پاورپوینت دولت و اقتصاد

- پاورپوینت دولت و اقتصاد

پاورپوینت دولت و اقتصاد

 

 

 

 

 

پاورپوینت دولت و اقتصاد در 20 اسلاید قابل ویرایش می باشد 

در این پاورپوینت به این موارد اشاره شده است:

مقدمه

 

از زمان شکل گیری نخستین تمدن های بشری، نیاز به نهادی که اداره این جوامع را به عهده بگیرد، احساس می شد؛ بنابراین به تدریج نخستین دولتها

به وجود آمدند. ماهیت این نهاد و میزان قدرت آن در جوامع مختلف، متفاوت بود. با گذشت زمان و تکامل بشر به ویژه دستیابی به فناوری های نوین اجتماعی و کشف قوانین حاکم بر اجتماعات انسانی، محدوده اقتدار دولت نیز وسیع تر شد به طوری که در عصر ما، انسانها وجود و حضور دولت را بسیار بیشتر از دوران های گذشته احساس می کنند.

 از سوی دیگر با گسترش حوزه اقتدار دولت ها تشکیلات دولتی پیچیده تر شد و این نهاد درجوامع بشری نقش مهم تر و جدی تری را به عهده گرفت.

 

 نقش اقتصادی دولت

 

در جامعه امروزی، دولت چه نقشی در اقتصاد دارد و هدفش از حضور در عرصه اقتصاد جامعه چیست؟

اهداف اقتصادی دولت را می توان به صورت زیر دسته بندی کرد:

1ــ اشتغال کامل: اشتغال کامل به وضعیتی اطلاق می شود که در آن همه عوامل تولید امکان شرکت در فرایند تولید را دارند و هیچ نهادهای ناخواسته، بلااستفاده یا غیرمولد نمانده باشد. یک نوع از اشتغال کامل، اشتغال کامل نیروی کار است. البته اشتغال کامل نیروی کار به معنای صفر بودن نرخ بیکاری نیست. برخی افراد حاضر به کار نیستند (بیکاری داوطلبانه) و برخی دیگر نیز در حال جابه جایی از کاری به کار دیگر (بیکاری اصطکاکی) هستند.

مـعمولا در جوامع امروزی، مشکل بیکاری وجود دارد و به دلیل آثار سوء اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی آن، دولت ها برای مقابله با این مشکل و مهار آن تلاش می کنند.

البته وظیفه دولت در رفع مشکل بیکاری به معنای این نیست که به بیکاران کار دهد و مستقیما بخش دولتی اشتغال ایجاد کند، بلکه با مدیریت خود، زمینه های کاهش بیکاری و ایجاد اشتغال را فراهم می کند.

2ــ ثبات قیمت ها: هدف دیگر دولت در عرصه اقتصاد، جلوگیری از افزایش بی  رویه و نوسانات قیمتها است. در وضعیت تورم زیاد، قیمت کالاها و خدمات به سرعت افزایش می یابد و اقتصاد کشور دچار اختلال می شود. همچنین، به دلیل افزایش قیمت کالاها و خدمات، معمولا درآمد افراد کم درآمد جامعه، متناسب با تورم افزایش نمی یابد، بنابراین برای تأمین کالاهای موردنیاز خود با مشکلات جدی روبه رو می شوند؛ در نتیجه، سطح رفاه عمومی کاهش می یابد.

در این شرایط، تلاش دولت این است که تا حد ممکن از افزایش بی  رویه قیمتها جلوگیری، و با در پیش گرفتن سیاستهای مناسب، تورم را مهار و رشد قیمتها را تثبیت کند.

منظور از دخالت دولت چیست؟

 

فعالیتهای دولت در عرصه اقتصاد را در دو محور عمده می توان بررسی کرد:

1ــ عرضه کالاها و خدمات

 

2ــ وضع مقررات، سیاست گذاری و حکمرانی در اقتصاد

سیاستهای اقتصادی دولت

دولت ها برای دستیابی به اهداف اقتصادی خود، انواع سیاستهای اقتصادی را دنبال می کنند.

سیاستهای اقتصادی دولت می تواند حرکت رو به پیشرفت کشور را کند سازد یا برعکس بر سرعت آن بیفزاید. بررسی تجربه کشورهای موفق نیز نشان می دهد که دولتها در حرکت آنها به سمت پیشرفت تأثیر بسزایی داشته اند و با جدیت تمام برای دستیابی به رشد و توسعه بیشتر، برنامه ریزی و سیاست گذاری می کنند.

سیاستهای مالی: دولتها برای مدیریت کلان اقتصاد کشور و اجرای وظایف خود بسته «سیاستهای مالی» را اجرا می کنند که از دو ابزار درآمدها و مخارج دولت تشکیل شده است. افزایش در مخارج جاری یا عمرانی دولت و کاهش در نرخهای مالیاتی یا پایه های مالیاتی (سیاست مالی انبساطی)بهترین راه تحریک تقاضای کل است که در مواقع رکود می تواند رونق را به بازار برگرداند. سیاست مالی انقباضی (کاهش مخارج دولت و افزایش مالیات) هم در مواقع تورم با کاهش تقاضای کل در اقتصاد، موجب ثبات اقتصادی می شود.

اختلاف نظر بین اقتصاددانان درباره نقش دولت در اقتصاد: در کنار نقش آفرینان و بازیگران مهم اقتصادی، دولت نیز یک نقش آفرین جدی و مهم است. تجربه کشورهای موفق نشان میدهد که دولت عامل اصلی و محرک پیشرفت کشور است. تقریبا همه اقتصاددانان در مورد اصل حضور دولت در اقتصاد اتفاق نظر دارند؛ ولی در مورد اینکه دولت در چه مواردی، چقدر، تا چه زمانی و چگونه نقش داشته باشد، اختلاف نظر است؛ ضمن اینکه زمان و شرایط هم بسیار تأثیرگذار است؛ به طور مثال در زمان جنگ یا حالت رکود، دولتها معمولا نقش پررنگ تری را ایفا می کنند.

برخی از اقتصاددانان موافق دولتی شدن اقتصادند و به حضور بخشهای غیردولتی در اقتصاد خوشبین نیستند. برخی دیگر، بر خصوصی سازی تأکید دارند و حضور دولت در اقتصاد کشور را زیانبار می دانند؛ اما در واقع، مسئله اصلی در این زمینه عبارت است از: انتخاب ترکیب بهینه دولت و بازیگران غیردولتی (بخش خصوصی، بخش تعاونی، بخش غیرانتفاعی و خیریه، بخشهای عمومی مثل شهرداریها). در نتیجه اقتصاددانان در موقعیتهای مختلف در تقسیم بهینه نقشها، وظایف و تقسیم کار ملی بین دولت و دیگر بخشها تلاش می کنند

 

برای دانلود کلیک کنید