پاورپوینت کامل و جامع با عنوان نظریه کنش متقابل نمادین در 50 اسلاید
نظریههای جامعهشناسی چهارچوبهای نظری هستند که جامعهشناسان از آنها برای توضیح و تحلیل فعالیتها، فرایندها و ساختارهای اجتماعی استفاده میکنند. نظریههای جامعهشناسی به سه دسته کلی تقسیم میشوند.
دسته اول
نظریاتی هستند که با الهام از روش اتخاذ شده در علوم طبیعی، و با هدف یافتن قوانین جامع حاکم بر اجتماع انسانها ایجاد شد. نظریه پردازان در این رشته تلاش دارند که روابط علت و معلولی حاکم بر جوامع انسانی را کشف کنند. قوانین و مدلهای پیشنهاد شده میبایست بهگونهای بیان شده باشند که صحت آنها آزمایش پذیر باشد. به عبارت دیگر جمعآوری دادهها این نظریات را تأیید یا تکذیب بکند. مثال بسیار معروفی از این گونه از نظریات مقاله معروف و بسیار تأثیرگذار ماکس وبر دربارهٔ ساختارهای اداری میباشد. این مقاله شالوده بسیاری از تحقیقات بعدی در این زمینه را بنا نهاد.
دسته دوم
از نظریات اجتماعی بجای بررسی دادههای تجربی فرایندهای اجتماعی، مسائل پایهایتر و درونیتر را مورد بحث قرار میدهند. برخی از این مطالعات به خصوص به بررسی «رفتار» و «نظم» میپردازند. نظریات در این دسته بر نقش عاطفه در رفتار و نیاز به هماهنگی در ایجاد نظم تأکید دارند. نظریات این دسته سعی در پاسخ به سؤالاتی مانند آنچه در زیر آمده میکنند:
- آیا رفتارهای اجتماعی عملگرا و هدفگرا هستند یا اینکه توسط ملاحظات زیباییشناسی، عاطفی و اخلاقی شکل گرفته و هدایت میشوند؟
- آیا الگوهایی که در رفتارهای اجتماعی مشاهده میشود ناشی از کنترلی است که مؤسسات بر اشخاص از طرق اخلاقی یا اعمال زور دارند، یا اینکه ناشی از مذاکرات عملی است که بین افراد مختلف هنگامی که باید تصمیمی لحظهای در شرایط غیرقابل پیشبینی شده در زندگی روز مره بگیرند، میباشد؟
دسته سوم
از نظریات به صورت غیرمستقیم از روشهای هرمنوتیک سعی در یافتن معانی و قصدهای متونی را میکند که در یک جامعه به شهرت رسیدهاند، و از این طریق و به صورت غیر مستقیم سعی در پاسخ به سؤالات مورد علاقه جامعهشناسان میکند.
فهرست مطالب:
مقدمه نظریه کنش متقابل نمادین
ریشه های عمده تاریخی کنش متقابل نمادین
عملگرایی
تسمیه گرایان
واقع گرایان اجتماعی
رفتار گرایی
تفاوت رفتارگرایان و مید
تفاوت بنیادی مید و واتسون
تقلیل گرایی
تقلیل گرایی در برابر برداشت جامعه شناختی
جورج هربرت مید
ذهن از نظر مید
خود از نظر مید
مراحل اجتماعی شدن از نظر مید
دو عنصر بنیادی خود
جامعه
نظریه معاصر کنش متقابل نمادین
اصول کنش متقابل نمادین
استعداد تفکر
تفکر و کنش متقابل
یادگیری معانی و نمادها
کارکرد نمادها
کنش و کنش متقابل
گزینش کردن
تامس
راک
موریس روزنبرگ
اروین گافمن
نظر بلومر درباره ساختارهای پهن دامنه
و…