ساخت قالب گچی
عنوان: ساخت قالب گچی
قالب بندی: WORD
تعداد صفحات: 22
این تحقیق با موضوع قالب گچی بوده و روش های مختلف ساخت قالب گچی و ریخته گری دوغابی را شرح می دهد. این تحقیق به دانشجویان رشته های عمران – ساختمان و دیگر رشته های مرتبط پیشنهاد می گردد.
مقدمه
استفاده از قالب های گچی برای تهیه ی مدل طرح، در میان طراحان و مدل سازان بسیار مرسوم است. گچ ماده ای با قابلیت عالی قالب گیری و شکل دهی است که در عین حال، ارزان و در دسترس می باشد. اما استفاده از این قابلیت ها، تنها در صورت آگاهی صحیح طراح از خواص و ویژگی های گچ مقدور است. گچ، رام ترین ماده برای قالب گیری است، به شرطی که نیازهایش را بشناسید!
از آن جا که بیشتر طراحان با اصول اولیه و کلی استفاده از گچ، از تهیه ی دوغاب گچ گرفته تا سفت و سخت شدن و پرداخت آن آشنایی دارند، از ذکر مجدد آن ها خودداری شده و در اینجا، به نکته های کاربردی و کلیدی اشاره شده است که در اثر تجربه و مطالعه از منابع مختلف جمع آوری شده و دانستن آن ها، دامنه ی توانایی های گچ شما را برای انجام کارهایتان افزایش می دهد.
روش ساخت قالب گچی
از گل رس مکعبی به ابعاد 20_30_ 40 سانتیمتر بسازید.
مکعب را بوسیله چهار قطعه چوب به ارتفاع 30 سانتیمتر و با فاصله 10 سانتیمتر از هر ضلع استتار کنید.
چارچوب را بوسیله گل رس کاملا محکم کنید. دقت کنید درزها کاملا مسدود شوند.
( ارتفاع قطعات چوب از بلندترین نقطه مکعب گلی 10 سانتیمتر بالاتر خواهد بود)
برای پرکردن فضای خالی بین مکعب گلی و چهارچوب به حدود 81 لیتر دوغاب گچ نیاز دارید.
گچ قالبگیری غربال شده را کم کم و به صورت گرد پاشی داخل آب بریزید. برای جدا کردن گلوله های گچ از پاروی کوچک بستنی سازی استفاده کنید.
دوغاب را روی فرم گلی بریزید و صبر کنید گچ خود را بگیرد و کاملا سفت شود.
پس از جدا کردن چوب ها و خارج کردن گل های مکعب گلی از داخل قالب گچی باز هم مدتی تامل کنید تا گچ در حرارت محیط به تدریج خشک تر شود.
روش دوم ساخت قالب گچی
و به عبارت دیگر:
- بعد از ریختن گچ به داخل آب، حدود دو دقیقه صبر کنید (بسته به نوع گچ متفاوت است). اگر هم زدن را زود شروع کنید، گچ تبدیل به یک توده ی کلوخی می شود که نرم کردن آن مشکل است.
- زمان گیرش ملات گچ، به نوع سنگ گچ و دمای پخت آن نیز بستگی دارد.
- اگر از آب گرم استفاده کنید، خمیر گچ سریع تر می گیرد.
- هر چه میزان آب ملات گچی بیشتر باشد، گچ دیرگیرتر شده و مقاومت ملات سخت شده ی آن نیز کاهش می یابد و برعکس.
- به طور کلی، مواد خارجی موجود در گچ یا آب، عمل گرفتن را به تاخیر می اندازند. البته افزایش نمک به مقدار خیلی کم (کمتر از دو درصد وزنی گچ)، باعث زودگیر شدن ملات می شود. چنانچه نمک بیش از دو درصد به گچ اضافه شود، گیرش آن به تاخیر می افتد.
- اگر مقداری زاج در آب بریزیم، گچ زودگیر تر می شود.
- در هنگام خشک شدن گچ، می توان برای تسریع کار، آن را جلوی بخاری گذاشت، اما اگر خیلی زیاد داغ شود که نتوان به آن دست زد، گچ نرم شده و می ریزد.
- پس از این که گچ سفت و سخت شد، برای جذب آب، قدرت عجیبی از خود نشان می دهد. اگر در این حالت قطره ای از دوغاب گل رس بر روی گچ ریخته شود، به سرعت (حداکثر در مدت چند دقیقه)، به گل رس خمیر شده ای بدل می گردد. به دلیل همین خاصیت گچ است که از آن، به عنوان قالب ظروف سرامیکی استفاده می کنند.
فهرست مطالب
مقدمه
روش ساخت قالب گچی
روش دوم ساخت قالب گچی
ریخته گری دوغابی
تئوری لایه مضاعف و پتانسیل زتا
مکانیزم های ریخته گری دوغابی
روشهای ساخت ماهیچه های سرامیکی
منابع