پاورپوینت تاریخچه علم باستان شناسی

- پاورپوینت تاریخچه علم باستان شناسی

پاورپوینت تاریخچه علم باستان شناسی

 

 

 

 

 

 

 

دانلود پاورپوینت تاریخچه علم باستان شناسی  

 

 

 

تاریخچه باستان شناسی در جهان

 تاریخچه ی علم باستان شناسی را مشابه بسیاری از علوم تاریخ مشخص و دقیقی را نمیتوان در نظر گرفت . با این وجود چنانچه مشخص است غریضه ی کنجکاوی در نهاد بشر وجود داشته است که از جمله موارد آن کنجکاوی نسبت به شناخت گذشته بوده است.

همواره انسان ها میدانستند که قبل از آنها انسان هایی وجود داشتند .پیش از آنکه باستان شناسی یا عتیقه جویی به وجود بیاید. آگاهی از گذشته بر اساس گزارش های مکتوب تواریخ شفاهی ، باور های دینی ، افسانه ها و اسطوره ها بوده است.

آثار تاریخی گذشته ویران یا سالم اغلب در لفافه ای از رمز و راز بود و همواره خیال را بر می انگیخت و اغلب آنها به اساطیر ، قهرمانان افسانه ای ، اجنه ، غول ها و شیاطین نسبت داده میشد.

حفاری های مردمان گذشته اغلب به شکل اتفاقی در حین شخم زدن زمین ، ساختمان سازی و امثال آن انجام می شد و در حفاری که به شکل ارادی صورت میگرفت انگیزه آنان به دست آوردن گنج بود. بدون اینکه این موضوع و آثار میتواند منشا اطلاعاتی از گذشته باشد اگرچه موارد گنج یابی گذشته را نمیتوان به عنوان علم باستان شناسی در نظر بگیریم. با وجود این اعمال همین گنج یابان گذشته بود که باعث جلب توجه به آثار باستانی و بیداری وجدان علمی طالبان علم گردیذ و کم کم باستان شناسی از حالت گنج یابی و گنج کنی متمایز شد و به عنوان یک شعبه علمی مستقل توسعه و گسترش یافت.

 

تاریخچه باستان شناسی در ایران

همانگونه که در ارتباط با بررسی تاریخ باستان شناسی در جهان اشاره شد نمیتوان تاریخ دقیقی برای باستان شناسی در معنای علم و توجه به گذشته در جهان مشخص نمود . چنانچه مشخص است در آغاز شناخت از گذشته با موازین علمی که امروزه در مطالعات باستان شناسی اعمال میشود مرتبط نبوده و صرفا از حس کنجکاوی انسان در ایران نیز نشات میگرفته است. البته سابقه آشنایی ایران با باستان شناسی از حدود یک قرن متجاوز می شود و این آشنایی نیز با ورود محققانی بود که هدفشان پر کردن موزه ها بود از جمله دیولافوا در زمان ناصر الدین شاه حفریات خود را در شوش آغاز کرد.

بررسی توجه به گذشته در ایران بر اساس متون و مکتوبات :

نوشته های سیاحان اروپایی ، نوشته های دانشمندان ایرانی مسلمان

لازم به ذکر است که این مکتوبات را نمیتوان به موارد شکل دهنده باستان شناسی تعمیم دهیم. بلکه اینها باعث جلب توجه مردم به باستان شناسی شدند.

از حفریات و فعالیت های گنج یابی که در ایران صورت میگرفت میتوان فعالت های آقامحمدخان و فتحعلی شاه در دوره قاجار انجام میگرفت اشاره کرد. در این دوره گنج یابی نه تنها از سوی حکومت وقت جلوگیری نمیشد بلکه حمایت هم می شد.

کشف و به تاراج رفتن دخمه ی ارغون در زنجان توسط حاکم زنجان در زمان فتحعلی شاه

شکافتن قبر پادشاه هخامنشی در تخت جمشید توسط حاکم شیراز شاهزاده حسین علی میرزا

حفاری های ناصرالدین شاه ، از بین بردن آثار ایرانشاه توسط شاه نوه ی تیمور

 

یکی از مغوله هایی که میتوان تاریخچه ی باستان شناسی در اینران را مورد بررسی قرار داد گزارش های جهانگردان خارجی در رابطه با آثار باستانی ایران است.

یک خاخان یهودی به نام بنیامین تودلای در قرن 6ه.ق یکی از اولین افرادی که برای بررسی وضعیت یهودیان ایران به ایران سفر کرد.

در قرن 7ه.ق شخصی به نام مارکوپولو از ایران دیدن کرد. وی به هنگام عبور از از کرمان نزدیک جیرفت به محلی به نام کامادای اشاره کرد که همان محل معروف به شهر دقیانوس می باشد.

اولین فردی که به آثارباستانی ایران اشاره داشت یک راهب ایتالیایی به نام اودیرکوس اهل پوردنون بوده استووی در اوایل قرن 8ه.ق به ایران سفر کرد و از بقایای پایتخت هخامنشیان و بقایای تعدادی از کاخ ها دیدن کرد و این کاخ ها را کاملا سرپا و سالم اما خالی از سکنه توصیف کرد.

چنانچه مشخص است تخت جمشید دروازه ی مطالعات باستان شناسی ایران و نقطه شروعی برای آن بوده است در این زمان بسیاری از آثار باستانی ایران با توصیفات و تصاویری که به شیوه نقاشی تهیه شده بود مورد توجه قرار گرفت.

جئوفری داکت یکی از اولین سیاحانی که در قرن16.م از تخت جمشید دیدن می کند و تصاویری تهیه می کند.

قدیمی ترین تصاویر مربوط به تخت جمشید توسط یک جوان انگلیسی به نام توماس هربرت یکی از اعضای هیئت رابرت شرلی بود که در قرن17.م در زمان شاه عباس اول به ایران سفر می کند تهیه می شود البته این تصاویر در خود محل تهیه نشده و براساس توصیفات تهیه شده بود.

از دیگر اشخاص می توان به فرد آلمانی ماندلسلو که از تخت جمشید و پاسارگاد دیدن نمود و نقاشی های زیبایی در این باره در سفر نامه خود چاپ می کند.

اقدام دوپرون شرق شناس جوان فرانسوی یکی از رخداد های قابل توجه در قرن17.م بود که طی خدمت در ارتش هندوستان به سراغ پارسیان هند می رود و در آنجا بود که نقطه ای از اوستا بدست آورده و به اروپا برده و آن را توصیف می کند ….

 

تاریخچه باستان شناسی در ایران

تاریخچه باستان شناسی در ایران

تاریخچه باستان شناسی در ایران

تاریخچه باستان شناسی در ایران

تاریخچه باستان شناسی در ایران

 

تعداد اصلاید پاورپوینت:   50

فرمت اجرایی : pptx پاورپوینت  قابل ویرایش

 

این پاورپوینت با اصلاید های زیبا  جهت ارایه در زمستان سال 97 آماده شده است

 

کلیه حقوق فروش برای این فروشگاه محفوظ می باشد

برای دانلود کلیک کنید