تحقیق در مورد تغذیه
15 صفحه word |فونت tahoma سایز 12| قابل اجرا در آفیس 2010 و نسخه های جدیدتر|قابل ویرایش و آماده چاپ
بخشی از تحقیق
بدون شک تشخیص بیماری مهمترین و اصلیترین مسوولیت یک پزشک است اما آیا پزشک وقت و یا حتی دانش لازم را برای تعیین یک برنامه غذایی مناسب دارد؟ آیا در زمینه احتمال تداخل دارو و غذا اطلاعات لازم را در اختیار بیمار قرار میدهد؟
به اعتقاد کارشناسان تغذیه ، این وظیفه یک متخصص تغذیه است که اطلاعات فوق را در اختیار بیمار قرار دهد. به عبارت دیگر هر پزشکی پس از تشخیص بیماری باید بیمار را به متخصص تغذیه ارجاع دهد تا او با توجه به نوع بیماری و داروهای تجویز شده ، رژیم غذایی لازم را تعیین کند.
خانم رحمانی با اشاره به همین مساله میگوید:
«یک پزشک آشنایی کاملی با غذا و نیازهای تغذیهای ندارد چون در طی تحصیل فقط 2 واحد در این زمینه میگذراند. برای همین گاهی اوقات داروهایی که تجویز میشود تداخل غذا و دارو ایجاد میکند برای مثال مصرف داروی ضدبارداری، روی اسیدفولیک که یکی از ویتامینهای گروه B است، تاثیر میگذارد و اگر به این مساله توجه نشود و مواد غذایی لازم در برنامه غذایی زنانی که این دارو را مصرف میکنند،گنجانده نشود، فرد دچار نوعی کمخونی میگردد.
گرایشهای مقطع لیسانس:
«رشته تغذیه دارای دو گرایش عمده است که عبارتند از : الف) تغذیه گروههای مختلف جامعه مانند سالمندان ، معلولین و کودکان و نوجوانان ب) تغذیه بالینی که شامل تغذیه و مشاوره غذایی بیماران بستری و سرپایی میشود.
آینده شغلی، بازار کار ، درآمد:
وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی به تازگی تصویب کرده است که فارغالتحصیلان لیسانس تغذیه با 3 سال سابقه خدمت در بیمارستان میتوانند مرکز مشاوره تغذیه دایر کنند.
همچنین فارغالتحصیل این رشته میتواند در بیمارستانها، مراکز بهداشت، مراکز تحقیقاتی مثل انستیتوی تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور فعالیت نماید»
آزاده نجارزاده نیز در مورد فرصتهای شغلی این رشته میگوید:
«تا چند سال پیش فارغالتحصیلان رشته تغذیه حتی در بیمارستانها جایگاه مشخص و تعیینشدهای نداشتند اما در چند سال اخیر بخصوص از زمانی که به کارشناسان تغذیه اجازه مطب داده شده، این رشته در بیمارستانها هویت و جایگاه تازهای پیدا کرده است. اما متاسفانه هنوز در بین پزشکان نقش و اهمیت کارشناسان این علم روشن نشده است. در حالی که باید همکاری تنگاتنگی بین پزشکان و متخصصان تغذیه وجود داشته باشد و در واقع هرجا که یک پزشک متخصص غدد، قلب و عروق و یا کلیه حضور دارد، باید در کنارش یک متخصص تغذیه باشد. چون پزشک فقط لیست غذاها یا مواد غذایی که بیمار نباید بخورد، تعیین میکند اما کارشناس تغذیه میگوید که یک بیمار چگونه و چقدر باید بخورد تا هم مواد غذایی مورد نیاز به بدنش برسد و هم رژیم غذایی را حفظ کند»
دکتر شاگر حسینی نیز در مورد اهمیت مراکز مشاوره تغذیه میگوید:
«معمولا یک پزشک فرصت لازم را برای ارائه برنامه غذایی مشخص به بیمار ندارد. برنامهای که تعیین کند در 24 ساعت یک بیمار چه غذاهایی را باید مصرف نماید تا پروتئین، کالری و ویتامین مورد نیاز را دریافت کند. حتی بعضی از بیماریها را که پزشک برای معالجه آنها به دارو متوسل میشود، میتوان با یک رژیم غذایی مناسب درمان کرد. برای مثال بعضی از آلرژیها فقط با حذف برخی از مواد غذایی که بیمار به آنها حساسیت دارد، درمان میشود. اما پزشک به جای شناسایی مواد غذایی مورد نظر، با دادن کورتون یا آنتیهیستامین بیماری را مهار میکند.»
وی همچنین در مورد عرصه کاری فارغالتحصیلان این رشته میگوید:
«فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در شبکههای بهداشتی جهت پیشگیری از بیماریها فعالیت کنند مثلا به مادران باردار برنامه غذایی مناسب را آموزش میدهند تا فرزندان سالم به دنیا آورده و بتوانند آنها را به راحتی شیر دهند. همچنین در بیمارستانها، هتلها ،مهدکودکها ، هواپیمایی و هرجای دیگری که به گروهی از افراد جامعه تغذیه داده میشود ، حضور متخصص تغذیه ضروری است و حتی در مدارس بخصوص دبیرستانهای دخترانه باید یک مشاور تغذیه حضور داشته و جوابگوی مشکلات تغذیهای نوجوانان باشد.»
مینا طباطبائی نیز در همین زمینه میگوید:
«فارغالتحصیل این رشته میتواند در کارخانجات تولید مواد غذایی ، اداره استاندارد مواد غذایی، مراکز تحقیقاتی پزشکی مثل مراکزی که بر روی بیماریهای غدد تحقق میکنند و یا اداره تغذیه وزارت بهداشت فعالیت نموده و یا به عنوان مشاوره رژیم درمانی جذب ورزشگاهها شود. البته در حال حاضر بازار کار زیادی در تهران برای فارغالتحصیلان این رشته وجود ندارد ولی در شهرستانها فرصتهای شغلی مناسبی برای کارشناسان این رشته موجود میباشد.»
تواناییهای مورد نیاز و قابل توصیه :
توانمندی در دروس زیستشناسی و شیمی از ملزومات این رشته میباشد.
رشته تغذیه یک رشته خدماتی است و دانشجوی این رشته باید روحیه داشته باشد. به همین لحاظ صبر و حوصله از ویژگی دانشجویان موفق این رشته است . همچنین از آنجا که این رشته ، علمی پویاست، داشتن مطالعه پیگیر و مستمر در این رشته بسیار مهم است. از آنجا که این اطلاعات صرفا با مطالعه بدست میآید و هیچجا تدریس نمیشود، دانشجو باید اهل تحقیق باشد. کارشناس تغذیه با مشاوره سروکار دارد و به همین لحاظ باید روابط اجتماعی خوبی داشته باشد. به همین خاطر آشنایی با علم روانشناسی هم به این دانشجویان توصیه میشود.