پاورپوینت کامل و جامع با عنوان جنین زایی در بازدانگان و نهاندانگان در 80 اسلاید
نهاندانگان بزرگترین گروه گیاهان را تشکیل میدهند که همانطور که از اسمشان مشخص است تخمک آنها در درون تخمدان بسته نهان میباشد. گیاهان این رده در همه نوع اقلیم یافت میشوند و بسیاری از آنها مصارف صنعتی ، غذایی و زیستی دارند.
مقدمه
ویژگی بارز آنتوفیتها در این است که تخمکهای آنها درون تخمدان بسته نهفتهاند. این گیاهان اغلب در خشکی میرویند. بعضی از نهاندانگان با اینکه فتوسنتزمیکنند، ولی فاقد ریشهاند و آب و مواد کانی لازم را از میزبان خود تامین میکنند. برخی نیز فاقد کلروفیل میباشند و زندگی انگلی دارند. معدودی مانندعدسک آبی ، کوچک و ظریف و بدون ساقه در سطح آب شناورند. عدهای علفی یا به صورت درختچه یا درختاند. ساختار ساقه آنها بر حسب محیط زیست متفاوت است. مثلا کاکتوس ، ساقهای گوشتی و برگهایی خارمانند دارد و با این ویژگیها میتواند در شرایط نامناسب خشک و گرم بیابان زندگی کند.
نهاندانگان در حدود 130 تا 140 میلیون سال پیش ظاهر شدهاند. این گیاهان اندازههای متفاوت دارند. کوچکترین آنها ولفیای بی ریشه آبزی است که اندازه آن 1 میلیمتر است و بزرگترین آنها اوکالیپتوس استرالیایی است که به بلندی 9 متر میرسد. رافلزیا که انگل ساقه و ریشه گیاهان دیگر است، بزرگترین گل را (به قطر 90 سانتیمتر و وزن 7.5 کیلوگرم) دارد.
موز دارای بزرگترین برگ (3 تا 3.5 متر طول و 90 سانتیمتر عرض) است و کاکتوسها کوچکترین برگ (13 میلیمتر) را دارند.
رده بندی نهاندانگان
قرائن و مدارک موجود نشان میدهد که گیاهان نهاندانه امروزی به احتمال قوی از تحول تدریجی و تکامل گیاهان پستتر بوجود آمدهاند و این تکامل همچنان ادامه دارد. بنابراین انواع نهاندانگان کنونی دارای اجداد مشترک بوده و در نتیجه با هم خویشاوندند. برای رده بندی گیاهان روش سبی را که بیشتر نظر گیاه شناسان را جلب میکند، مورد توجه قرار میدهند. در روش سبی ، رده رانال نخستین گروه گیاه نهاندانه است. دو تیره اولیه آن ، تیرههای ماگنولیا و آلاله است.
تیره ماگنولیا ابتداییتر و تیره آلاله تکامل یافتهتر است. اگر چه هر دو رده تیره گل دارند و صفات مشترک بسیار دارند، ولی گیاهان تیره ماگنولیا بیشتر به صورت درخت و درختچه و گیاهان تیره آلاله بیشتر علفیاند. دیرین گیاه شناسی معلوم داشته است که درخت زودتر از علف بوجود آمده است. بنابراین گیاهان تیره ماگنولیا میبایست زودتر از گیاهان تیره آلاله بوجود آمده باشند. طبق نظریه سبی گلهای ابتدایی نوع رانال که نمونه آن ماگنولیا و آلاله است، دست کم در سه مسیر تکامل یافتهاند. این مسیرها به پیدایش گیاهان تیرههای نعناع ، مینا ، ثعلب انجامیدهاند.
مقایسه اندامهای تولید مثلی گیاهان گلدار و بی گل
گل ، اندام تولید مثلی گیاهان نهاندانه است. از آنجا که گل نهاندانگان به احتمال زیاد از تکامل دستگاه تولید مثلی گیاهان پستتر بوجود آمده است، قاعدتا باید اجزا گل با دستگاه تولید مثلی آنها قابل مقایسه باشد. در دستگاه تولید مثلی گیاهان بی گل چیزی مشابه کاسبرگ یا گلبرگ وجود ندارد، چون میوز درون بساک انجام میگیرد و میکروسپور در کیسه گرده تولید میشود، پرچم را میتوان به عنوان میکروسپوروفیل و کیسه گرده را به منزله میکروسپورانژ دانست.
دانه گرده گامتوفیت نر جوان و لوله گرده گامتوفیت نر بالغ است. در داخل تخمک نیز میوز انجام میگیرد. بافتی که پیرامون مگاسپور قرار دارد (بافت خورش) درون تخمک تولید میشود. تخمک اغلب به لبه برچه متصل است و مگاسپورها روی برچه قرار دارند. پس برچه را میتوان به منزله مگاسپوروفیل و بافت خورش را به منزله مگاسپورانژ دانست. معمولا یکی از مگاسپورها گامتوفیت ماده را تولید میکند. دوره گامتوفیت بازدانگان و نهاندانگان کوتاهتر شده و به دوره اسپوروفیت قبلی متکی است.
چرخه زندگی نهاندانگان
چرخه زندگی نهاندانگان را میتوان به دو مرحله هاگزا (اسپوروفیت) و گامتزا (گامتوفیت) تقسیم کرد. در مرحله اسپوروفیت ریشه ، ساقه و برگ تولید میشود و از این رو آن را مرحله رویشی مینامند. در مرحله گامتوفیت یاختههای نر و ماده تولید میشود و به همین مناسبت آن را مرحله زایشی مینامند. مرحله اسپوروفیت طولانیتر از مرحله گامتوفیت است
گامتوفیت نر
سباک محل تولید میکروسپور (هاپلوئید) است. هسته هر میکروسپور به دو هسته زاینده و روینده تقسیم میشود. همزمان با این تقسیم در اطراف میکروسپور دیواره ضخیمی بوجود میآید و به تشکیل دانه گرده میانجامد. دانه گرده از طریق گرده افشانی روی کلاله قرار میگیرد و در آنجا رشد میکند و لوله گرده را میسازد. لوله گرده از راه کلاله و خامه به درون تخمدان نفوذ میکند و به تخمک میرسد. هسته زاینده معمولا در لوله گرده تقسیم میشود و دو آنتروزوئیدتولید میکند. آنتروزوئید و سیتوپلاسم اطراف آن یاخته نر را بوجود میآورد. لوله گرده که حاوی یاختههای نر و هسته روینده است، گامتوفیت نر را تشکیل میدهد.
گامتوفیت ماده
در میان بافت خورش تخمک جوان یاخته درشتی است که بر اثر دو تقسیم متوالی میوزی 4 مگاسپور در یک ردیف تولید میکند. همزمان با این تقسیم در اطراف بافت خورش پوششهایی بوجود میآیند و تخمک تشکیل میشود. سه مگاسپوری که به سفت نزدیکترند، از بین میروند و چهارمی طی سه تقسیم متوالیمیتوزی هشت هسته کیسه جنینی یا گامتوفیت ماده را بوجود میآورد.
مراحل چرخه گامتوفیت ماده
لوله گرده شامل هسته روینده و 2 یاخته نر است. گامتوفیت ماده از هفت یاخته تشکیل شده است که یکی از آنها تخمزا و دیگری یاخته ثانویه است. پنج یاخته دیگر رویندهاند. یاخته نر و تخمزا n کروزموزمی است و از ترکیب آنها یاخته تخم 2n کروموزومی بوجود میآید.
لقاح و تولید دانه
ترکیب همزمان دو یاخته نر یکی با تخمزا و دیگری یا یاخته مادر آندوسپرم را لقاح مضاعف میگیوند. تخم پس از تقسیمات متوالی جنین کوچکی را تشکیل میدهد که در یک سوی آن گیاهک دانه بوجود میآید. در هر دانه شامل گیاهک و مقداری غذای اندوخته جهت تامین رشد آن است.
بازدانگان (Gymnosperms) زیر شاخهای از گیاهان گلدار هستند که قدیمیتر از نهاندانگان میباشند. این زیر شاخه خود به ردههای متعددی تقسیم میشود.
مقدمه
گیاهان دانهدار که قبلا تحت نام پیدازادان یا گیاهان گلدار مورد مطالعه قرار میگرفتند وجود دانه یکی از صفات مشخص کننده آنهاست. با تشکیل دانه نسل تازهای از گیاه به نام رویان در درون آن شروع به رشد میکند بنابراین در این گیاهان دانه عامل بقا و انتشار این گیاهان بشمار میرود. این شاخه تحت دو زیر شاخه بازدانگان (Gymnosperms) و نهاندانگان (Angiosperms) مورد مطالعه قرار میگیرند.
ساختمان بازدانگان
در رده بندیهای قدیمی و کلاسیک بازدانگان را در سه رده پرفانروگامها که دارای آنتروزوئید تاژکدار و تخمک برهنه هستند ، بازدانگان واقعی یا مخروطداران یعنی گیاهانی که تخمک آنها برهنه ولی گامت نر آنها فاقد تاژک است و آنتروزوئید بوسیله لوله گرده هدایت میشود و رده کلامیدوسپرمها که آنتروزوئید آنها فاقد تاژک و دانه گرده واجد لوله گرده و تخمک در محفظه پیاله مانندی که بطور ناقص آن را میپوشاند قرار گرفته است تقسیم میکنند. کلامیدوسپرمها گیاهان حد واسط بازدانگان و نهاندانگان هستند.
بازدانگان گیاهان چوبی ، گلدار و دانهدار هستند و در مناطق معتدل ، سرد ، یا در کوهستانها میرویند. عدهای از آنها نیز در ارتفاعات زیاد یا در مناطق قطبی یافت میشوند. شاخههای این گیاهان معمولا از یک تنه اصلی منشعب میشوند. برگهایشان غالبا متناوب و به ندرت متقابل ، معمولا پایا و سوزنی شکل هستند. برخی از بازدانگان دارای برگهایی مرکب از پولکهای ضخیمند و به ندرت در بین آنها انواعی با پهنک مسطح و پهن (ژنکگو) دیده میشوند. در این گیاهان رگبرگها بدون انشعاب هستند.
بازدانگان همچون نهاندانگان ساختار پسین دارند. آوندهای چوبی آنها از نوع آوندهای چوبی ناقص (تراکئید) هستند و بافت آبکشی آنها فاقد یاختههای همراه آوندهای آبکش است. ولی یاختههای آبکشی به دنبال هم قرار میگیرند و شیره پرورده را از خود عبور میدهند. مغز فقط در ساقه آنها وجود دارد ولی ریشه بدون مغز است این گیاهان یکپایه یا دو پایهاند. گلهای نر ماده فاقد گلپوش و دارای وضع مجتمع هستند بطوری که میتوان مجموعه آنها را یک گل آذین بشمار آورد.
مادگی فاقد کلاله و تخمدان است به عبارت دیگر مادگی به تخمکهای برهنه روی پولکهای حامل تخمک منحصر میشود. پولکها هیچ گاه محفظه مسدودی برای پوشاندن تخمکها تشکیل نمیدهند از اینرو این گیاهان را بازدانه نامیدهاند. پولکهای حامل کیسه گرده با برچههای بازدانگان همیشه روی محور مشترکی قرار دارند مجموعهای مخروطی بوجود میآورند. تعداد لپههای جنین بازدانگان معمولا بیش از دو است.
فهرست مطالب:
پیشگفتار
جنین زایی
مخروطهای نر
مخروط ماده
یاخته تخمزا
ویتلوس
تشکیل بند و جنین
پیش جنین
ساختار پیش جنین
گوناگونی و اهمیت آنها
جنین زایی در دو لپه ایها
جنین زایی در تک لپه ای ها
بند
دو نقش در یاخته های بند
توجهات کلی به جنین زایی گیاهان آوندی
پس زایی
تقسیم و اندام زایی
تمایز زدایی در آغاز هستی زایی
تمایزیابی جنین
نتیجه مقایسه جنین زایی در بازدانگان و نهاندانگان
دو نوع یاخته و بافت در گیاهان عالی