گزارش تخصصی دبیر دینی عربی

- گزارش تخصصی دبیر دینی عربی

گزارش تخصصی دبیر دینی عربی

گزارش تخصصی دبیر عربی :

بررسی علل بی انگیزگی دانش آموزان در درس عربی و ارائه راهکار

فرمت ورد

تعداد  صفحات 14

 

فهرست مطالب

مقدمه. 3

اهداف گزارش تخصصی : 4

هدف کلی : 4

اهداف تخصصی : 4

ارزیابی از وضع موجود. 4

– شناسایی موانع وجود مشکل. 5

نقاط ضعف.. 6

تفکر وجستجو برای پیدا کردن راه حل مناسب: 8

اجرای راه حل با ذکر جزئیات وچگونگی : 10

ارزیابی از میزان تاثیر گذاری راه حل اجرا شده: 11

ارزیابی از میزان اعتبار اقدام شده و انجام اصلاحات ضروری: 11

نتیجه گیری: 12

طرح پیشنهادی: 13

منبع و مآخذ پژوهش: 14

 

مقدمه

   درس عربی یکی از دروسی  است که زیاد مورد علاقه و توجه اکثر دانش آموزان نیست و معمولاً نسبت به یادگیری  آن بی انگیزه می باشند و تصــور می کنند که این زبان یک زبان بیگانه وکهنه است که در آینده به آن هیچ نیازی ندارند و در زندگی امروزی هیچ جایگاه و کاربردی  ندارد و تنها زبان زنده ی روز را زبـان انگلیسی می دانند و نسبت به یادگیری زبان عربی علاقه ا ی نشان نمی دهند.

  معمولاً در طول تدریس چند ساله در مدارس مختلف و کلاسهای متفاوت این بی انگیــزگی را کامـلاً درک کرده ام ، البته نباید فراموش کرد که در دبیرستانهای دخترانه درس عربی هم مثل بقیه ی دروس از اهمیت و جایگاه خاص خود برخوردار است ، زیرا زبان عربی یکی از دروسی است که با ضریب بالایی در امتحانات ورود به مراکز دانشگاهی مطرح می شود، بنابر این خود را بی نیاز از یادگــیری آن نمی دانند. اما در میان دانش آموزان پسر این بی علاقگی بیشتر مشهود است.

 

اهداف گزارش تخصصی : هدف کلی :

بررسی علل بی انگیزگی دانش آموزان در درس عربی و ارائه راهکار

اهداف تخصصی :

1 علل بی انگیزگی در دانش آموزان در یادگیری عربی چه چیزهایی است .

2 یافتن راه حل های ایجاد انگیزه در دانش آموزان برای یادگیری درس عربی

ارزیابی از وضع موجود

من در مدرسه متوسطه 1 ،  دبیر درس زبان عربی تدریس می کنم. یک روز وقتی وارد کلاس شدم با تعجب دیدم که همه ی دانش آموزان کتاب زبان انگلیسی را روی میز ودر مقابل خود گذاشته اند و همگی مشغول مطالعه ی زبان هستند زیرا قرار بود ساعت بعد دبیر زبان از این درس پرسش مستمر بعمل بیاورد، البته این اولین بار نبود که دانش آموزان این کلاس را می دیدم که در کلاس عربی به خواندن کتاب دیگری مشغولند اما این بار از این تعجبم بیشتر شد که با ورود خودم به کلاس دانش آموزان نمی خواستند کتاب زبان را کنار بگذارند و حتی از من خواهش کردند این ساعت، آنها را به حال خودشان واگذارم و عربی تدریس نکنم.

پس از سلام و احوالپرسی وقتی دیدم که دانش آموزان هیچ علاقه ای ندارند تا کتاب عربی را ازتوی میزهایشان بیرون بیاورند ، من هم کمی عصبانی شدم و از آنها پرسیدم: مگر الآن چه درسی دارید؟ چرا کتاب زبانتان را برنمی دارید؟ همگی گفتند: ما از درس عربی خوشمان نمی آید.

 با خود م فکر کردم که باید بفهمم چرا اینقدر دانش آموزان این کلاس نسبت به درس عربی بی رغبت شده اند و با وجود اینکه درس عربی اساسی ترین درس در رشته ی علوم انسانی است ،به آن علاقه ای ندارند، لذا تصمیم گرفتم یک اقدام پژوهی عملی انجام دهم تا مشکل موجود را به نحوی مرتفع گردانم.

 ابتدا سعی کردم به علل و عوامل بی انگیزگی دانش آموزان این کلاس  نسبت به درس عربی بپردازم سپس راهــکارهای ممکن را بکار گیرم، لذا با تکیه بر اظهارات خود دانش آموزان از طرق مصاحبه ی غیر رسمی یعنی گفتگوی دوستانه و همچنین گفتگو با اولیای مدرسه به نکات مهمی پی بردم که تا این حد دانش آموزان را از درس عربی گریزان کرده است، زیرا من در ابتدا خودم و شیوه ی تدریسم را عامل اصلی این بی علاقگی دانش آموزان می دانستم، بنابر این، همین امر انگیزه ای شد تا با پژوهش عملی در این زمینه به علل و عوامل بی انگـیزگی دانش آموزان به درس عربی پی ببرم، تا راه حل ممکن را برای حل این مشکل ارائه دهم .

 

-شناسایی موانع وجود مشکل

نداشتن انگیزه کافی از جانب دانش آموزان نسبن به درس عربی

عدم اطلاعات در مورد کاربرد این درس درآینده تحصیلی دانش آموزان

عدم استفاده از امر تکنولوژی آموزشی

بی تفاوتی والدین در مورد این درس نسبت به سایر دروس

نداشتن سواد کافی والدین در امرکمک به  یاددهی و یادگیری دانش آموزان

نداشتن انگیزه بین دبیران و بی تفاوتی در امر تدریس در سنوات تحصیلی  قبل

عدم بکارگیری دبیر متخصص عربی در درس عربی بکار گیری معلمین غیر مرتبط

در گفتگوهایی که با دانش آموزان بعمل آمد و همچنین با در جریان قرار دادن مدیر و معاونین مدرسه شهید اسلامی مسائل مهمی مطرح شد و از جمع بندی کل اطلاعات بدست آمده به علل و عواملی اشاره شد که باعث افت یادگیری دانش آموزان در درس عربی شده است. بطور کلی می توان علتهای عدم پیشرفت در یادگیری درس عربی و علاقه نداشتن دانش آموزان به این درس را در موارد زیر خلاصه کرد:

نقاط ضعف

1 – به دلیل استفاده از دبیران غیر متخصص و غیرمسلط و نا مرتبط با ادبیات عرب در سنوات گذشته دانش آموزان، اطلاعات اولیه و پایه ای که پیش نیاز مطالب سطح بالاتر است ندارند و اکنون درس عربی برای آنها به یک کابوس تبدیل شده است و تصور می کنند که یادگیری عربی ناممکن است و هیچ روحیه ای برای فراگیری آن ندارند.

2 – دومین عامل که متأثر از همان عامل اول است ونتیجه ی مستقیم آن می باشد ارفاقهای بی حد و حصر دبیران دوره های قبل بخصوص دوره ی راهنمایی باعث شده است که دانش آموزان

باهمان روحیه ی تکدی نمره تربیت شوند و از خود هیچ سعی و تلاشی بعمل نیاورند.

3 – عدم وجود عوامل تشویق کننده و حتی وجود برخی از موارد بازدارنده ، مثلاً خود اولیای دانش آموزان بیشتر به فراگیری و تقویت زبان انگلیسی توصیه می کنند و خیال می کنند اگر فرزند آنها انگلیسی یاد بگیرد از ارزش و پایگاه اجتماعی بهتری برخوردار است و برخی هم با اهداف خاصی این مطلب را القاء می کنند که زبان عربی یک زبان بیگانه است که کهنه شده است ، مثلاً همین برنامه های طنزی که از صدا و سیما پخش میشود و زبان عربی را به مسخره می گیرد باعث شده است که نسل جوان ما که درتمامی دورهها درس می خوانند

برای دانلود کلیک کنید