عنوان: مبانی نظری و پیشینه تحقیق دلبستگی نوجوانان و بزرگسالان
فرمت فایل: Word
تعداد صفحات: 65
نظریه دلبستگی بر این باور است که دلبستگی، پیوندی جهان شمول است و در تمام
انسان ها وجود دارد . بدین معنا که انسانها تحت تأثیر پیوند های دلبستگی شان هستند . بالبی در سال 1969 نظریه دلبستگی را مطرح کرد. به نظر او روابط اجتماعی طی پاسخ به نیاز های
زیست شناختی و روان شناختی مادر و کودک پدید می آیند. بالبی و اینسورث معتقدند که همه ی کودکان بهنجار احساس دلبستگی پیدا می کنند و دلبستگی شدید شالوده رشد عاطفی و اجتماعی سالم در دوران بزرگسالی را پی ریزی می کند. در واقع دلبستگی های انسان نقش حیاتی در زندگی وی ایفا می کنند. اینسورث نیز رفتار دلبستگی در روابط بزرگسالی را به عنوان اساس پدیده ایمنی در هسته زندگی انسان مورد تأکید قرار داد. او اظهار داشت که دلبستگی ایمن، عملکرد و شایستگی را در روابط بین فردی تسهیل می کند و همچنین ثابت کرد که دلبستگی موجب کاهش اضطراب می شود و فرد با دلگرمی و اطمینان به کاوش در محیط می پردازد (خوشابی و ابوحمزه، 1386).
2-2-13-1- تعاریف دلبستگی
به طور کلی دلبستگی را می توان جو هیجانی حاکم بر روابط کودک با مراقبش تعریف کرد. نتیجه ی عمده ی کنش متقابل بین کودک و مادر ایجاد نوعی دلبستگی عاطفی به مادر است، طوری که باعث می شود وقتی با او تعامل دارد، احساس شادی و شعف کرده و به هنگام استرس از این که او را در کنار خود دارد، احساس آرامش کند (برک[1]، 1388).
دلبستگی به پیوند هیجانی میان افراد اطلاق می شود. در واقع افراد برای ارضاء نیاز های عاطفی خود بر یکدیگر تکیه می کنند ( ربر[2]، 1985؛ به نقل از گلی نژاد، 1380) .
دلبستگی بیشتر به معنای دوست داشتن یا علاقه (رابینسون و دیویدسون[3]، 2000؛ به نقل از نصوحیان، 1391) و در واقع یک احساس قوی از علاقه نسبت به کسی یا چیزی است (هورنبای[4]، 2002؛ به نقل از یوسفی، 1389).
دلبستگی، پیوند عاطفی هیجانی نسبتاً پایداری است که بین کودک و یا مادر و یا افرادی که نوزاد در تعامل منظم و دائم با آنها است ایجاد می شود ( پاپالیا[5]، 2002).
دلبستگی به عنوان پیوندی قوی تعریف شده است که میان والد و کودک برقرار می شود و بعداً به روابط رمانتیک فرد با دیگران منتقل می شود (بالبی، 1969).
بر طبق نظر شافر و امرسون[6] (1964) دلبستگی یک رابطه ی هیجانی نزدیک میان دو نفر است که به وسیله علاقه دو طرفه و تمایل به نزدیکی مشخص می شود (به نقل از یوسفی، 1389).
[1]-Berk
[2]-Reber
[3]-Robinson & Dividson
[4]- Hornby
[5]-Papalia
[6]- shafer & Emerson
فهرست مطالب
دلبستگی
تعاریف دلبستگی
تفاوت دلبستگی با وابستگی
اصول نظریه دلبستگی
مراحل دلبستگی
مبنای نظری دلبستگی
نظریه های دلبستگی
نظریه روان تحلیل گری فروید
نظریه آنافروید
نظریه اریکسون
نظریه یادگیری
نظریه کردارشناسی
نظریه شناختی
نظریه آدلر
نظریه اشپیتز
نظریه ماهلر
نظریه ملانی کلاین
نظریه کارن هورنای
نظریه هارلو
نظریه دونالد وینی کات
نظریه سالیوان
نظریه مازلو
نظریه دلبستگی بالبی
انواع سبک های دلبستگی(سه گانه) در کودکان
سبک دلبستگی ایمن
سبک دلبستگی ناایمن اجتنابی
سبک دلبستگی ناایمن اضطرابی / دوسوگرا
سبک دلبستگی ناایمن آشفته/ سردرگم
دلبستگی نوجوانان
دلبستگی بزرگسالان
سبک های سه گانه دلبستگی بزرگسالان
سبک دلبستگی ایمن
سبک دلبستگی ناایمن اجتنابی
سبک دلبستگی ناایمن اضطرابی / دوسوگرا
تفاوت دلبستگی بزرگسال و کودک
الگوهای فعال درونی
الگوی چهار گروهی دلبستگی بزرگسال
تغییر در دلبستگی
پژوهش های انجام شده در داخل کشور
پژوهش های انجام شده در خارج از کشور
فهرست منابع