طرح توسعه سطح زیر کشت گیاه دارویی و صنعتی آلوئه ورا در استان بوشهر
استفاده از گیاهان دارویی به شکل های مختلف از قرن ها پیش جایگاه ویژه ای در درمان بیماری ها داشته است. امروزه علیرغم گستردگی روزافزون استفاده از داروهای شیمیایی و شیوه های نوین درمان، کاربرد داروهای مختلف با منشاء گیاهی نیز حتی در پیشرفته ترین بخشهای درمانی جهان رو به گسترش است.
عارضه کمتر, رغبت بیشتر بیماران در مصرف، قیمت ارزانتر و کاهش وابستگی به خروج ارز از کشورها از دلایل اقبال روزافزون مردم به این داروهاست.
در کشور ما نیز بدلیل دیرینه اقبال عمومی در مصرف فراورده های گیاهی از یکسو و شرایط مناسب اقلیمی جهت کشت گونه های مختلف گیاهان دارویی از سوی دیگر، توجه ویژه به کشت و صنعت گیاهان دارویی و تولید دارو با منشاء گیاهی را مقرون به صرفه تر از تولید داروهای شیمیایی جلوه می دهد.
صبر زرد(Aloe vera Linn) گیاهی است از خانواده Liliaceae و نوعی گیاه دارویی است که جنبه زینتی نیز دارد. ژل موجود در بافت برگ این گیاه مصرف دارویی داشته و در تهیه انواع کرم های دست و صورت جزء بهترین ترکیبات به شمار می رود. صبر زرد حاوی موادی نظیر آلوئین، فامودین، آنتراکیون، ایزوباربالوئین و مقداری در حدود 12 درصد صمغ می باشد. تولید برگ های آلوئه ورا که در سال 2002-2001 حدود 5/641 تن برآورد شده است به اندازه مورد نیاز در مصارف صنعتی نمی باشد. بنابراین کشت در مقیاس انبوه این گیاه ضروری است (K.S.Barna., 2004).
آمارهای منتشر شده در خصوص بازار فروش صبر زرد در جهان حاکی از آن است فقط 85 تا ۱۱۰ میلیون دلار بازار جهانی ناشی از فروش برگ آلوئه ورا بوده است که پس از خرما با 250 میلیون دلار فروش در جهان قرار دارد. بازار فروش محصولات” صبر زرد ” در جهان برابر با 122 میلیارد دلار است. هم اینک در 55 کشور دنیا ” صبر زرد ” کشت میشود و مناطق سردسیر جهان از جمله روسیه و بخشهایی از چین، تولید این گیاه را در گلخانه انجام میدهند که با این توصیف نیز بازهم برای آنها مقرون به صرفه است. براساس گزارشی کهاز سوی یک مجله آلمانی بهنام” SOFW ” که در این زمینه فعالیت میکند و در ژانویه ۲۰۰۳منتشر شد، بین سالهای 2001 تا 2002، یک هزار و 557 محصول جدید از صبر زرد به بازارهای جهانی ارایه شده است. در حالی که بازار فروش محصولات صبر زرد درسال 2000 میلادی فقط 25 میلیارد دلار بود، در سال 2004 میلادی این رقم به 110 میلیارد دلار افزایش یافت. هم اینک 50 هزار کمپانی در سراسر جهان محصولات صبر زرد را تولید میکنند. ژل خوراکی آلوئه ورا شامل بیش از ۷۵ مواد مغذی از لحاظ غذایی و ۲۰۰ ترکیب فعال، ۲۰ نوع ماده معدنی، ۱۸ آمینو اسید و ۱۲ نوع ویتامین است. این ژل بی نهایت مطبوع است.( Natali Lucia,1990)
گیاه دارویی آلوئه ورا یا صبر زرد با اقلیم جنوبی کشور ایران سازگار است و به خوبی در استانهای جنوبی که دارای منابع آبی کمی هستند قابل پرورش است. گیاه صبر زرد بومی مناطق گرم و خشک است که در استانهای جنوبی کشور به خصوص استان بوشهر،جزیره قشم و استان هرمزگان رشد میکند.
استان بوشهر به دلیل قرار گرفتن در منطقه گرمسیری یکی از مکانهای مناسب و دارای پتانسیل بالا برای تولید گیاه معجزهآسای “آلوئهورا” است.
آلوئه ورا از جمله گیاهانی است که در صفر درجه میمیرد و محیط رشد آن معمولا باید بالاتر از دو درجه باشد و بههمین دلیلمناطق جنوبی کشور که درجه حرارت دراین مناطق به صفر درجهنمیرسد از مناطق مستعد برای تولید این گیاه محسوب میشوند.
فایل حاضر در دو فرمت ورد و پی دی اف و در 55 صفحه ارائه گردیده
مناسب تحقیق دانشگاهی و غیر تکراری می باشد دارای فهرست و رفرنس های واقعی
دارای عکس های جذاب و دیدنی
دارای محاسبات کامل طرح توجیهی و جداول دقیق
مناسب مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد کلیه گرایش های کشاورزی