مسئولیت قراردادی

- مسئولیت قراردادی

مسئولیت قراردادی

عنوان: مسئولیت قراردادی

قالب بندی: WORD

تعداد صفحات: 38

این تحقیق در مورد مسئولیت قراردادی بوده و به طور کامل به بررسی این نوع از مسئولیت در حقوق می پردازد. این تحقیق به دانشجویان رشته حقوق و دیگر رشته های مرتبط پیشنهاد می گردد.

 مقدمه

مسئولیّت قراردادی التزام متعهد متخلف به جبران خسارت متعهد له به سبب عدم ایفای تعهد و یا ایفای ناقص تعهدی است که در قرارداد مقرر شده. به عبارت دیگر رکن مسئولیّت قراردادی، پیدایش مسئولیّت ناشی از تخطّی از قراداد است.

مسئولیت مدنی را می‌توان به دو بخش مسئولیت خارج از قرارداد و مسئولیت قرارداری تقسیم کرد.در خصوص مفهوم مسئولیت قراردادی باید گفت تعهدی است که در نتیجه تخلف از مفاد قرارداد خصوصی، برای اشخاص ایجاد می‌شود. برخلاف مسئولیت مدنی خارج از قرارداد که در آن‌ قراردادی در کار نیست.یکی از شرایط ایجاد مسئولیت قراردادی، وجود قرارداد است؛ برای اثبات مسئولیت قراردادی، وجود و اثبات قرارداد، امری ضروری است و احراز رابطه قراردادی میان خواهان و خوانده یکی از ارکان مسئولیت قراردادی است. این رابطه فقط در مورد طرفین قراردادی باید باشد و اگر طرف قرارداد به شخص دیگری که خارج از قرارداد است، ضرری بزند، این مسئولیت، قراردادی نخواهد بود.

رابطه علیت بین خسارت و عدم اجرای قرارداد، شرط دیگر ایجاد مسئولیت قراردادی است؛ در حقیقت باید بین خسارت وارده و قرارداد، چنان رابطه‌ای باشد که بتوان گفت خسارت در نتیجه عدم اجرای تعهد به بار آمده است؛ برای مثال در عقد بیع اگر فروشنده، مبیع را تحویل ندهد و ضرری از این بابت به مشتری برسد، این در نتیجه مسؤلیت قراردادی است. تخطی؛ اثبات ضرر و رابطه سببیت، ارکان مسؤلیت قراردادی هستند. تخطّی به این معنا است که متعهد، تعهد ناشی از عقد را به جا نیاورد.

مسئولیت قراردادی در حقوق ایران

در مرحله اول وجود قرار داد الزامی می باشد.

برای پابرجا کردن قرارداد در مسئولیت های قراردادی در حقوق ایران وحود پیمان عدل امری ضروری بود و پناه دادن رابطۀ قراردادی میانی خواهان و خوانده یکی از ارکان مسئولیت قراردادی نیز می باشد وانگهی باید این رابطه تنها در باره طرقین پیمان عدل باشد و اگر این قرار داد به شخص دیگری که در خارج  از پیمان عدل می باشد باعث زیان شود ، این مسئولیت قرار دادی نخواهد بود.

رابطه علیت در میانی زیان و عدم اجرای قرار عدل تعیین شده

در این رابطه باید دیدن که زیان وارد شده در پیشه و قرار داد طوری است که آن برآیند اینکه عدم تعهد به بار آمده باشد ، به عنوان مثال میتوان گفت اگر فروشنده ای مبیع را تحویل ندهد و ضرری از این بابت به مشتری برسد  که میتوان گفت در نتیجه مسئولیت پیمان دادی می باشد و زیان خواهد رساند.

شرایط ایجاد مسئولیّت قراردادی

هرچند در گذشته اعتقاد بیشتر حقوق‌دانان براین بود که بین مسئولیّت مدنی و قراردادی، تفاوت اساسی و عمده وجود دارد و آن عبارت از این است که” برای تحقق مسئولیت مدنی، اثبات تقصیر عامل فعل زیان بار لازم است؛ ولی در تحقق مسئولیت قراردادی تقصیر متعهد مفروض است وصرف عدم انجام تعهد در سررسید آن، تقصیر محسوب می‌شود.” اما امروزه، با توجه به جبران خسارت زیان‌دیده که هدف مشترک این دو مسئولیّت است، هم چنین با عنایت به گسترش دامنه مسئولیّت مدنی بدون تقصیر، این گرایش پیدا شده است که با وجودی که شرایط تحقق هریک از این دو با دیگری متفاوت است، ولی هردو، مسئولیّت واحدی است و مسئولیّت قراردادی نیز زیرمجموعه مسئولیّت مدنی محسوب می‌شود که برای تحقق آن شرایط زیر لازم است:

الف) وجود قرارداد

برای اثبات مسئولیت قراردادی وجود و اثبات قرارداد، امری ضروری است و احراز رابطۀ قراردادی میان خواهان و خوانده یکی از ارکان مسئولیت قراردادی است و این رابطه فقط در مورد طرفین قراردادی باید باشد، و اگر طرف قرارداد به شخص دیگری که خارج از قرارداد است ضرری بزند، این مسئولیت قراردادی نخواهد بود.

فهرست مطالب

مقدمه 
مسئولیت قراردادی در حقوق ایران 
رابطه علیت در میانی زیان و عدم اجرای قرار عدل تعیین شده 
شرایط ایجاد مسئولیّت قراردادی 
الف) وجود قرارداد 
ب) رابطۀ علیت بین خسارت و عدم اجرای قرارداد 
ارکان مسؤلیت قراردادی 
اجرای عقد در مسئولیت قراردادی 
مبانی مسئولیت قراردادی 
وجود قرارداد 
آثار عدم اجرای تعهد 
تخلف از انجام تعهد قراردادی 
اقسام موعد 
خسارات قراردادی 
جبران خسارات قراردادی 
اقسام خسارت و طرق جبران آن 
گذشتن زمان اجرای قرارداد 
مهلت مقرر یا عرفی 
۱) تعیین زمان اجرای قرارداد با توافق طرفهای عقد 
۲) تعیین زمان اجرای تعهد بوسیله عرف
۳) توافق به تعیین زمان اجرای قرارداد بوسیله متعهد له و مطالبه تعهد بوسیله او
زمان اجرای قرارداد به موارد زیر تقسیم می شود
موعد در عقد معین است 
موعد در عقد معین نیست 
وابسته بودن حق مطالبه خسارت به گذشتن مهلت قراردادی 
تقصیر متعهد در تخلف از انجام تعهد 
احراز خودداری مدیون 
عدم اجرای بخشی از قرارداد 
اجرای ناقص قرارداد 
تأخیر در اجرای قرارداد 
شرط عدم مسئولیت 
حدود تعهد متعهد 
فرض تقصیر متعهد 
ورود خسارت 
خسارت تأخیر تأدیه 
پیش بینی فورس ماژور بوسیله متعهد 
درخواست اجرای تعهد بوسیله متعهد له دارای اختیار تعیین زمان انجام تعهد 
توافق طرفهای قرارداد در مورد خسارت تخلف از انجام تعهد 
شرایط خسارت قابل مطالبه 
وجود رابطه سببیت 
تأثیر عمل متعهد له در ورود خسارت 
قطعی بودن و پیش بینی خسارت 
بی واسطه بودن خسارت 
نتیجه گیری 
منابع 

 

برای دانلود کلیک کنید