پاورپوینت کامل و جامع با عنوان پراش توسط بلور و شبکه وارون در 46 اسلاید
ساختار بلوری به ساختار و جهتگیری اتمها، یونها، یا مولکولهای داخل بلور جامد یا مایع گفته میشود. کاربرد این اصطلاح در علم بلورشناسی و کانیشناسی میباشد. ساختار به شدت مرتب بلورها از طبیعت به متقارن اجزاء تشکیل دهنده آن نشات میگیرد.
ساختار بلوری را میتوان مجموعهای از جعبههای کوچک در نظر گرفت که تا بینهایت تکرار میشوند. این جعبهها یا اجزاء واحد کوچکترین واحد حجمی میباشند که همه اطلاعات ساختار و تقارن برای تشکیل ساختار ماکروسکوپی بلور را در خود دارد.
الگوهای ساختار بلوری از یک نقطه بلور شروع میشوند در سه جهت تکرار میشوند. طول لبه سلول منفرد و زاویه لبه آن پارامترهای بلور میباشند.
ساختار بلوری نقش اساسی در بسیار از خواص فیزیکی ایفا میکنند. از جمله این نقشها میتوان به رخ، نوارهای الکترونی، و شفافیت بصری اشاره نمود.
از آنجا که بیشترقطعات الکترونیکی مانند دیود ، ترانزیستور و … از بلورها ساخته میشود. همچنین به دلیل گسترش روز افزون وسایل الکترونیکی و توجه بیش از حد به ساختن ریزتراشههای کامپیوتری با ابعاد بسیار کم ، توجه فوق العاده به سمت بلور شناسی و مطالعه ساختارهای بلوری شده است. و دانشمندان مختلف در سطح جهان مطالعات وسیعی را در این زمینه انجام میدهند، که از آن جمله میتوان به فعالیتهای انجمن نانوتکنولوژی اشاره کرد.
فهرست مطالب:
باریکه فرودی
پراش توسط بلور و شبکه وارون
روشهای یافتن مکان اتمها در بلور
طول موج پرتو تابیده شده به بلور
رابطه طول موج و انرژی پرتو x
رابطه انرژی و طول موج دوبروی نوترونها
رابطه انرژی و طول موج دوبروی الکترونها
قانون براگ
تابع چگالی الکترونی
روش لاوه
روش بلور چرخان
نوترونها
پرتوهای x
روش پودری
تحلیل فوریه
به دست آوردن رابطه ای برای دامنه موج پراکنده شده
شرایط پراش
منطقه های بریلوئن
شبکه وارون
شبکه وارون شبکه خطی
شبکه وارون شبکه bcc
شبکه وارون شبکه fcc
شرایط پراش
و…