دانلود پاورپوینت کلیه و پیوند کلیه- 49 اسلاید
بطور معمول در بدن هر فرد سالم دو کلیه وجود دارد که هرکدام از آنها در یک طرف ستون مهره ها قرار دارند . کلیه ها لوبیایی شکل هستند و اندازه هرکلیه تقریباً به اندازه مشت بسته فرداست.
1- دفع مواد زاید خون :
ازسوخت و ساز مواد در بدن یک سری مواد زاید مانند:اوره ، کراتینین و اسید اوریک تولید می شود که کلیه ها با تولید و ترشح ادرار این مواد را دفع می کند.
2-تنظیم آب بدن :
کلیه ها با کم و زیاد کردن حجم ادرار ، آب بدن راتنظیم می کنند.
3-تولید بعضی ازهورمون ها :
مهمترین کاری که این هورمون ها در بدن انجام میدهند شامل مواردزیر است :
الف ) تنظیم فشار خون
ب ) کمک به تولید گلبول های قرمز خون
ج ) کمک به استحکام استخوان ها
3-علایم ناشی از اختلال کارکرد کلیه ها در تولید هورمون های خاص : این علایم شامل موارد زیر است :
الف) کم خونی و در نتیجه احساس ضعف و خستگی ، خواب آلودگی و کاهش فشار خون
ب ) اختلال در ساخت ویتامین D و کلسیم و در نتیجه پوکی استخوان و دردهای استخوانی
ج ) اختلال هورمون های تنظیم کننده فشار خون و در نتیجه افزایش فشار خون
دیالیز خونی ( همودیالیز ) :
در این روش خون به تدریج از بدن خارج شده ، پس از ورود به دستگاه دیالیز از میان یک صافی مخصوص که مواد زاید و مایعات اضافی را جدا می کند ، عبور می کند و خون تصفیه شده دوباره به بدن باز می گردد . دیالیز خونی در بیمارستان یا کلینیک انجام می شود و معمولا ً بصورت منظم صورت می گیرد . اغلب بیماران سه بار در هفته و هر بار برای مدت 3 تا 5 ساعت با مراجعه به درمانگاه ،دیالیز می شوند . برای دسترسی به جریان خون بیماران، قبل از انجام دیالیز خونی از سه روش زیر استفاده می شود :
بهترین روش برای پیوند کلیه دریافت از دهنده زنده فامیل است. چون امکان تطابق مولکولهای سازگاری نسجی در سلولهای افراد فامیل بیشتر است لذا احتمال رد پیوند در افراد فامیل کمتر است و طول عمر کلیه پیوندی بیشتر خواهد بود و نیاز به داروهای سرکوب کننده ایمنی پس از پیوند نیز کمتر است. بنابراین بیماران باید در صورت امکان اهداءکلیه از افراد فامیل و وابستگان ، همیشه این روش را مد نظر داشته باشند .
معایب پیوند کلیه چیست ؟
1-عمل جراحی پیوند یک عمل جراحی بزرگ است که معمولا ً 3تا4 ساعت طول می کشد و نیاز به چندروز بستری در بیمارستان و سپس استراحت در منزل دارد . مانند سایر اعمال جراحی می تواند عوارض خاص خود را داشته باشد .
2-احتمال پس زدن پیوند وجود دارد ( چند ساعت تا چند سال بعد از انجام پیوند ) . بنابراین یک پیوند موفق نیز درمان دائمی نیست و احتمال دیالیز مجدد وجود دارد .