دماسنج ها و طرز کار آنها
عنوان: دماسنج ها و طرز کار آنها
قالب بندی: WORD
تعداد صفحات: 34
این تحقیق در مورد انواع دماسنج و طرز کار آنها می باشد که به معرفی انواع دماسنج ، کاربرد و طرز استفاده از آن ها می پردازد.
مقدمه
دماسنج، وسیلهای است که بر مبنای واحدهای مختلف دما را اندازه میگیرد.
اندازهگیری دقیق دما توسط دماسنج صورت میگیرد. سادهترین و رایجترین نوع دماسنج، دماسنجهای جیوهای و الکلی است. اساس کار این دماسنجها بر انبساط مایعات است.
اندازهگیری دما توسط دماسنجهای جیوهای و الکلی برای دماهایی امکانپذیر است که بالاتر از نقطهٔ انجماد و پایینتر از نقطهٔ جوش مایع درون دماسنج باشد. که معمولاً دماسنجهای الکلی دماهای +۷۸ الی -۱۶۵ را میتوانند نشان دهند و برای اندازهگیری دماهای بالاتر باید از دماسنجهای ترموکوپلی و آذرسنجها استفاده نمود.
دماسنج یا ترمومتر وسیله ایست که با آن دمای بدن را اندازه گیری میکنند.بطور کلی دمای طبیعی یک فرد بزرگسال بدن۴/۳۶ تا ۶/۳۷ میباشد.دمای بیشتر از این میزان را افزایش دما یا تب یا هایپرترمی و دمای پایین تر از این مقدار را کاهش دما یا هایپوترمی می نامند.
تاریخچه
نخستین وسیله واقعی علمی را برای اندازهگیری درجه حرارت در سال ۱۵۹۲ گالیله اختراع کرد وی برای این منظور یک بطری شیشهای گردن باریک انتخاب کرده بود. بطری با آب رنگین تا نیمه پر شده و وارونه در یک ظرف محتوی آب رنگینی قرار گرفته بود. با تغییر دما هوای محتوی بطری منبسط یا منقبض میشد و ستون آب در گردن بطری بالا یا پایین میرفت. وسیله گالیله مقیاسی واقعی برای سنجش دما نبود به طوری که وسیله وی بیشتر جنبه دما نما داشت. تا جنبه دماسنج در سال ۱۶۳۱ری تغییراتی را در دمانگار گالیله پیشنهاد کرد. پیشنهاد وی همان بطری وارونه گالیله بود که در آن فقط سرد و گرم شدن از روی انقباض و انبساط آب ثبت میشد.
در سال ۱۶۳۵ دوک فردینالند توسکانی، که به علوم علاقهمند بود دماسنجی ساخت که در آن از الکل (که در دمایی خیلی پایینتر از دمای آب یخ میبندد.) استفاده کرد. و سر لوله را چنان محکم بست که الکل نتواند تبخیر شود.سرانجام در سال ۱۶۴۰ دانشمندان آکادمی لینچی در ایتالیا نمونهای از دماسنجهای جدیدی را ساختند که در آن جیوه به کار برده و هوا را دست کم تا حدودی از قسمت بالای لوله بسته خارج کرده بودند. توجه به این نکته جالب است که در حدود نیم قرن طول کشید تا دماسنج کاملاً تکامل یافت.
به دنبال کشف دماسنج گابریل دانیل فارنهایت دانشمند هلندی در قرن هفدهم نوعی دماسنج گازی و الکلی ساخت که با دقت اندازهگیری بیشتری میتواند دمای هوا را اندازهگیری کند. او به سال ۱۷۱۴ میلادی دماسنج جیوهای را طراحی و با ضریب دقت بالایی با شیوهای خاص درجهبندی نمود. فارنهایت نتایج تحقیقات خود را در سال ۱۷۲۴ میلادی منتشر ساخت.
آندرس سیلیسیوس دانشمند سوئدی به سال ۱۷۲۳ دماسنج جیوهای را به صد قسمت مساوی تقسیمبندی نمود. اندازهگیری دمای هوا به روش سانتیگراد، (سیلیسیوس) به نام پرافتخار ایشان ثبت شده است.
ژول دانشمند انگلیسی با اعتقاد به این که گرما نوعی انرژی است آزمایشهای فراوانی در این راستا به انجام رسانید. او با اندازهگیری اختلاف دمای آب در بالا و پایین یک آبشار صد و ده متری روی تبدیل انرژی پتانسیل آب به گرما بررسیهای فراوانی به انجام رسانید. پس از انجام این بررسیها او به این نتیجه رسید که مقدار انرژی در جهان ثابت است فقط میتواند از صورتی به صورت دیگر تبدیل شود. پس اجسام میتوانند در حالت تعادل گرمایی وجود داشته باشند. ژول در سال ۱۸۴۳ اظهار داشت که هرگاه مقدار معینی از انرژی مکانیکی به نظر ناپدید آید، همراه آن مقدار معینی گرما ظاهر شده است و این دلالت بر پایستگی چیزی دارد که امروزه آن را انرژی مینامیم. ژول میگوید که او خشنود است از اینکه عوامل بزرگ طبیعت به فرمان خالق فناناپذیر هستند و اینکه هرگاه (انرژی) مکانیکی صرف شود هم ارز گرمایی دقیقی از آن به دست میآید.
این گفته را ژول با کار خود در آزمایشگاه به دست آورده بود او اساساً مرد عمل بود و وقتی اندک برای تفکرات فلسفی درباره یافتههای خود داشت. در حالی که دیگران بر مبنای استدلالهای ذهنی به همان نتیجه رسیده بودند که مقدار کل انرژی در جهان ثابت است.
اینک پس از سالها گذر از نظریات ارزشمند دانشمندان انسان توانسته است با بکارگیری روابط و قوانین انرژی گرمایی را بیشتر شناخته و در نیروگاههای تولید برق، کارخانههای فولاد سازی، نیروگاههای هستهای، موتور هواپیمای غول پیکر و هزاران هزاران پدیده او را مهار ساخته و بکار گیرد.
فهرست مطالب
مقدمه
تاریخچه
تعریف دما سنج
محدوده کاری دما سنج
طرز عمل
انواع دماسنج ها
۱ – دماسنج معمولی (استاندارد Thermometer)
۲ – دماسنج حداکثر (Max-Thermometer)
۳ – دماسنج حداقل (Minimum Thermometer)
۴ – دماسنج حداقل – حداکثر (Min-Max Thermometer)
۵ – دمانگار (Thermograph)
ترمومتر پزشکی
تفاوت دماسنج معمولی ودماسنج پزشکی
پیرومتر یا ترموالکتریک
دماسنج گازی
قوانین گازها
دماسنج مایعی
دماسنج انبساط سیال
دماسنج الکتریکی
دماسنج با مقاومت الکتریکی
ترمیستور
دماسنج کریستال کوارتز
دمانگاری کریستال مایع
ترموکوپل
انواع دماسنج های مورد استفاده در هواشناسی
آذرسنج (Optical Pyrometer)
آذرسنج ثبتگر و کنترلگر
آذرسنج تابشی
آذر سنج نوری
ساختمان دماسنج الکلی و جیوه ای
دماسنج جیوه ای
دماسنج الکلی