پاورپوینت کامل و جامع با عنوان بر هم کنش تابش با ماده در لیزر در 70 اسلاید
واژه لیزر (به انگلیسی: Laser) به معنی «تقویت نور به روش گسیل القایی تابش» است.
لیزر ابزاری است که نور را به صورت پرتوهای موازی بسیار باریکی که طول موج مشخصی دارند ساطع میکنند. این دستگاه از مادهای جمعکننده یا فعالکننده نور تشکیل شده که درون محفظه تشدید نور قرار دارد. این ماده پرتو نور را که به وسیله یک منبع انرژی بیرونی (از نوع الکتریسیته یا نور) به وجود آمده، تقویت میکند.
نخستین بار طرح اولیه لیزر (میزر) را انیشتین داد. کار لیزر به اینگونه است که با تابش یک فوتون به یک ذره (اتم یا مولکول یا یون) برانگیخته، یک فوتون دیگر نیز آزاد میشود که این دو فوتون با هم، هم فرکانس هستند. با ادامه این روند شمار فوتونها افزایش مییابد که میتوانند باریکهای از فوتونها را به وجود بیاورند.
لیزر از نظر ماهیت هیچ تفاوتی با نور عادی ندارد و خواص فیزیکی لیزر، آن را از نورهای ایجاد شده از دیگر منابع متمایز میسازد. از نخستین روزهای تکنولوژی لیزر، به خواص ویژه آن پی برده شد که خود این خواص بستری عظیم برای کاربردهای وسیع این پدیده در علوم گوناگون به ویژه صنعت و پزشکی ایجاد کردهاست. پیشرفت دانش بدون تکنولوژی لیزر امکانپذیر نیست.
شاید مهمترین بخش فیزیک اتمی، بحث فیزیک لیزر باشد. با دادن انرژی به الکترونهای یک اتم میتوان آنها را به مدارهای بالاتر برد. اما این خانه جدید برای الکترونها جایگاه چندان پایداری نیست و الکترونها ترجیح میدهند با پس دادن انرژی به مدار اصلی خود برگردند. این انرژی به صورت یک فوتون با فرکانس مشخص آزاد میشود. یعنی یک واحد انرژی. نور از همین فوتونها ساخته میشود. پس اگر با تعداد زیادی از اتمها همزمان این کار را انجام دهیم، میتوانیم پرتو نوری تک فرکانس ایجاد کنیم. علاوه بر اینکه با روشها و دقتهایی میتوان پرتوهای هم فاز تولید کرد. این پدیده اساس تولید پرتوهای لیزر است. ویژگیهای منحصربفرد لیزر آن را از نورهای دیگر متمایز میسازد که در هیچ منبع نور دیگری یافت نمیشود. لیزر چهار ویژگی دارد:
- هم دوسی
- تک رنگی
- واگرایی کم
- موازی بودن پرتو
فهرست مطالب:
خلاصه نظریه تابش جسم سیاه
چگالی انرژی
انرژی میانگین مد
جذب و گسیل القایی
پدیده جذب
تقارن
گذارهای دوقطبی الکتریکی
گذار ممنوع
رفتار گذار
احتمال گذار
سطح مقطع گذار σ
گسیل خود به خود
رهیافت نیمه کلاسیک
بحث ترمودینامیکی انیشتین
تله افتادگی تابش
ابر تابندگی
خواص مربوط به این پدیده ها
پهن شدگی همگن
پهن شدگی ناهمگن
اثرهای ترکیبی سازوکارهای پهن شدگی خط
اشباع
اشباع جذب: خط همگن
اشباع بهره: خط همگن
خط پهن شده به طور ناهمگن
ترازهای واگن
رابطه بین سطح مقطع و طول عمر تابشی خود به خود
اشغال تراز در ترازمندی گرمایی
و…