پاورپوینت آشنایی کامل با نیروگاه سیکل ترکیبی در 75 اسلاید
نیروگاه سیکل ترکیبی نیروگاهی است که شامل تعدادی توربین گاز و توربین بخار میشود. در این نوع نیروگاه، با استفاده از بویلر بازیاب، از حرارت موجود در گازهای خروجی از توربینهای گاز، برای تولید بخار آب مورد نیاز در توربینهای بخار استفاده میشود. اگر توربین گاز به صورت سیکل ترکیبی نباشد، گازهای خروجی آن، که میتوانند تا ۶۰۰ درجه سانتیگراد دما داشته باشند، مستقیماً وارد هوا شده و انرژی باقیمانده در آن هدر میرود. در حالی که در نیروگاه سیکل ترکیبی، از این انرژی استفاده شده و بویلر توربین بخار بدون نیاز به سوخت، بخار آب تولید میکند؛ بنابراین، با استفاده از این روش، راندمان سیکل افزایش مییابد. نیروگاههای سیکل ترکیبی (Combined cycle power plantt) راه حل بسیار کارآمد، انعطافپذیر، قابل اعتماد، مقرون به صرفه و سازگار با محیط زیست برای تولید برق است. نیروگاه سیکل ترکیبی در واقع ترکیبی از توربین بخار و توربین گازی میباشد به نحوی که ژنراتور توربین گازی برق را تولید میکند، درعین حال انرژی حرارتی تلف شده از توربین گاز (توسط محصولات احتراق) برای تولید بخار مورد نیاز توربین بخار مورد استفاده قرار میگیرد و به این طریق برق اضافی تولید میشود. با ترکیب کردن این دو سیکل بهره بری از نیروگاه افزایش پیدا میکند. بازده الکتریکی از یک چرخه ساده کارخانه نیروگاه برق بدون استفاده از اتلاف گرما به طور معمول راندمانی بین ۲۵ تا ۴۰ درصد دارد، در حالی که همان نیروگاه با سیکل ترکیبی راندمان الکتریکی حدود ۶۰ درصد را دارد. همانطور که گفته شد این نیروگاهها از ترکیب توربینهای بخار و گاز ساخته میشوند و بسته به نوع توربینها، دیگهای بازیافت گرما، و دستگاههای بازیابی انواع متعددی دارند. با به کار گیری توربینهای گازی در چرخههای ترکیبی میتوان پایین بودن بازده آن را بر طرف کرد و در نتیجه آن را برای تأمین بار پایه به کار گرفت، در عین حال از مزایای دیگر آن نیز مانند راه اندازی سریع و انعطافپذیری آن در محدودهٔ گستردهای از بار بهرهمند شد. به صورت تئوریک، انرژی قابل بازیابی از اگزوز توربینهای گازی حدود نصف انرژی تولید شده توسط خود توربین گاز است؛ بنابراین، توان توربین بخار حدود نصف توربین گاز خواهد بود. در برخی از طراحیها، دو توربین گاز، انرژی مورد نیاز برای یک توربین بخار را ایجاد میکنند و در نتیجه، توان تولیدی توربینهای بخار در حدود توربینهای گاز میشود.
تاریخچه نیروگاه چرخه ترکیبی
ایده سیکل ترکیبی برای بهبود بازده سیکل ساده برایتون، از طریق استفاده از حرارت گازهای خروجی توربین گازی، پیشنهاد شد. این امر به وسیله بازیافت گرما مورد آزمایش قرار گرفت. بازیافت گرما توانست انرژی که از خروجی توربین گازی هدر میرفت را از ۷۰ به ۶۰ درصد انرژی داده شده، برساند. مبادله کن گرما امکان افزایش توان خروجی را ندارد و فقط راندمان را افزایش میدهد. از آنجایی که مبادله کن گرما افت فشار زیادی را به سیکل وارد میکند، استفاده از آن باعث کاهش نسبت فشار توربین و در نتیجه کاهش توان خالص خروجی میشود. با توجه به توان بیشینه چرخههای ساده، از آنها در جاهایی بهره میگیرند که راندمان خروجی از اهمیت کمتری برخوردار است. در حالی که چرخههای بازیابی را در مواردی مورد استفاده قرار میدهند که راندمان بالا نیاز است. در نتیجه توان خروجی سیکل بازیاب در حدود ۱۱ تا ۱۴ درصد پایینتر از سیکل ساده است، که در یک ارزیابی کلی به این نتیجه میرسیم که بازده نیروگاه توربین گازی همراه با بازیاب روش پر هزینهای است. از این رو باید به دنبال روشی بود که از طریق آن بتوان به هر دو نیاز، یعنی راندمان و توان بالا دست یافت. راه حلی که پیشنهاد شد در واقع بهرهگیری از انرژی حرارتی بسیار بالای گازهای خروجی توربین گازی برای تولید بخار مورد نیاز نیروگاه بخار بود. توربین گازی دارای گازهایی با دمای حدود ۱۲۰۰ تا ۱۶۰۰ درجه سانتی گراد، و توربین گازی ماشینی با دمای حدود ۵۳۰ تا ۶۴۰ درجه سانتی گراد میباشد، که با ترکیب همزمان توربین گازی در طرف گرم و توربین بخار در طرف سرد را نیروگاه سیکل ترکیبی میگویند. اولین نیروگاه سیکل ترکیبی در ۱۹۵۰ ساخته شد. از آن به بعد تعداد نیروگاههای سیکل ترکیبی به خصوص در دهه ۱۹۷۰ به سر عت افزایش یافت.
انواع نیروگاه سیکل ترکیبی
نیروگاههای سیکل ترکیبی از نظر نوع توربینها و بازیابها و وجود مشعل به دستههای زیر تقسیم میشوند:
۱. نیروگاههای سیکل ترکیبی با مشعل
۲. نیروگاههای سیکل ترکیبی بدون مشعل
۳. نیروگاههای سیکل ترکیبی با دیگ بازیافت گرما مجهز به بازیابی و یا گرمایش آب تغذیه
۴. نیروگاههای سیکل ترکیبی با دیگ بازیافت گرما با فشار بخار چند گانه
۵. نیروگاههای سیکل ترکیبی با سیکل بسته توربین گازی با گرمایش آب تغذیه در چرخه بخار در نوع اول از نیروگاهها یک مشعل در داخل بویلر قرار میدهند و بیشتر در نیروگاههایی مورد استفاده قرار میگیرد که قرار باشد بخش بخار آن به طور دائم کار کند، که در این صورت نباید وابستگی به توربین گازی داشته باشد. در نوع دوم از این نیروگاهها از گازهای داغی که به عنوان محصولات احتراقی از توربین گازی خارج میشود مورد استفاده قرار میگیرد. این دود خروجی دارای حجم بالا و دمایی حدود ۵۰۰ درجه سانتی گراد است و به داخل بویلر برای تبدیل آب به بخار ارسال میشود تا از انرژی بخار برای به حرکت درآوردن ژنراتور مورد استفاده قرار بگیرد. کاربرد گونههای مختلف سیکلهای ترکیبی متفاوت است. ازنیروگاه سیکل ترکیبی بدون مشعل بیشتر برای تأمین بار پایه و میانی مورد استفاده قرار میگیرد. در نوع سوم از این نیروگاهها در چرخه ترکیبی، گازهای خروجی یک چرخه ساده توربین گازی که شامل کمپرسور هوا (َAC)، اتاق احتراق(CC) و توربین گازی (GT) است، وارد دیگ بازیافت گرما (HRB) میشود و در آنجا برای تولید بخار فوق گرم مورد استفاده قرار میگیرد. در چرخههای ترکیبی که قدرت پایینی دارند توان توربین بخار در حدود ۵۰ درصد کمتر از توربین گازی است. در نوع چهارم این نیروگاهها که بخار با فشار چندگانه تولید میشود، دمای گازهای خروجی دیگ بازیافت گرما کاهش مییابد و به این ترتیب بازده نیروگاه به طور کلی افزایش پیدا میکند. سادهترین نوع این چرخه، چرخه با فشار دوگانه است، هرچند که چرخه با فشار سهگانه نیز مورد استفاده قرار گرفته است. به عنوان مثال در یک سیکل با فشار دوگانه، دیگ بازیافت گرما دارای دو مدار برای تولید بخار است. مدار اول مدار فشار بالاست که بخار تولید شده در آن از مجرای ورودی توربین وارد آن میشود، و مدار دوم مدار فشار پاین است که بخار تولید شده در آن از طبقات با فشار پایینتر وارد توربین میشود. در یک چرخه ترکیبی پیشنهادی با فشار سهگانه، بخار دیگری با فشاری بین فشارهای ورودی به دو توربین بخار تولید میشود. این بخار به اتاق احتراق توربین گازی تزریق میشود تا میزان گسیل اکسیدهای نیتروژن تا حد استاندارد تعیین شده، کاهش بیابد. در صورتی که از این روش استفاده شود، مقداری آب تلف خواهد شد که به طور پیوسته باید آن را جبران کرد.
فهرست مطالب:
انواع نیروگاه
توضیح هزینه و راندمان
بخش های نیروگاه سیکل ترکیبی
اجزای اصلی واحدهای گازی نیروگاه سیکل ترکیبی
کمپرسور
محفظه احتراق
اجزای اتاقک احتراق
فرآیند احتراق
توربین
سیستم روغنکاری واحد گازی نیروگاه سیکل ترکیبی
مسیر سیستم خنک کاری
سیستم تریپ اویل
سیستم سوخت
سیستم هوای کولینگ و سیلینگ
سیستم هوای اتمایزینگ
ژنراتور
ژنراتور و ترانس
ترانسفورماتورها
بخش توربین بخار
سیکل ترکیبی
تجهیزات اصلی سیکل کاری واحد بخار
سیکل کاری واحد بخار
مسیر بویلرها
سیستم کندانسیت
کندانسور
اکسترکشن پمپ
و…