تحقیق درباره نقش جوانان در واقعه کربلا
25 صفحه
قابل ویرایش
« فهرست مطالب »
عنـــــــوان
صفحه
چکیده
1
مقدمه
2
فرهنگ عاشورا
4
الگوپذیری
5
پیامهای کودکان و نوجوانان عاشورایی
8
1- ماندگار کردن یاد و خاطره عاشورا با تکیه بر عواطف انسانی
8
2- دلیلی قاطع بر حقانیت اهداف اباعبدالله علیه السلام
9
3- ادای تکلیف در هر سن و شرایطی
10
4- پیامرسانی با اثر گذاری بالا
10
5- عبادت
11
6-ولایتپذیری
11
7-آزادگی
12
8-بصیرت
12
9-وفاداری
13
10- ایثار
13
11- شهادت ستایی
14
12-شجاعت
14
13-بردباری
15
14-غیرتمندی
16
15-فرمانبری
17
16-رعایت ادب
17
17-مسئولیتپذیری
17
کودکان ، نوجوانان و جوانان حاضر در کربلا
18
1- علی اصغر علیه السلام
18
2- رقیه علیها السلام
18
3- امام محمدباقر علیه السلام
18
4- قاسم بن الحسن
19
5- عبد اللّه بن حسن بن علی علیه السلام
20
6- عون بن عبدا…
20
7- محمد بن عبداللّه
20
8- طفلان مسلم
21
9- عمرو بن جُناده انصاری
21
10- عبداللّه بن مسلم
21
11- محمد بن مسلم
22
12- عمروبن الحسن
22
نتیجه گیری
23
پیشنهادات
24
فهرست منابع
25
چکیده
یکی از جلوه های باشکوه حرکت کاروان امام حسین علیه السلام ، حضور کودکان همراه امام حسین علیهالسلام و خاندان مکرم ایشان است. این حضور شورانگیز به شکوه حرکت امام حسین علیهالسلام رنگ و بوی خاصی بخشید. در حماسه کربلا هر یک از رادمردان و شیرزنان عاشورا به سهم خود بر اعتلا و سربلندی این حماسه افزودند اما کربلا از حماسه کودکانی که در این سفر جاودانه، هم پای ایثارگران و جانبازان عاشورا چکامه حضور سرودند خاطره ای فراموش ناشدنی بر سینه دارد. موفقیت در انجام مسؤولیتهای خطیری که بر عهده یکایک یاران امام حسین (علیهالسلام) در کربلا نهاده شده بود، جز از طریق آراسته بودن به فضیلتهای والای انسانی و الهی امکانپذیر نمیباشد. بدون شک وجود مجموعه ای از صفات و ویژگیهای برجسته انسانی در جوانان و نوجوانان کربلا بود که آنان را به عنوان دلاورمردان تاریخ و اسوه همه ایثارگران بعد از خود در طول تاریخ زنده نگهداشته و جاودانه کرده است. از سویی برخی از کودکان اگر چه نجنگیدند اما حضور و شهادتشان نقش مهمی در عظمت ابعاد قیام و نیز شتاب بخشیدن در فروپاشی بنیان ظلم و استبداد در جامعه گردید. آری عاشورا تابناکی خود را مدیون درخشش خورشید کربلا و ستارگانی است که گرد آن منظومه نورافشانی نموده اند. و اما…الگوپذیری و سرمشق گرفتن از رفتار دیگران از ویژگی هایی است که به حکم آفرینش در وجود انسان به ودیعه نهاده شده است. این ویژگی در گروه سنی کودک و به ویژه نوجوان نمود بیشتری دارد. به همین دلیل، در این پژوهش ، برخی از ویژگی های کودکان و نوجوانان حاضر در کربلا را که قابلیت الگودهی به کودکان و نوجوانان امروزی را دارند، بیان شده است .
مقدمه
«کودکان و نوجوانان عاشورایی»، پژوهشی درباره نوزادان (شیرخوارگان)، کودکان و نوجوانانی است که در کربلا حضور داشتهاند. تعداد این کودکان با توجه به منابع تاریخی، 25 نفر بوده است. از این تعداد، پانزده نفر به شهادت رسیده و ده نفر باقی ماندهاند. دو نفر (طفلان مسلم) نیز در کربلا حضور نداشته, ولی به شهادت رسیدهاند.
به این بخش از عاشورا، جز در فواصل مقاتل و کتابهای تاریخی ـ مذهبی, توجه نشده است. تعداد انگشتشماری کتاب ادبی نیز با به خدمت گرفتن عناصر داستانی و شعری، کوشیدهاند زندگانی تنی چند از کودکان عاشورایی را بازسازی و بازنویسی کنند. همچنین کتابی نیز به صورت مستقل درباره زندگانی کودکان و نوجوانان نوشته شده و با بهرهگیری از منابع مختلف، ابعادی از زندگانی این بزرگمردان کوچک را از منظر تاریخی روشن کرده است..
در پژوهش کودکان و نوجوانان عاشورایی به این نکات توجه شده است:
ـ پرهیز از حاشیهروی,
ـ پرداختن به اصل موضوع,
ـ استفاده از منابع در دسترس همگان,
ـ کاربردیکردن گزارههای پژوهش,
ـ توجه ویژه به مباحثی مانند: ارتباطات، پیامهای موجود و ضرورت الگوگیری,
ـ تأکید بر ظرفیت بالای موضوع کودکان و نوجوانان عاشورایی, برنامهسازی در رسانه ملی,
ـ برقراری ارتباط میان گذشته (واقعه عاشورا) و حال (زندگی امروز)
پژوهش حاضر کوشیده است متناسب با اوضاع و احوال کودکان، نوجوانان و جوانان جامعه کنونی و امکانیابیهای جدید در بهرهمندی از پیامهای عاشورا پیش رود. همچنین میکوشد کودکان و نوجوانان عاشورایی را به عنوان الگو و اسوه، پیش روی مخاطبان قرار دهد. امید که در این راه، گامی هرچند کوچک برداشته باشد. تا چه قبول افتد و چه در نظر آید!