دستورالعمل اندازه گیری پروتئین

- دستورالعمل اندازه گیری پروتئین

دستورالعمل اندازه گیری پروتئین

 دستورالعمل اندازه گیری پروتئین درفرمت ورد 7 صفحه قابل ویرایش

  • هدف :

هدف از تدوین این دستورالعمل تشریح نحوه تعیین مقدار ازت به­روش کلدال می­باشد . روش­های ارائه شده در این دستورالعمل برای اندازه­گیری مقدار پروتئین محصولات شرکت می باشد.

  • محدوده:

این روش اجرایی در واحد آزمایشگاه شرکت … کاربرد دارد.

  • مسئولیت ها:

واحد آزمایشگاه موظف است عملیات آزمون های شیمیایی را بر اساس این دستورالعمل/استاندارد ملی مرتبط انجام دهد.

  • شرح فعالیتها:

روش کلدال به­عنوان روش استاندارد برای اندازه­گیری نیتروژن کل در مواد غذایی از سال 1883 کاربرد داشته است . با افزایش اهمیت پروتئین در مواد غذایی ، روش­های دقیق­تر ، اختصاصی و سریع برای سنجش پروتئین ابداع گردید اما این­گونه روش­ها نیز باید براساس نتایج کلدال کالیبره گردد .

عبارت است از تخمین نیتروژن کل ماده غذایی و تبدیل درصد نیتروژن به پروتئین (با فرض این­که کل نیتروژن در ماده غذایی به­صورت پروتئین است) با استفاده از یک ضریب تبدیل براساس درصد نیتروژن در پروتئین .( ضریب تبدیل هر ماده متفاوت می باشد و از جدول مربوطه می بایستی استخراج گردد)

 ضریب تبدیل  ×  درصد نیتروژن  = درصد پروتئین

 

.اصول کلی روش کلدال به­شرح زیر است :     

مقدار معینی از نمونه را در مجاورت کاتالیزور و به کمک اسید سولفوریک غلیظ (عامل اکسید­کننده) هضم می­شود . درنیجه عمل هضم ، نیتروژن (ازت آلی) ماده غذایی (به­جز نیتروژن نیترات­ها و نیتریت­ها) به ازت آمونیاک تبدیل می­شود که بعد از حرارت دادن آن با هیدروکسید سدیم در­مجاورت بخار به گاز آمونیاک تبدیل می­گردد و گاز آمونیاک در محلول اشباع اسید بوریک جمع­آوری می­شود . سپس با تیتراسیون توسط اسید کلریدریک استاندارد ، بورات آمونیوم اندازه­گیری شده و میزان نیتروژن تخمین زده می­شود . فرمول واکنش­ها به­شرح زیر است :

برای دانلود کلیک کنید