیاستهای اقتصادی دولت به منظور تنظیم دخل و خرج دولت میباشد. حال آنکه مالیه عمومی در نزد حقوقدانان، بیشتر به مباحث قانونی پیرامون مالیاتها و بودجههای سنواتی دولت (در معنای عام آن) میپردازد.
جایگاه مالیه عمومی در علم حقوق:
سؤالی که در این مبحث مطرح میشود این است که حقوق مالی جزء رشته های حقوق عمومی تلقی میشود یا اینکه در زمره رشته های حقوق خصوصی قرار میگیرد؟
قبل از پاسخ به این پرسش لازم است به طور مختصر در خصوص مفاهیم حقوقی «حقوق عمومی» و «حقوق خصوصی» بحث نماییم. در دکترین حقوقی، حقوق عمومی شامل کلیه مقررات و قواعدی است روابط بین افراد و سازمانها و تشکیلات دولتی به معنای عام آن را تنظیم مینماید و در مقابل، مقررات حاکم در حقوق خصوصی صرفاً به تنظیم روابط بین افراد و اشخاص حقوقی حقوق خصوصی میپردازد.
با اندکی تأمل در تعاریف عنوان شده در مییابیم مالیه عمومی جزء رشته های حقوق عمومی میباشد، به گونهای که دکترین حقوقی نیز در این خصوص به اجماع رسیده است. دلیل آن است که در مالیه عمومی همواره یک طرف رابطه حقوقی را دولت تشکیل داده و از طرف دیگر قواعد و مقررات حاکم بر علم مالیه عمومی، همانند تکنیکهای حقوقی است که در حقوق عمومی استفاده میشود.
البته باید توجه داشت اگرچه حقوق مالیه عمومی بلاشک در مجموعه حقوق عمومی قرار میگیرد، ولی این بدان معنا نیست که علم مالیه عمومی با حقوق خصوصی بیگانه است. زیرا اولاً در اتخاذ سیاستهای کلی و امری اقتصادی مانند تصویب قوانین و مقررات مالیاتی و بودجهای، همواره باید وضعیت اقتصادی جامعه و خصوصاً حجم روابط خصوصی افراد و توان مالیاتی آنها در نظر گرفته شود و ثانیاً، جهت تشخیص محل اجرای قوانین مالیاتی در بیشتر موارد نیاز به آشنایی با مفاهیم مربوط به اعمال و وقایع حقوقی ضرورت دارد؛ چنانکه در مقررات مالیاتی حاکم بر ارث و نقل و انتقال اموال، لازم است ابتدا پدیدههای حقوقی توارث و انتقال را در حقوق خصوصی بشناسیم. بنابراین رابطه بین حقوق مالی و حقوق خصوصی کاملاً محرز و امری اجتنابناپذیر است.