حل مسائل حساب دیفرانسیل و انتگرال چند متغیره (بخش دوم) تالیف جورج توماس به صورت PDF و به زبان انگلیسی در 439 صفحه
در ریاضیات، حساب دیفرانسیل یکی از زیرمجموعههای حسابان است که به مطالعهٔ نرخ تغییرات کمیتها میپردازد. این حساب یکی از دو بخش سنتی حسابان است که بخش دیگر آن، حساب انتگرال است.
هدف اصلی مطالعهٔ حساب دیفرانسیل، محاسبهٔ تغیرات یک تابع و کاربردهای آن است. مشتق تابع در یک نقطهٔ دلخواه، نرخ تغییرات تابع در آن نقطه را توصیف میکند. فرایند یافتن مشتق، مشتقگیری نامیده میشود. از نظر هندسی، مشتق در یک نقطه شیب خط مماس روی نمودار تابعبا جهت مثبت محور طول ها در همان نقطه است؛ به شرطی که مشتق در آن نقطه موجود باشد. مشتق تابع حقیقی یکمتغیره در هر نقطه، بهترین تقریب خطی برای تابع در آن نقطه است.
حساب دیفرانسیل و حساب انتگرال با قضیهٔ اساسی حسابان به یکدیگر مرتبط میشوند. این قضیه بیان میکند که مشتقگیری معکوس انتگرالگیری است.
مشتقگیری تقریباً در همهٔ علوم کمّی کاربرد دارد. برای نمونه، در فیزیک، مشتق جابجایی یک جسم متحرک برحسب زمان نشان دهندهٔ سرعت آن جسم و مشتق سرعت برحسب زمان بیانگر شتاب است. مشتق تکانهٔ یک جسم معادل با نیروی وارد بر آن جسم است و بازنویسی این مشتقگیری معادلهٔ معروف F = ma را که متناظر با قانون دوم حرکت نیوتن است، به دست میدهد. نرخ واکنش یک واکنش شیمیایی، یک مشتق است. مشتقات در تحقیق در عملیات، پربازدهترین روشهای حمل مواد و طراح کارخانهها را تعیین میکنند.
مشتقات برای یافتن بیشینه و کمینهٔ یک تابع نیز به کار میروند. معادلات دربرگیرندهٔ مشتقات، معادلات دیفرانسیل نامیده میشوند و در توصیف پدیدههای طبیعی دارای اهمیت هستند. از مشتقات و تعمیم آنها در بسیاری از شاخههای ریاضیات، مانند آنالیز مختلط، آنالیز تابعی، هندسهٔ دیفرانسیل، نظریهٔ اندازه و جبر مجرد بهره برده میشود.
فهرست مطالب:
فصل اول: دنباله های نامتناهی و سری ها
فصل دوم: معادلات پارامتری و مختصات قطبی
فصل سوم: بردارها و هندسه فضا
فصل چهارم: توابع با مقادیر برداری و حرکت در فضا
فصل پنجم: مشتقات جزیی
فصل ششم: انتگرال های چندگانه
فصل هفتم: انتگرال گیری در میدان های برداری