موجبات فسخ نکاح در حقوق ایران

- موجبات فسخ نکاح در حقوق ایران

موجبات فسخ نکاح در حقوق ایران

عنوان: موجبات فسخ نکاح در حقوق ایران

قالب بندی: WORD

تعداد صفحات: 34

این مقاله با موضوع موجبات فسخ نکاح در حقوق ایران بوده و شامل کلیه اطلاعات استاندارد یک مقاله می باشد. این مقاله به دانشجویان رشته حقوق و دیگر رشته های مرتبط جهت درس کار تحقیقی پیشنهاد می گردد.

چکیده

انحلال نکاح عبارت است از انقطاع و از میان رفتن رابطه زناشویی که علل مختلفی می تواند داشته باشد. مطابق ماده ۱۱۲۰ قانون مدنی : عقد نکاح به فسخ یا طلاق یا به بذل در عقد انقطاع منحل می شود . البته در این ماده از فوت سخنی به بیان نیامده است : اما بدیهی است که فوت یکی از ذوجین نیز موجب انحلال نکاح است .

وجود بعضی از عیوب در زن یا شوهر موجب انحلال عقد نکاح و قطع رابطه زناشویی می‌شود بعنوان مثال ناتوانی جنسی در شوهر و یا جزام و زمین‌گیری در زن می‌تواند از موارد فسخ از طرف یکی از زوجین باشد.

البته استفاده از این حق برای زن و شوهر در صورتی است که از وجود این عیوب قبل از وقوع عقد مطلع نبوده باشد در غیر این صورت نمی‌توانند از این حق علیه دیگری استفاده کنند و یا جنون از عوارضی است که اگر زودگذر نباشد هر چند که مستمر و یا ادواری ( به طور دوره‌ای سالم و بیمار باشد) می‌تواند از موارد فسخ باشد.

البته ذکر این نکته ضروری است که چنانچه زن پس از وقوع نکاح نیز از جنون همسر خود مطلع شود می‌تواند از حق فسخ استفاده کند ولی شوهر از این حق محروم است.

اختیار فسخی که قانوناً به زن و شوهر داده شده است فوری است. یعنی به محض آنکه یکی از طرفین از عیب طرف دیگر مطلع شد باید از این حق استفاده کند در غیر این صورت حق فسخ او از بین می‌رود و البته فوریت این حق نیز با توجه به عرف و عادت تعیین می‌شود.

مقدمه

هر آغازی را پایانی است. حقوق و قواعدی که انسان‌ها برای ساختارهای اجتماعی خود تعیین کرده‌اند نیز به پیروی از این اصل، راهکارهایی برای پایان دادن به روابط و قراردادها و عقود میان افراد ارایه و تبیین کرده است. عقد ازدواج نیز به‌عنوان یکی از شناخته‌شده‌ترین عقود در جوامع از این امر مستثنا نیست و همگان می‌دانند به هر روی، روزی فرا می‌رسد که زندگی مشترک زوجین از طریقی پایان می‌پذیرد. زوجین از هم طلاق می‌گیرند یا یکی از آنها فوت می‌شود و رابطه زوجیت از بین می‌رود یا رابطه زوجیت آنها به دلیلی فسخ می‌شود یا اگر که نکاح موقت باشد، با بذل مدت (که مختص ازدواج موقت است)، ازدواج خاتمه می‌یابد.

قانون مدنی در ماده ۱۱۲۰، صرفا به سه مورد از راه‌های انحلال نکاح اشاره کرده و گفته است: «عقد نکاح به فسخ یا به طلاق یا به بذل مدت در عقد انقطاع منحل می‌شود.» این در حالی است که باید بر موجبات انحلال نکاح مرگ یکی از زوجین را نیز افزود. همچنین نکاح در اثر لعان و کافر شدن شوهر زن مسلمان یا اسلام آوردن زن کافر نیز منحل می‌شود.

فهرست مطالب

چکیده
مقدمه
۱- ۱- تعریف انفساخ و فسخ
۱-۲- مبنای فسخ نکاح
۱-۳- ماهیت و شرایط وقوع فسخ
۱-۴- تفاوت بطلان و فسخ نکاح
۱-۵- خصوصیت عیب در نکاح
۱-۶- شرط خیار فسخ در عقد نکاح
۲-۱- وجوه اشتراک و افتراق فسخ نکاح و طلاق
۲-۱-۱- وجوه اشتراک
۲-۱-۲- وجوه اختلاف
۲-۲- عیوب مرد
۲-۳- عیوب زن
۲-۴- جنون زن و مرد
۲-۴-۱- اقسام جنون
۲-۵- تفاوت فسخ نکاح با طلاق
۲-۵-۱- وجوه اشتراک فسخ نکاح و طلاق
۲-۵-۲- وجوه اختلاف
نتیجه گیری
منابع

برای دانلود کلیک کنید