پاورپوینت کامل و جامع با عنوان مورفولوژی ریشه، ساقه و برگ در گیاهان در 58 اسلاید
ریشه بخشی از گیاه است که معمولاً زیر خاک قرار دارد و گیاه با آن، آب و مواد معدنی را جذب میکند. ریشه، گیاه را محکم در خاک نگه میدارد. ریشهها متناسب با نوع گیاه و نوع محیط در سطح خاک پخش شده یا به اعماق خاک فرومیروند. ریشهها ممکن است در هوا یا در اب وجود داشته باشند. ریشههای گیاه به کمک (تارهای کشنده) که مانند مو هستند اب و دیگر مواد را میگیرد تا آنها را به برگ و ساقه برساند. ریشه مهمترین قسمت گیاه است و گیاهان بدون ان نمیتوانند حتی اندکی رشد کنند. بعضی ریشهها مثل هویج و تربچه خوراکی اند. به طور ساده ریشهها را به دو گروه راست و افشان تقسیم میکنند. ریشه گیاهان بخش مهمی از گیاه میباشد که در رشد گیاهان نیز مؤثر است مثلاً اگر فشردگی (تراکم) خاک در زمان رشد گیاه زیاد باشد ارتفاع رشد محصول کم شده و اگر پیوستگی ذرات خاک کمتر باشد رشد گیاه بیشتر خواهد بود درنتیجه باعث افزایش طول گیاهان میشود.
ساقه بخشی از گیاه است که معمولاً به صورت عمودی و بیرون از خاک قرار دارد البته ساقههایی نیز وجود دارند که درون یا روی سطح خاک هستند. ساقه به وسیله آوندها مواد غذایی و آب را از ریشه به بخشهای دیگر گیاه میرساند. همچنین ساقه وظایف دیگری همچون نگهداری گیاه، هدایت، تولید بافتهای جدید، اندوختن مواد و نورساخت را نیز بر عهده دارد.
بَرگها زوائد جانبی ساقهاند که از مریستم انتهایی نوک ساقه پدید میآیند. برگها اندام های پهن و سبز رنگی هستند که با نظم و ترتیب ویژهای بر روی ساقه گیاهان قرار دارند و دارای دو بخش اصلی پهنک و دمبرگ اند. پهنک سطح تماس برگ و محیط را زیاد میکند. پهنک به علت نازک بودن دو نقش فتوسنتز و تعرق را بخوبی انجام میدهد. برگ هر گیاه معمولاً ویژگی های ظاهری خاص خود را دارا است. این ویژگی در درجه اول مربوط به خصوصیات ارثی گیاه و در درجه دوم مربوط به عوامل محیطی مانند نور، رطوبت و دما است.
ریختشناسی یا مورفولوژی (به انگلیسی: Morphology) شاخهای از زیستشناسی است که به مطالعه شکل ظاهری و فرم اندامگان و ویژگیهای ساختاری خاص آنها میپردازد.
این شامل جوانب مختلف ظاهر بیرونی (شکل، ساختار، رنگ، الگو) و همچنین شکل و ساختار اندام داخلی چون استخوان و دیگر اندامها میشود. از این لحاظ با فیزیولوژی که به طرز کار اندام میپردازد فرق دارد.
فهرست مطالب:
مورفولوژی
ریشه (Root)
اجزای ریشه
کلاهک
ناحیه نمو
منطقه تارهای کشنده
ریشه های فرعی یا جانبی
ریشه های نابجا
انواع ریشه
ریخت شناسی (مورفولوژی) داخلی ریشه
ساختمان اولیه ریشه
اپیدرم
پوست
طبقه بندی چوب پنبه ای
پوست خارجی
پوست داخلی
آندودرم
استوانه مرکزی
ساختمان پسین ریشه
طبقه مولد خارجی یا فلوژن
طبقه مولد داخلی یا پاخیت
ساق
مورفولوژی خارجی ساقه
انشعابات ساقه
انشعابات منوپودیک و سمپودیک
رشد و نمو طولی ساقه
ساقه های زیرزمینی
ساقه های آبی
دوام و عمر و ارتفاع ساقه
ساختمان برگ
مورفولوژی خارجی برگ
اقسام برگ
برگهای ساده
برگهای مرکب
رگبرگها و انشعابات فرعی آنها
تغییرات برگ
طرز قرار گرفتن برگهای روی ساقه
ساختمان داخلی برگ
ساختمان دمبرگ
ساختمان پهنک
پارانشیم برگ یا مزوفیل
دسته های چوب و آبکش
رشد و نمو برگ و مبدأ ساختمان آن
دوام برگ
سقوط برگ