دستورالعمل اندازه گیری پروتئین
دستورالعمل اندازه گیری پروتئین درفرمت ورد 7 صفحه قابل ویرایش
- هدف :
هدف از تدوین این دستورالعمل تشریح نحوه تعیین مقدار ازت بهروش کلدال میباشد . روشهای ارائه شده در این دستورالعمل برای اندازهگیری مقدار پروتئین محصولات شرکت می باشد.
- محدوده:
این روش اجرایی در واحد آزمایشگاه شرکت … کاربرد دارد.
- مسئولیت ها:
واحد آزمایشگاه موظف است عملیات آزمون های شیمیایی را بر اساس این دستورالعمل/استاندارد ملی مرتبط انجام دهد.
- شرح فعالیتها:
روش کلدال بهعنوان روش استاندارد برای اندازهگیری نیتروژن کل در مواد غذایی از سال 1883 کاربرد داشته است . با افزایش اهمیت پروتئین در مواد غذایی ، روشهای دقیقتر ، اختصاصی و سریع برای سنجش پروتئین ابداع گردید اما اینگونه روشها نیز باید براساس نتایج کلدال کالیبره گردد .
عبارت است از تخمین نیتروژن کل ماده غذایی و تبدیل درصد نیتروژن به پروتئین (با فرض اینکه کل نیتروژن در ماده غذایی بهصورت پروتئین است) با استفاده از یک ضریب تبدیل براساس درصد نیتروژن در پروتئین .( ضریب تبدیل هر ماده متفاوت می باشد و از جدول مربوطه می بایستی استخراج گردد)
ضریب تبدیل × درصد نیتروژن = درصد پروتئین
.اصول کلی روش کلدال بهشرح زیر است :
مقدار معینی از نمونه را در مجاورت کاتالیزور و به کمک اسید سولفوریک غلیظ (عامل اکسیدکننده) هضم میشود . درنیجه عمل هضم ، نیتروژن (ازت آلی) ماده غذایی (بهجز نیتروژن نیتراتها و نیتریتها) به ازت آمونیاک تبدیل میشود که بعد از حرارت دادن آن با هیدروکسید سدیم درمجاورت بخار به گاز آمونیاک تبدیل میگردد و گاز آمونیاک در محلول اشباع اسید بوریک جمعآوری میشود . سپس با تیتراسیون توسط اسید کلریدریک استاندارد ، بورات آمونیوم اندازهگیری شده و میزان نیتروژن تخمین زده میشود . فرمول واکنشها بهشرح زیر است :