زون کپه داغ PPT

- زون کپه داغ PPT

زون کپه داغ PPT

 

 

 

 

 

نام محصول : پاورپوینت زون کپه داغ

فرمت : PPT

حجم : 4.1 مگابایت

تعداد اسلاید : 46 

زبان : فارسی

سال گردآوری : 1395

 

کپه داغ :

´در اواسط دوره تریاس، با بسته شدن دریاى هرسینین در شمال ایران و اتصال پهنه هاى توران و ایران به یکدیگر، حوضه رسوبى کپه داغ تشکیل گردید. از دوره ژوراسیک تا میوسن، رسوبگذارى در این حوضه تقریباٌ ادامه داشته که توسط توالى هاى پیشروى و پسروى در این منطقه مشخص مى گردد. این رسوبات در اواخر میوسن (اواخر مراحل کوهزائى آلپ) چین خورده و تشکیل تاقدیس ها و ناودیس هایی را داده است.
´در اواخر ژوراسیک، دریاى اپى کانتینانتال از شرق به طرف غرب پسروى کرده و تا کرتاسه تحتانى (اشکوب نئوکومین) ادامه داشته است. حاصل این پسروى، رسوبات قرمز رنگ و ضخیم سازند شوریجه است که از شرق به غرب افزایش مى یابد. مطالعات تفصیلى سازند شوریجه موید این است که این رسوبات در محیط هاى رودخانه اى بر جاى گذاشته شده اند.
 
´پهنه رسوبی – ساختاری کپه‎داغ شامل کوه‎های هزار مسجد در شمال خاور ایران است که از خاور دریای خزر آغاز و پس از عبور از ترکمنستان و ایران، وارد خاک افغانستان می‎شود. در نتیجه، کپه‎داغ به عنوان یک میدان گازی بزرگ بین سه کشور ایران، ترکمنستان و افغانستان مشترک است. میدان‎های گازی بسیار عظیم خانگیران در ایران، دولت‎آباد – دونمز، شاتلیک، گازلی، بایران علی و مهری در ترکمنستان و گوگر در افغانستان، در این حوضه کشف شده‎اند .
´از نگاه جغرافیایی و کوه‎نگاری، کپه‎داغ بخشی از ادامه خاوری کوه‎های البرز است، ولی ویژگی‎های زمین‎شناختی و ساختاری آن نسبت به نواحی مجاور متفاوت است.
´مرز شمالی این پهنه با فلات توران، منطبق بر گسل عشق‎آباد است که روند N 310 درجه دارد. درباره مرز جنوبی کپه‎داغ، دیدگاه‎ها متفاوت است، ولی این مرز با رخنمون‎های ناپیوسته منشورهای برافزاینده ‎تتیس کهن مشخص می‎شود که در شمال خاوری فریمان (سفیدسنگ) و جنوب باختری مشهد برونزد دارند.
 

از نگاه ریخت‎شناسی، کپه‎داغ منطقه‎ای کوهستانی است که فازهای آلپ پایانی در شکل‎گیری سیمای امروزی آن نقش اساسی داشته‎اند. ریخت‎شناسی منطقه، جوان است و توپوگرافی ناحیه، رابطه‎ای مستقیم با ساختارهای زمین‎شناسی دارد. به طور معمول، تاقدیس‎ها ارتفاعات، و ناودیس‎ها دشت‎های میان‎کوهی را می‎سازند و سازندهای کربناتی مزدوران (ژوراسیک بالایی) و تیرگان (کرتاسه پایینی) واحدهای سیما ساز منطقه هستند. دشت‎های سرخس، گرگان، مشهد – قوچان و شیروان – بجنورد از نواحی فروافتاده کپه‎داغ‎اند.

جدا از میدان‎های عظیم گازی، جای گیری پهنه کپه‎داغ در فصل مشترک دو ابرقاره اوراسیا و گندوانا سبب شده تا این پهنه مورد توجه خاص زمین‎شناسان باشد.
 شرایط رسوبگذاری و رخدادهای زمین‎ساختی حاکم بر پهنه کپه‎داغ شباهت به پهنه زاگرس دارد که از آن جمله می‎توان به زمان چین‎خوردگی نهایی، روند عمومی چین‎ها، نبود تکاپو‎های ماگمایی، یکسان بودن رژیم‎های فشارشی و 000 اشاره کرد.

 

برای دانلود کلیک کنید