فلج مغزی
عنوان: فلج مغزی
قالب بندی: WORD
تعداد صفحات: 21
این تحقیق در مورد بیماری فلج مغزی می باشد و به صورت کامل ، به بیان تعریف، علل ، عوامل، راه های پیشگیری و درمان این بیماری می پردازد.
مقدمه
فلج مغزی گروهی از اختلالات حرکتی دایم غیر پیشرونده هستند که به دلیل ناهنجاریهای مادرزادی و یا اسیبهای وارده بر مغز در مراحل اولیه تکامل ایجاد میگردند. تعدادی از اینان فقط نقص حرکتی دارند و اختلال دیگری ندارند ولی در سایر بیماران علایم احتمالی همراه این اختلالات، مشکلات یادگیری، شنیدن، دیدن و تشنج است. وضعیت هوش بسته به محل آسیب متغیر است و بعضی از این کودکان از نظر هوشی با استعدادند.
فلج مغزی یک اصطلاح چتر مانند است و برای توصیف یک گروه بیماریهای مزمن که در سالهای اول تولد ظاهر میشود و ناشی از نقص و تنزل حرکات که در طول زمان بهبود نمییابند. این بیماریها با نقص رشد و یا تخریب حرکات برای کنترل حرکت در مغز همراه است. فلج مغزی به معنای معمولی کلمه یک بیماری به حساب نمیآید. با وجود این که اغلب تصور میشود که این یک شکل حرکتی است که بر اثر آسیبهای مغزی زمان تولد ناشی میشود، اما واقع امر این است که مکانیسم آن خیلی پیچیده تر میباشد به منظور استفاده های عملی، میتوان فلج مغزی را سندرمی دانست که شروع آن قبل از رشد و تکامل مغزی اتفاق میافتد.یعنی در اثر آسیب یا ضایعه مغز نابالغ (دوره جنینی _ حین تولد و یا بلافاصله پس از تولد) ایجاد میشود.
تعریف فلج مغزی
Cerebral Palsy یا فلج مغزی که به اختصار CP نامیده می شود به گروهی از اختلالات مغزی و دستگاه عصبی گفته می شود که در بدو تولد و یا سنین بسیار پایین به وجود می آیند و برای تمام عمر وضعیت حرکت بدن، حفظ تعادل و عملکرد عضلات فرد را دچار اختلال می نمایند. CP به علت تکامل غیرطبیعی یا آسیب رسیدن به بخشهایی از مغز که حرکات بدن را کنترل می کنند، اتفاق می افتد. درصد عمده ای از افراد مبتلا به CP، دچار فلج مغزی مادرزادی هستند و با این بیماری متولد می شوند (یعنی مشکل در دوره جنینی و یا در هنگام تولد آنها اتفاق افتاده است)، ولی درصد کوچکی از مبتلایان به CP دچار فلج مغزی اکتسابی هستند، یعنی در بدو تولد مشکلی نداشته اند و بیماری آنها پس از تولد (معمولا در سال اول) به وجود آمده است. CP به قشر حرکتی مغز (Cerebral Cortex) که دستورات مربوط به حرکت عضلات در آنها صادر می شود، آسیب می زند و باعث اختلال در عملکرد و وضعیت قرارگیری عضلات بدن می شود. این آسیب می تواند ناشی از عدم تکامل قشر حرکتی مغز در دوره جنینی باشد و یا در نتیجه صدمه دیدن این بخش از مغز در هنگام زایمان و یا به علت بیماری های دیگر پس از تولد اتفاق بیافتد. متاسفانه در هر دو شکل مادرزادی و اکتسابی بیماری، آسیب وارده به مغز دائمی است و قابل ترمیم نمی باشد. از این رو اختلالات به وجود آمده برای تمام عمر باقی مانده و فرد مبتلا دچار معلولیت های مختلف می شود.
انواع فلج مغزی
انواع فلج مغزی را به چهار دسته کلی تقسیم میکنند. وقتی سن بچه به دو سالگی رسید پزشک معالج میتواند نوع فلج مغزی وی را تعیین کند. این انواع عبارتند از:
فلج اسپاستیک Spastic
این شایعترین نوع فلج مغزی است و حدود ۶۵ درصد بیماران را شامل میشود. محل ضایعه در این بیماران در قشر مغز است.
در این نوع از بیماری عضلات سفت شده و والدین یا پزشک به سختی میتوانند مفاصل دست و پا یا حتی کمر بچه را خم و راست کنند. اگر هر دو اندام تحتانی گرفتار شوند که به آن دی پلژی اسپاستیک Spastic diplegia میگویند، هر دو یا به سمت داخل میچرخند و بچه در موقع راه رفتن پاها را بصورت ضربدری نگه میدارد.
وقتی یک سمت بدن درگیر شده باشد ( اندام فوقانی و تحتانی یک سمت از بدن) به آن همی پلژی اسپاستیک Spastic hemiplegia میگویند معمولاً شدت درگیری اندام فوقانی بیشتر است. وقتی هر چهار اندام درگیر میشوند به آن کوادری پلژی اسپاستیک Spastic quadriplegia میگویند. در این موارد ممکن است عضلات دهان و زبان هم گرفتار شوند.
گرچه همه عضلات اندام گرفتار منقبض هستند ولی انقباض بعضی از آنها بیشتر است و همین امر موجب میشود تا اندام فلج در وضعیت خاصی قرار بگیرد. در اندام فوقانی آرنج و مچ دست خم شده و ساعد به داخل میچرخد (پرونیشن). انگشتان جمع شده و حالت مشت کردن را به خود میگیرند.
در اندام تحتانی ران خم شده و به ران دیگر نزدیک شده و به داخل میچرخد. مفاصل زانو و مچ پا هم خم میشوند.
فهرست مطالب
مقدمه
تعریف فلج مغزی
انواع فلج مغزی
فلج اسپاستیک Spastic
فلج آتتوئید Athetoid
فلج آتاکسیک Ataxic
فلج مخلوط Mixed
علائم و نشانه های بیماری
عواملی که خطر ابتلا به فلج مغزی را افزایش می دهند
پیشگیری
۱. دارو درمانی
۲. فیزیوتراپی
۳. کاردرمانی
۴. گفتار درمانی
5. آب درمانی
6. ماساژ درمانی
7. بازی و تفریح درمانی
8. موسیقی درمانی
9. رفتار درمانی
5 سطح سیستم طبقه بندی فعالیت حرکتی خالص با کاهش توانایی افزایش می یابد:
سطح 1 فلج مغزی
سطح 2 فلج مغزی
سطح 3 فلج مغزی
سطح 4 فلج مغزی
سطح 5 فلج مغزی
مراقبتهای لازم
غربالگری رشد
ارزیابی رشد و پزشکی
زندگی با بچه فلج مغزی
پیشآگهی
منابع